Τις νέες εκθέσεις των πλατφορμών Facebook, Google, Microsoft, Twitter, TikTok και Mozilla, οι οποίες έχουν υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι εκθέσεις παρέχουν επισκόπηση της εξέλιξης των μέτρων που ελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2021.
Στο Google, όποτε πραγματοποιείται αναζήτηση σχετικά με τα εμβόλια σε 23 χώρες της ΕΕ, παρέχονται πληροφορίες και κατάλογος των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην τοποθεσία του κάθε χρήστη, ενώ το TikTok έχει προσθέσει ετικέτα για το εμβόλιο κατά της COVID-19 σε πάνω από πέντε χιλιάδες βίντεο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Microsoft συνδιοργανώνει την εκστρατεία #VaxFacts , η οποία εγκαινιάστηκε από τη NewsGuard, παρέχοντας δωρεάν επέκταση προγράμματος περιήγησης για προστασία από την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Επιπλέον, η Mozilla ανέφερε ότι το επιμελημένο και έγκυρο περιεχόμενο από την εφαρμογή Pocket (που παλιότερα λεγόταν Read It Later) έχει ξεπεράσει τις 5,8 δισ. προβολές σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε η επιβλαβής και επικίνδυνη παραπληροφόρηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να μην υπονομεύσει τον κοινό μας αγώνα κατά του ιού και τις προσπάθειες για εμβολιασμό. Όμως οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι πλατφόρμες, από μόνες τους δεν αρκούν. Ζωτικής σημασίας είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις δημόσιες αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών για την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών».
Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, προσέθεσε τα εξής: «Η παραπληροφόρηση συνιστά απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και οι πλατφόρμες πρέπει να αντιδράσουν με προσεκτικό, στιβαρό και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό είναι καίριας σημασίας ιδίως σήμερα, που αναλαμβάνουμε δράση για να κερδίσουμε τη βιομηχανική μάχη ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν ταχεία πρόσβαση σε ασφαλή εμβόλια».