Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελληνική αγορά βλέπει η Microsoft η οποία το τελευταίο διάστημα πέρα από την υλοποίηση του συμπλέγματος Data Center για την Νότιο -Ανατολική Ευρώπη, δρομολογεί ή έχει σε εξέλιξη αρκετά ακόμα πρότζεκτ. Αυτό ανέφερε τουλάχιστον o γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας αναδείχτηκε ως η κορυφαία θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού.
Σχετικά με την μεγάλη επένδυση του Data Center Hub ο κ. Μιχαλόπουλος διευκρίνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται αυτή την περίοδο στην διαδικασία επιλογής της τοποθεσίας. Το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα για τα εγκαίνια των τριών data centers σύμφωνα με τον ίδιο, τοποθετείται, αν όλα κυλήσουν καλά, σε δύο χρόνια από σήμερα, οπότε και θα συμπληρώνονται 30 χρόνια παρουσίας της Microsoft στην Ελλάδα. Όσον αφορά την τοποθεσία, διευκρίνισε ότι το σύμπλεγμα θα κατασκευαστεί σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, για λόγους ασφαλείας, με την απόσταση που θα έχουν μεταξύ τους τα τρία Data Center να αποτελεί εξίσωση με πολλούς αγνώστους προς το παρόν. Η εν λόγω στρατηγική άλλωστε ακολουθείται, όπως εξήγησε, σε κάθε αντίστοιχου μεγέθους επένδυση που υλοποιεί η εταιρεία.
Εξίσου άγνωστο, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να προοικονομηθεί, παραμένει και το ύψος της επένδυσης το οποίο προσδιορίστηκε σε «αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ». Ο λόγος, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος, είναι πως οι εκτιμήσεις έχουν άμεση συνάρτηση με το κόστος του real estate και το κόστος κατασκευής, κάτι που προϋποθέτει να έχουν καταλήξει στην τοποθεσία. Να υπενθυμίσουμε ότι όταν είχε ανακοινωθεί η απόφαση της Microsoft να δημιουργήσει στη χώρα το επόμενο data center hub της ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε κάνει λόγο για μία επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, με άλλες πηγές να τοποθετούν το σύνολο στα 400 εκατ. ευρώ.
Δύσκολο να προβλεφθεί είναι και το σύνολο των θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν με την εν λόγω επένδυση, αφού αυτές είναι άμεσα εξαρτώμενες από το πώς θα κινηθεί ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο κλάδος της πληροφορικής της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το 4% του ΑΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι προοπτικές είναι «λαμπρές» αφού η πανδημία του κορονοϊού πυροδότησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό κι έστρεψε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε cloud υποδομές, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαλόπουλος. Ο επικεφαλής της τοπικής θυγατρικής της Microsoft, ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης στο χώρο του cloud είναι σήμερα κοντά στο 50% στην χώρα μας, με μόλις όμως το 5% των επιχειρήσεων να αξιοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία αυτή τη στιγμή. Το ποσοστό αυτό, αναμένεται να εκτιναχθεί στο 25-30% τα επόμενα χρόνια, με την εταιρεία να διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα», παρά την επικείμενη αύξηση του ανταγωνισμού.
Πέρα από τα data centers, η Microsoft έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιεί το 5ετές πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες το οποίο θα καταρτίσει περίπου 100.000 επαγγελματίες. Δεδομένου μάλιστα ότι τα digital skills βρίσκονται ψηλά και στην κυβερνητική ατζέντα και περιλαμβάνονται και στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα επιδιωχθούν σχετικές συνέργειες.
Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφιοποίηση του μνημείου της Αρχαίας Ολυμπίας, μια χορηγία που χαίρει ιδιαίτερης προσοχής από την μητρική εταιρεία, αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σ’ αυτό το πεδίο που έχει πραγματοποιήσει η Microsoft. Να υπενθυμίσουμε ότι το «Olympia project» αφορά την υλοποίηση μιας ψηφιακής εφαρμογής (και ενός website), μέσω του οποίου οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου θα μπορούν να παρακολουθήσουν τρισδιάστατες παραστάσεις των μνημείων, αναβαθμίζοντας την εμπειρία τους.