Μπορεί η πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας να έφερε, στην αρχή της, μια αιφνίδια ανακοπή των εξαγορών και των συγχωνεύσεων παγκοσμίως, στη συνέχεια όμως, σειρά επενδυτών φάνηκε να παίρνει θέση σε κλάδους αιχμής διαβλέποντας τις προοπτικές που δημιουργούνται για την «επόμενη ημέρα». Αυτός είναι ίσως κι ένας από τους λόγους που η ελληνική startup Dialectica, κατάφερε την προηγούμενη δύσκολη χρονιά, να διευρύνει τις δραστηριότητες της και να αυξήσει το προσωπικό της κατά 80%.
«Πράγματι τους πρώτους τρεις μήνες επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούσαν να αξιολογήσουν το μέγεθος της ζημιάς του κορονοϊού», επιβεβαιώνει ο κ. Γιώργος Τσαρούχας συνιδρυτής της Dialectica μιλώντας στο insider.gr. Στην είδηση όμως μιας συστρατευμένης προσπάθειας για την εξεύρεση εμβολίου και στην εμφανή προθυμία των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις οικονομίες τους, το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε και τα αντίστοιχα σχέδια πήραν μπροστά».
Η επενδυτική δραστηριότητα μάλιστα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, όσο προχωρά ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως επισημαίνει ο κ. Τσαρούχας, τονίζοντας ότι αναμένει νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων για το νέο έτος. Αρωγός σε αυτό ήταν και θα είναι η τεχνολογική πρόοδος - η διείσδυση της οποίας επιταχύνθηκε λόγω πανδημίας - αφού δημιουργεί τις συνθήκες για «disruption» σε πολλούς κλάδους, όπως για παράδειγμα αυτόν της υγείας, εξηγεί ο κ. Τσαρούχας.
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι να θυμίσουμε ότι η Dialectica αποτελεί το όραμα του Γιώργου Τσαρούχα και του Frederic Corkett. Στόχος από την ίδρυσή της το 2015, είναι να απλοποιήσει και να εκσυγχρονίσει την επενδυτική δραστηριότητα προσφέροντας πρόσβαση σε γνώση και πληροφορίες με την βοήθεια και της τεχνολογίας. Επί της ουσίας δηλαδή, συνδέει θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις με εξειδικευμένα στελέχη (experts) των αγορών, ώστε να αντλούν πριν από κάποια επενδυτική συμφωνία εκατομμυρίων, τις απαραίτητες πληροφορίες. Όλο αυτό μάλιστα, γίνεται με την βοήθεια της τεχνολογίας – «η tech ομάδα της Dialectica απαρτίζεται από 20 και πλέον άτομα βασική προτεραιότητα των οποίων είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας πληροφόρησης βασισμένη στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες» εξηγεί ο κ. Τσαρούχας.
Η ιδέα προέκυψε εν έτει 2014 όταν ο κ. Τσαρούχας ήταν στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησε ο ίδιος αντίστοιχες υπηρεσίες από πάροχο του information services. Με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και στα οικονομικά στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins και Harvard, πριν την ίδρυση της Dialectica ο κ.Τσαρούχας συμβούλευε μερικούς από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Όταν συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική οδό για να φτάσει ένας επενδυτής στη σωστή απόφαση για μια δυνητική συμφωνία, ξεκίνησε να διερευνά τις δυνατότητες της αγοράς και κατέληξε να συνεργαστεί με τον Φρεντ Κόρκετ για να δημιουργήσουν την Dialectica. H Ελλάδα εκείνη την περίοδο φάνταζε ιδανική για αυτό το ξεκίνημα, αφού η οικονομική κρίση είχε δημιουργήσει μια «δεξαμενή ταλέντων», έτοιμων να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μετά τις πρώτες συνεργασίες η εταιρεία άρχισε να αυξάνει τους πελάτες της κυρίως λόγω της ποιότητας των υπηρεσιών της που διαδίδονταν από «στόμα σε στόμα».
Μετά την ίδρυσή του γραφείου της στην χώρα μας η εταιρεία επεκτάθηκε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στπ Λονδίνο ενώ επόμενος σταθμός της αποτέλεσε το Μόντρεαλ του Καναδά. Ωστόσο σύντομα ετοιμάζει την απόβασή της στην Νέα Υόρκη και ήδη κάνει βήματα και για την Ασία, μια αγορά όμως που όπως εξηγεί ο κ. Τσαρούχας απαιτεί έναν πιο εντατικό σχεδιασμό λόγω της πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής ιδιαιτερότητας της ηπείρου.
Μέχρι και σήμερα η Dialectica έχει συμβάλει στο να κλειστούν επιχειρηματικές συμφωνίες άνω των 180 δισ. ευρώ, διεκδικώντας ως εδραιωμένος Knowledge broker πλέον, μερίδιο από την πίτα της αναδυόμενης αγοράς του information services (expert network), μιας αγοράς με αξία άνω του 1 δισ. ευρώ. Εξ αυτών των συμφωνιών το 25% περίπου αφορούσε την ευρωπαϊκή επιχειρηματική σκηνή και το 55% την αγορά της Αμερικής. Ωστόσο σχεδόν καμία από αυτές τις επενδυτικές συμφωνίες δεν αφορούσε ελληνικές επιχειρήσεις, όπως διευκρινίζει ο κ. Τσαρούχας. O λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, χωρίς σωστή εταιρική διακυβέρνηση και μικρές για τα μεγέθη των μεγάλων funds και των επενδυτικών οργανισμών.
Παρότι startup, το προσωπικό της Dialectica αριθμεί σήμερα τα 300 άτομα, με τα μισά εξ αυτών τουλάχιστον, να έχουν προσληφθεί μόνο πέρυσι. «Το 2020 είχαμε σχεδόν 80% αύξηση προσωπικού ενώ ακόμα κι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτές περισσότερες από 40 θέσεις εργασίας. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας αντιδράσαμε ψύχραιμα, μειώσαμε κάθε μη βασικό έξοδο, χωρίς όμως να προχωρήσουμε σε περικοπές θέσεων εργασίας και μισθών ή αναστολές. Με το που αντιληφθήκαμε ότι η αγορά γυρίζει προχωρήσαμε μάλιστα και σε νέες προσλήψεις ώστε να υπάρξει χρόνος για την απαραίτητη εκπαίδευση έως ότου οι επενδυτές σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν» σημειώνει ο συνιδρυτής της εταιρείας.
Από την συζήτηση μαζί του όμως, προκύπτει κι ένα ακόμα διαφοροποιητικό στοιχείο που εντοπίζει κανείς στην Dialectica, ειδικά ως εταιρεία που δραστηριοποιείται επί ελληνικού εδάφους: η προαγωγή μιας εταιρικής κουλτούρας στην οποία κυριαρχεί η εμπιστοσύνη, η οποία προασπίζεται τη διαφορετικότητα και παρέχει κίνητρα για μια πραγματικά αμοιβαία ανταποδοτική σχέση εργοδότη-εργαζόμενου. «Το προσωπικό είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο μιας εταιρείας» σύμφωνα με τον κ. Τσαρούχα γι’ αυτό και στην εργασιακή κουλτούρα δεν χωράνε εκπτώσεις. Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν άλλωστε στο να λάβει η εταιρεία στις αρχές του τρέχοντος έτους την πιστοποίηση «Great Place to Work».