Την δημιουργία επενδυτικού κεφαλαίου για την χρηματοδότηση του οικοσυστήματος του 5G προωθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν παθογένειες άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τη δημοπρασία των συχνοτήτων όμως η ανάπτυξη των δικτύων δεν έχει προχωρήσει καθόλου.
Να θυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός για τη διάθεση των συχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν για το 5G θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του έτους, με τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G να αναμένεται να λειτουργήσουν στη χώρα μας μέσα στο β' τρίμηνο του 2021.
Ωστόσο για να ξεκλειδώσουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι αναγκαίες επενδύσεις, τόσο σε επίπεδο δικτύων, όσο και σε επίπεδο εφαρμογών, το υπουργείο στρέφεται όχι μόνο στη δημιουργία ενός ταμείου ενίσχυσης αλλά και στην χρηματοδότηση του αρχικού κεφαλαίου του από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας.
Το κρατικό fund για την ώθηση του 5G
Σύμφωνα με τον κρατικό σχεδιασμό, προωθείται η δημιουργία ενός ειδικού fund το οποίο θα χρηματοδοτεί και θα υποστηρίζει εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές, οι οποίες θα στηρίζονται στο 5G. Το αρχικό κεφάλαιο του επενδυτικού κεφαλαίου θα προκύψει από περίπου το ¼ των εσόδων από την δημοπρασία συχνοτήτων, ωστόσο πηγές αναφέρουν πως θα αναζητηθεί και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε ποσοστό μέχρι 30%.
Το fund θα προσφέρει και πρόσθετες υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η παροχή κρατικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών για την δοκιμή των εφαρμογών. Στόχος του fund, το οποίο θα ενταχθεί στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), είναι να ιδρυθεί μέσα στους επόμενους μήνες και πριν από τη δημοπρασία των συχνοτήτων.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κομισιόν και συγκεκριμένα στην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα καινοτόμο ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσει και μοντέλο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η λύση του fund θα υιοθετηθεί καθώς όπως έχει διευκρινιστεί και στο παρελθόν, «κλειδί» για την ανάπτυξη του 5G είναι η ζήτηση, δηλαδή να υπάρξουν οι κατάλληλες εφαρμογές που θα το αξιοποιήσουν, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ισχυρή βιομηχανία που θα επωφελούνταν άμεσα από την νέα τεχνολογία.
Η πραγματική καινοτομία του 5G
Να υπενθυμίσουμε ότι η πραγματική επανάσταση του 5G δεν συνοψίζεται στην υψηλότερη ταχύτητα που θα προσφέρει αλλά στη μικρή καθυστέρηση απόκρισης δικτύου (low latency) της τάξης του 1 ms, τη σταθερότητα της σύνδεσης και την υποστήριξη πολλαπλών ταυτόχρονων συνδέσεων σε κοντινή απόσταση.
O συνδυασμός των προαναφερθέντων επιτρέπει την ανάπτυξη κρίσιμων εφαρμογών και τεχνολογιών που έχουμε δει μέχρι σήμερα πειραματικά.
Για να το θέσουμε απλά, το ακραία γρήγορο και σταθερό 5G και οι πολύ υψηλότερες από το 4G ταχύτητες που θα προσφέρει, θα αρκούν για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή για να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόμασταν περίπου έξι λεπτά.
Ωστόσο, τη μεγαλύτερη δυναμική στη ψηφιακή τους μεταμόρφωση μέσω της ενσωμάτωσης του 5G εμφανίζουν οι λεγόμενες «κάθετες» αγορές (Β2Β Verticals), όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών και η Υγεία. Σε αυτούς του κλάδους θα προκύψουν εντελώς νέες υπηρεσίες και λειτουργίες, όπως φορτηγά και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, «έξυπνα» κτήρια και πόλεις, ευφυής διαχείριση βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής, απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις κ.τ.λ. ή αλλιώς εξατομικευμένη ιατρική, γεωργία ακριβείας αλλά και ενεργειακά δίκτυα που μπορούν να ενσωματώσουν ενέργεια από όλες τις ανανεώσιμες πηγές. Έτσι, θα δημιουργηθούν απεριόριστες δυνατότητες σε όρους παραγωγικότητας και ο αντίκτυπος θα είναι ισχυρός για το σύνολο της οικονομίας.
Ένα βήμα πιο κοντά στο 5G
Να υπενθυμίσουμε ότι προ εβδομάδων με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών έργων, καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα μετακινηθούν από τη ζώνη των 3.400 – 3.800 MHz οι πάροχοι που λειτουργούν τα αγροτικά δίκτυα (rural broadband), προκειμένου να διατεθούν αυτές οι συχνότητες στα δίκτυα 5G.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου την τρέχουσα εβδομάδα ολοκληρώνεται η θεσμική προετοιμασία για την απελευθέρωση των συχνοτήτων και θα ξεκινήσει πλέον η διαβούλευση επί των τευχών του διαγωνισμού για τις συχνότητες που θα διεξάγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Παράλληλα τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστεί και η μελέτη για την εισαγωγή και λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα, που εκπονεί για λογαριασμό της Πολιτείας η EY. Με αυτή θα παρουσιαστεί και ένας οδικός χάρτης βιώσιμης ανάπτυξης, εφαρμογής και χρήσης δικτύων 5G στη χώρα μας καθώς και επιμέρους έρευνες για θέματα όπως η υφιστάμενη κατάσταση, οι δυνητικές αγορές εφαρμογών του 5G, επιχειρηματικά μοντέλα, βέλτιστες πρακτικές κ.α.