«Σκούρα» τα βρίσκουν οι ψηφιακές τράπεζες του εξωτερικού που περνούν τα ελληνικά σύνορα, καθώς βρίσκουν μπροστά τους μια σειρά από εμπόδια και, πρωτίστως, τα capital controls.
Εκτός από τα θεσμικά εμπόδια, όμως, όπως οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, οι εγχώριες τράπεζες λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα προκειμένου να ανακόψουν την είσοδο των ξένων «εισβολέων»:
- Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η επιβολή χρέωσης άμεσης πρόσβασης στις αναλήψεις μετρητών με ξένη κάρτα από τα ΑΤΜ. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η νέα προμήθεια κυμαίνεται μεταξύ 2-3 ευρώ και χρεώνεται σε κάθε ανάληψη από τα ελληνικά ΑΤΜ για όσους έχουν ξένη κάρτα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, αλλά και οι κάτοχοι καρτών κάποιας «ψηφιακής τράπεζας», όπως είναι η Revolut, η Ν26 κ.α.
- Ένα δεύτερο εμπόδιο που συναντούν οι Fintech του εξωτερικού στη χώρα μας είναι τα capital controls. Εκτός από τους περιορισμούς για μεταφορά κεφαλαίων σε ξένη τράπεζα, οι εποπτικές αρχές έχουν επιβάλλει έναν επιπλέον περιορισμό σε όσους επιχειρούν να «φορτώσουν» την ξένη κάρτα τους με χρήματα μέσω των ειδικών εφαρμογών από κινητό τηλέφωνο. Στο app της Revolut, η δυνατότητα αυτή λέγεται «top up» (φόρτιση) και ανάλογες λειτουργίες έχουν και οι υπόλοιπες Fintech.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που παρέχει στον ιστότοπό της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, δεν επιτρέπονται οκτώ γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω Internet «εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού». Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού, η αγορά έργων τέχνης και κοσμημάτων, αλλά και «οι μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό» με τη χρήση κάρτας.
Οι Fintech, από την πλευρά τους, αναγνωρίζουν μεν τους περιορισμούς που θέτουν τα capital controls (μεταφορά έως 4.000 ευρώ/δίμηνο ανά κωδικό πελάτη), αλλά ζητούν να αρθεί το παραπάνω εμπόδιο, ώστε να είναι δυνατή η φόρτιση των λογαριασμό τους με ελληνική κάρτα, πάντα σύμφωνα με τα όρια των capital controls.
Στο «φουλ» οι μηχανές της καινοτομίας στις τράπεζες
Αντιμέτωπες με τις νέες προκλήσεις, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο έναντι των ξένων ανταγωνιστών, ενώ ταυτόχρονα επενδύουν σημαντικούς πόρους στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, ώστε να είναι «ετοιμοπόλεμες» έως τον επόμενο χρόνο που αναμένεται να είναι κρίσιμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις ελληνικές τράπεζες έχουν στηθεί «εργαστήρια» καινοτομίας, τα οποία αναπτύσσουν νέες εφαρμογές και δυνατότητες για ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή που ανατέλλει για τις τραπεζικές υπηρεσίες.
Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι προτεραιότητα της ΕΕ και υλοποιείται σταδιακά μέσω της οδηγίας PSD2. Η Ελλάδα υιοθέτησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία στις 15 Μαΐου, καθώς στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα για την «επανάσταση» του open banking και στη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη.