Κοινή επιστολή απέστειλαν χθες στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η ΓΣΕΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζόμενων σε Σαντορίνη και Αμοργό που κινδυνεύουν με παύση και απολύσεις λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Στην επιστολή τους τονίζουν πως η αναστολή συμβάσεων εργασίας δεν είναι αρκετή για να προστατέψει τους εργαζόμενους στα δύο νησιά και απαιτείται γενναία οικονομική στήριξη και κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών τους εισφορών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των επόμενων μηνών.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες επηρεάζει, όπως είναι αναμενόμενο, την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων σε εστίαση και τουρισμό, τόσο αυτές που λειτουργούν συνεχώς όλο το χρόνο όσο και αυτές που λειτουργούν εποχιακά (μέχρι 9 μήνες τον χρόνο). Όπως είναι γνωστό, οι εποχικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν το ίδιο προσωπικό, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο, εφόσον και το προσωπικό το επιθυμεί.
«Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα αναμένεται δυστυχώς να οδηγήσει σε ακυρώσεις και να επηρεάσει την πληρότητα των επιχειρήσεων όχι μόνο συνεχούς αλλά και εποχικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην απορροφηθεί το σύνολο των εργαζομένων που έχουν ήδη δηλώσει εγγράφως μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης ότι επιθυμούν να απασχοληθούν σ αυτές κατά την προσεχή περίοδο.
Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ισχύσει το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας όσων δεν θα απασχοληθούν εποχιακά, παρότι έχουν ασκήσει το σχετικό δικαίωμα απασχόλησης κατά την προσεχή περίοδο. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας, που θα οδηγήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε έξοδο από τον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ΓΣΕΕ και ΠΟΕΕΤ.
Παράλληλα ζητούν από την υπουργό Εργασίας την αύξηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τα 534 ευρώ στα 680 ευρώ το μήνα, λόγω της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που μεσολάβησαν τα χρόνια μετά την πανδημία.
«Το 2020 που ίσχυσε το μέτρο αναστολής των συμβάσεων εργασίας λόγω covid, ο κατώτατος μισθός ανερχόταν στα 650 ευρώ, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 830 ευρώ μηνιαίως. Ενώ λοιπόν το 2020 το ποσό αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αντιστοιχούσε στο 82% περίπου του ισχύοντος τότε κατώτατου μισθού, σήμερα το ίδιο ποσό δεν αντιστοιχεί ούτε στο 65% του ισχύοντος κατώτατου μισθού» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, διεκδικώντας την αύξηση του επιδόματος των εργαζόμενων σε αναστολή.