Οι Έλληνες αγοράζουν Bitcoin παρά τα capital controls

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες αγοράζουν Bitcoin παρά τα capital controls

Η παγκόσμια «κρυπτομανία» που έχει εκτοξεύσει το Bitcoin πάνω από τα 10.000 δολάρια, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους Έλληνες.


Παρά τους περιορισμούς που ισχύουν για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, η ζήτηση για Bitcoin έχει «χτυπήσει» κόκκινο και στη χώρα μας, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο insider.gr.

Η εκτίναξη του ψηφιακού νομίσματος πάνω από τα 10.000 δολάρια τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει φρενίτιδα στην αγορά, αφού μέσα σε ένα μόλις έτος η αξία του έχει σχεδόν 13πλασιαστεί. Ολοένα περισσότεροι Έλληνες ζητούν να επενδύσουν σε Bitcoin, είτε απευθείας στο νόμισμα είτε σε Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF).

Εν μέσω επενδυτικής «ανυδρίας» και στασιμότητας στο Χρηματιστήριο, οι επενδυτές με προφίλ υψηλού ρίσκου σπεύδουν να αγοράσουν Bitcoin, αψηφώντας τον υψηλό συντελεστή κινδύνου που εμπεριέχεται στη συγκεκριμένη επένδυση.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο CNBC, ο ιδρυτής της ψηφιακής τράπεζας Revolut, Νικολάι Στορόνσκι, τόνισε ότι ο 99% των συναλλαγών σε Bitcoin έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και μόνο το 1% του όγκου συναλλαγών αφορά σε πραγματικές συναλλαγές, όπως πληρωμές αγαθών ή υπηρεσιών στο Internet.

Τα capital controls «δένουν τα χέρια» των επενδυτών

Σημειώνεται ότι το Bitcoin θεωρείται επενδυτικό προϊόν και ισχύουν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, ήτοι 1.000 ευρώ μηνιαίως ανά τραπεζική σχέση. Αυτό σημαίνει ότι ένας Έλληνας επενδυτής δεν θα μπορέσει να αγοράσει ούτε ένα ολόκληρο Bitcoin!

Μετά την τελευταία χαλάρωση των capital controls, ωστόσο, από την 1η Δεκεμβρίου δεν ισχύουν περιορισμοί για χρήματα που έχουν προέλθει από το εξωτερικό ή για το «φρέσκο χρήμα» –δηλαδή ρευστότητα που εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα από άλλες πηγές, π.χ. το στρώμα.

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες της χώρας μας διατηρούν λογαριασμούς ρευστών διαθεσίμων στο εξωτερικό, γεγονός που τους επιτρέπει να «διευκολύνουν» τους πελάτες τους μεσολαβώντας στις εν λόγω συναλλαγές. Όπως αναφέρουν στο insider.gr, παρέχουν αυτή τη δυνατότητα σε πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι διατηρούν σταθερή σχέση με τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Όπως οι επενδυτικοί οίκοι στο εξωτερικό, που αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλο να αναθεωρούν την αρνητική στάση τους απέναντι στο Bitcoin, έτσι και οι ελληνικές χρηματιστηριακές δεν μπορούν να παραβλέψουν τον πυρετό που έχει καταλάβει την αγορά για τα κρυπτονομίσματα, προσδοκώντας ένα μερίδιο στα κέρδη.

Κίνδυνος για την αγορά αν «σκάσει» το Bitcoin

Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν, ωστόσο, ότι τόσο οι επενδυτές όσο και οι επενδυτικές εταιρείες θα βρεθούν με σημαντικές «τρύπες» στο ενεργητικό τους σε περίπτωση που η φούσκα του Bitcoin σκάσει «βίαια».

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν οι άνθρωποι που «ελέγχουν» το κρυπτονόμισμα αποφασίσουν να αυξήσουν την παραγωγή του, η οποία μέχρι στιγμής παραμένει σταθερή παρά την εκτίναξη της ζήτησης.

Ένας άλλο ενδεχόμενο ανησυχίας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ήταν μια παρέμβαση από τους θεσμικούς φορείς της παγκόσμιας αγοράς, όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες, καθιστώντας «μη επιτρεπτές» -ή ακόμη και απαγορεύοντας τις συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα.

Την πιθανότητα αυτή αποκλείει, ωστόσο, ο κ. Γιώργος Κορφιάτης, προϊστάμενος στο Τμήμα Μελέτης Θεμάτων Μεταφοράς Κεφαλαίων και Λειτουργίας Υποδομών της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως εξηγεί, το Bitcoin διακινείται εκτός συστήματος και δεν ρυθμίζεται από τις κεντρικές τράπεζες –γεγονός που είναι συνυφασμένο με την ίδια τη φύση του ψηφιακού νομίσματος.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τα κρυπτονομίσματα και τις τάσεις που αναπτύσσονται στην αγορά, ωστόσο η αυξανόμενη ζήτηση για αυτά δεν χρίζει παρέμβασης από τις κεντρικές τράπεζες», αναφέρει στο insider.gr. Εξάλλου, η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι το Bitcoin συνιστά πραγματική απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης, επισημαίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider