Η αγροτεχνολογία το νέο επενδυτικό Ελ Ντοράντο της Ευρώπης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αγροτεχνολογία το νέο επενδυτικό Ελ Ντοράντο της Ευρώπης
Κεφάλαια 1,6 δισ. συγκέντρωσαν οι ευρωπαϊκές startups αγροτεχνολογίας το 2018.

Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζουν οι εταιρείες του κλάδου της αγροτικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας τροφίμων καταφέρνοντας να προσελκύσουν τα βλέμματα διεθνών επενδυτών. Η τάση μάλιστα είναι ιδιαιτέρως εμφανής και στην Ευρώπη όπου το οικοσύστημα των AgTech (Agriculture Technology) και Food Tech υλοποίησε περί τις 420 επενδυτικές συμφωνίες ελκύοντας σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.

Η στροφή των διεθνών επενδυτών προς τις «έξυπνες» τεχνολογίες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, υποδηλώνει πως ο πρωτογενής τομέας εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικά εύφορο πεδίο για επενδύσεις. Ήδη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο τομέας του AgTech θεωρείται ως επενδυτικό Ελ Ντοράντο, το οποίο κινητοποιεί τεράστια κεφάλαια και εμπλέκει ηχηρά ονόματα επενδυτών.

Να σημειωθεί ότι με τον όρο AgTech οι αναλυτές περιγράφουν ένα οικοσύστημα, όπου οι νέες τεχνολογίες αλληλοεπιδρούν με την ίδια την πρωτογενή παραγωγή και με τη διαδικασία μεταποίησης, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων, αειφόρων προϊόντων και υπηρεσιών... Σε αυτό το απρόβλεπτο πάντρεμα των τεχνολογικών εξελίξεων και της γεωργίας κρύβεται η ευκαιρία της βελτιστοποίησης, του εκσυγχρονισμού και της αναβίωσης της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής, η οποία κινδυνεύει όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται εκθετικά και οι πρώτες ύλες του πλανήτη ολοένα και λιγοστεύουν.

Παρότι μάλιστα ο αριθμός των κεφαλαίων που σήκωσαν οι ευρωπαϊκές startup του συγκεκριμένου κλάδου ήταν αντίστοιχο με αυτό του 2018, οι επιχειρηματικές συμφωνίες ήταν αυξημένες κατά 23% σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με το «Europe AgriFood Tech Funding Report» των AgFunder και F&A Next, στα εν λόγω deals ενεπλάκησαν πάνω από 600 μοναδικοί επενδυτές.

Η πλειονότητα μάλιστα των επενδύσεων, για την ακρίβεια το 70%, πραγματοποιήθηκε σε νεοφυείς εταιρείες του τομέα οι οποίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο έναντι 55% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως.
Όσον αφορά στο αντικείμενο των νεοφυών επιχειρήσεων η πλειονότητα των επενδύσεων κατευθύνθηκε σε startups που αναπτύσσουν λογισμικό και τεχνολογίες ανίχνευσης ή ευφυή συστήματα καλλιεργειών καθώς και σε startup ρομποτικής.

Οι πρωταθλήτριες χώρες

Το προβάδισμα στις επενδύσεις Ag Tech όπως λέγονται είχε η Μεγάλη Βρετανία στο έδαφος της οποίας κλείστηκαν 103 συμφωνίες ύψους 388 εκατ. δολαρίων αλλά και η Γαλλία όπου κλείστηκαν 62 συμφωνίες ύψους 324 εκατ. δολαρίων. Στην Τρίτη θέση βρέθηκε η Ιταλία με το οικοσύστημά της να καταγράφεται λιγότερο ενεργό από τις προηγούμενες (31 συμφωνίες).
Παρότι μάλιστα το ευρωπαϊκό οικοσύστημα της αγροτικής τεχνολογίας υστερεί εν συγκρίσει με άλλες μεγάλες αγορές, ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η υγιής πορεία των νεοφυών επιχειρήσεων του τομέα, η αυξανόμενη επενδυτική δραστηριότητα και η διαθεσιμότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων θα κλείσουν σύντομα την ψαλίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider