Νέα δεδομένα αναμένεται να φέρει στην αγορά tablets και φορητών υπολογιστών η ενεργοποίηση του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα, με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας αλλά και τους κατασκευαστές να διεκδικούν μερίδιο από πίτα που θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα.
Η αύξηση που θα έρθει άλλωστε αποτυπώθηκε και στην ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμα ήδη από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησής του. Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα προσφέρει επιδότηση 200 ευρώ ανά μαθητή ή φοιτητή για την αγορά εξοπλισμού (tablet, φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή) βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 325.000 οικογένειες με 560.000 μέλη ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης φτάνει τα 112 εκατ. ευρώ. Από την Δευτέρα 6 Απριλίου όπου και ενεργοποιήθηκε, η ανταπόκριση ήταν τέτοια που παρατηρήθηκαν προβλήματα στην πλατφόρμα. Την ίδια στιγμή πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις λιανικής έσπευσαν να ανακοινώσουν την συμμετοχή τους σε αυτό, αναμένοντας ότι οι 560 χιλιάδες συσκευές που εκτιμάται πως θα διατεθούν θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά, τουλάχιστον σε επίπεδο τεμαχίων.
Σημειωτέον ότι η εν λόγω αγορά κινείται ήδη από πέρυσι ανοδικά χάρη στην πανδημία του κορονοϊού και τις πολλαπλές ψηφιακές ανάγκες που γέννησε (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση κ.ά). Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πέρυσι πουλήθηκαν στην Ελλάδα 380 χιλιάδες tablets, 40 χιλιάδες δηλαδή περισσότερα από τις 340 χιλιάδες που πουλήθηκαν το 2019.
Ανοδικά κατά 26% κινήθηκαν και οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών οι οποίες έφτασαν τις 536 χιλιάδες συσκευές έναντι 425 χιλιάδων συσκευών την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση μάλιστα έφτασε στο 40% -293 χιλιάδες έναντι 210 χιλιάδων - για τους φορητούς υπολογιστές που προορίζονταν για οικιακή χρήση. Το 2020 πουλήθηκαν 243 χιλιάδες συσκευές που προορίζονται για χρήση από επιχειρήσεις έναντι 215 χιλιάδων το 2019, αύξηση δηλαδή 13%.
Για το τρέχον έτος παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν την αύξηση στα επίπεδα του 40% αν όχι υψηλότερα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια το ποσοστό που θα προκύψει από την Ψηφιακή Μέριμνα, αφού κάποιοι δικαιούχοι θα προέβαιναν ούτως ή άλλως σε αγορά τέτοιων συσκευών.
Αντίστοιχα βέβαια, αδυνατούν να προσδιορίσουν την άνοδο σε επίπεδο αξίας πωλήσεων αφού οι συσκευές που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Φόβοι εκφράζονται μάλιστα και για το αν η προσφορά θα μπορέσει να καλύψει την ζήτηση, ειδικά στην περίπτωση των φορητών υπολογιστών όπου από πέρυσι καταγράφονται ελλείψεις και λόγω των διακοπών στην παραγωγή που προκάλεσε η πανδημία. «Αν η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το ένα τρίτο των vouchers τότε δύσκολα θα καλυφθεί από την υπάρχουσα προσφορά» σημειώνουν. Όπως εξηγούν, οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επηρεάσει την παραγωγή σε φορητούς υπολογιστές και εδώ και αρκετούς μήνες η προσφορά σε laptops στην ελληνική αγορά δεν είναι αρκετή να καλύψει την ενισχυμένη ζήτηση. Το πρόβλημα μάλιστα είναι εντονότερο στους οικονομικούς φορητούς υπολογιστές – με τιμή κάτω από 500 ευρώ.