ΓΣΕΕ: Ένας στους 3 εργαζόμενους έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση - Γυναίκες τα περισσότερα θύματα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΓΣΕΕ: Ένας στους 3 εργαζόμενους έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση - Γυναίκες τα περισσότερα θύματα
Από όλα τα στάδια της έρευνας προέκυψε επίσης διάχυτη η ανάγκη και η αγωνία να υπάρχει πρόσβαση των θυμάτων σε μηχανισμούς αποτελεσματικής προστασίας σε όλη την επικράτεια.

Η ΓΣΕΕ και η Γραμματεία Ισότητας της Συνομοσπονδίας σε συνεργασία με το Friedrich Ebert Stiftung (FES), παρουσίασαν την πρώτη επίσημη μελέτη που πραγματοποίησαν από κοινού για το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και φανερώνουν την έκταση του προβλήματος, αλλά και το γεγονός ότι αυτά τα φαινόμενα δυστυχώς δεν δηλώνονται στις αρμόδιες Αρχές.

Το 43,5% του γενικού δείγματος δήλωσαν ότι το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στον χώρο εργασίας τους και το 31,5% δήλωσε ότι είναι πολύ συνηθισμένο. Το 77,1% των περιστατικών σημειώθηκε στον ιδιωτικό τομέα και το 17,8% στον Δημόσιο. Το 75% των θυμάτων είναι γυναίκες.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο 49,4% των περιπτώσεων ο δράστης είναι άντρας συνάδελφος ή συνεργάτης, ενώ στο 40,4% των περιστατικών ο δράστης είναι άντρας εργοδότης ή προϊστάμενος.

Σε ότι αφορά την συμπεριφορά των θυμάτων -σύμφωνα με την έρευνα - το 38,2% απάντησαν ότι δεν αντέδρασαν καθόλου, μόλις το 3,6% υπέβαλλε επίσημη καταγγελία σε ειδική μονάδα του χώρου εργασίας, ενώ το 5,2% κατήγγειλε το περιστατικό σε συνδικαλιστική οργάνωση.

Από όλα τα στάδια της έρευνας προέκυψε επίσης διάχυτη η ανάγκη και η αγωνία να υπάρχει πρόσβαση των θυμάτων σε μηχανισμούς αποτελεσματικής προστασίας σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης:

  • 1 στους/στις 3 εργαζόμενους/ες έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας (31,4%).
  • 3 στα 4 θύματα είναι γυναίκες εργαζόμενες (75,3%).
  • Μόνο το 1,6% των θυμάτων κατήγγειλαν το περιστατικό στις αρμόδιες Αρχές.
  • Τα θύματα δεν ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές είτε γιατί δεν τις εμπιστεύονται (27,2%) είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν θα γίνει κάτι ουσιαστικό (51,1%).
  • Μόνο το 3,1% διαθέτει συλλογική σύμβαση εργασίας με διατάξεις που καλύπτουν τη σεξουαλική παρενόχληση.
  • Το 78,9% δήλωσαν ότι τα συνδικάτα πρέπει να επιμείνουν στην ένταξη κατάλληλων ρυθμίσεων στους Κανονισμούς Εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία
  • Έχει σταματήσει η λειτουργία των δομών θεσμικού κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή των συνδικάτων τόσο για την ισότητα των φύλων, τις διακρίσεις, τη βία και την παρενόχληση στην εργασία όσο και για την κατάσταση στο πεδίο και τους ελέγχους από την Eπιθεώρηση Eργασίας.

Ο κλάδος με τα περισσότερα περιστατικά βίας και πανενόχλησης είναι οι Χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Πολλά θύματα εμφανίζουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες που συνδέονται με τα πιο σοβαρά περιστατικά και δυσάρεστες εμπειρίες. Σύμωνα με την έρευνα εμφανίζουν επίσης σωματική και ψυχική ασθένεια λόγω στρες, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως απομόνωση και επιδείνωση των σχέσεων, καθώς και ψυχολογικά τραύματα, όπως ταπείνωση και απώλεια αυτοεκτίμησης.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αποδοχές των θυμάτων, στην επαγγελματική τους ανέλιξη και στις συνθήκες εργασίας, ενώ δυνητικά μπορεί να εξωθήσει τα άτομα εκτός αγοράς εργασίας.

Καθώς επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, ενισχύει τα στερεότυπα σε σχέση με τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες τους και συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των γυναικών που εισέρχονται ή παραμένουν στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα πέντε μέτρα για τη βία και παρενόχληση στην εργασία

Η «βία και παρενόχληση» του νέου εργασιακού νόμου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider