Στα 508,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες, το 2020 για τη Wind, με μικρή μείωση 1,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και EBITDAal 135,9 εκατ. ευρώ με μικρή μείωση 1,2% σε σχέση με το 2019.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, η πορεία κατά το 2020 χαρακτηρίστηκε από ισχυρή ανθεκτικότητα στους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες καθώς, παρά τις ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, η εταιρεία πέτυχε ανάπτυξη στη συνδρομητική της βάση και σημείωσε πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς της στόχους.
«Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η Wind έδειξε ανθεκτικότητα στις οικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις της το 2020. Διατηρήσαμε σταθερά τα έσοδα και την κερδοφορία της εταιρείας, πετύχαμε αύξηση της συνδρομητικής μας βάσης και ταυτόχρονα συνεχίσαμε με επιτυχία την στρατηγική στόχευσης των νοικοκυριών με συνδυαστικές υπηρεσίες κινητής και σταθερής, καθώς επίσης και των εταιρικών πελατών. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, την χρονιά που πέρασε άλλαξε ριζικά ο τρόπος με τον οποίο οι συνδρομητές επέλεξαν να επικοινωνούν και να συναλλάσσονται μαζί μας, γεγονός που μας έδωσε την ευκαιρία να επιταχύνουμε σημαντικά τoν ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας με έμφαση στις online πωλήσεις και την ψηφιακή εξυπηρέτηση.
Βγαίνουμε από μια δύσκολη χρονιά με βελτιωμένες προτάσεις για τους συνδρομητές μας και ένα ενισχυμένο επιχειρηματικό μοντέλο και ισχυρή πεποίθηση ότι το 2021 θα είναι έτος ανάπτυξης και επιστροφής στην κανονικότητα για την ελληνική κοινωνία», σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα του 2020, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής.
Συγκεκριμένα, κατά την περσινή χρονιά η Wind κατέγραψε:
Συνολικά έσοδα από υπηρεσίες, 508,6 εκατ. ευρώ, με μικρή μείωση 1,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και EBITDAal 135,9 εκατ. ευρώ με μικρή μείωση 1,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
Προσαρμοσμένα στη μείωση των τελών τερματισμού κινητής, τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,8% ενώ προσαρμοσμένο στην επίπτωση της απόσχισης του παθητικού εξοπλισμού του δικτύου κινητής το EBITDAaL αυξήθηκε κατά 1,3%.
Ανάπτυξη της πελατειακής βάσης παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας
+3% πελάτες κινητής με συμβόλαιο φτάνοντας τις 924.000
+1,2% πελάτες σταθερής, φτάνοντας τους 630.000 συνολικά
+9,6% στα νοικοκυριά με συνδυαστικές υπηρεσίες που ξεπέρασαν τις 252.000
+3,4% στους εταιρικούς πελάτες που αυξήθηκαν στις 80.500- Διείσδυση 35,7% των γραμμών νέας γενιάς στη βάση των πελατών σταθερής τηλεφωνίας (225.000 συνδρομητές σταθερής νέας γενιάς)
Παράλληλα, στη διάρκεια του 2020 η Wind σημείωσε ισχυρή πρόοδο στις στρατηγικές της προτεραιότητες:
- Επέκτεινε τις υποδομές νέας γενιάς με συνεχιζόμενες επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών και την εκκίνηση λειτουργίας του δικτύου 5G.
- Εστίασε δυναμικά στους πελάτες με υψηλές ανάγκες για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, σε γραμμές νέας γενιάς στη βάση των πελατών σταθερής τηλεφωνίας και σε προγράμματα απεριορίστων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.
- Επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας της πετυχαίνοντας 100% αύξηση ετησίως σε online πωλήσεις και 270% αύξηση ετησίως στην ψηφιακή εξυπηρέτηση των πελατών.
Επενδύσεις 2020
Οι επενδύσεις στη διάρκεια του 2020 αυξήθηκαν κατά 3,3% ετησίως, αγγίζοντας τα 90 εκατ. ευρώ, που κατευθύνθηκαν στην ταχύτερη επέκταση των δικτύων 4G/5G, στο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς πανελλαδικά και στην ψηφιοποίηση των υποδομών της εταιρείας.
Ορόσημα Έτους:
Σημαντικές εξελίξεις που σηματοδοτούν την επιτυχή υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής και του μετασχηματισμού της Wind κατά τη διάρκεια του 2020, ήταν:
- Η ολοκλήρωση της απόσχισης του παθητικού εξοπλισμού δικτύου κινητής με εξασφαλισμένες ταμειακές εισροές 400 εκατ. ευρώ.
- Η απόκτηση άδειας φάσματος 5G και η εκκίνηση της λειτουργίας υπηρεσιών 5G.
- Η εκκίνηση παροχής υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα με την επιτυχημένη συμμετοχή στον διαγωνισμό Σύζευξις ΙΙ.
Επισκόπηση προοπτικών 2021
Οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασαν και το πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει τμηματικά ανενεργή. Ωστόσο η Wind προσάρμοσε το επιχειρηματικό της μοντέλο με επιτυχία και ως αποτέλεσμα αναμένει περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους. Λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα της οικονομίας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, η Wind αναμένει ότι θα επιτύχει σημαντική επιτάχυνση στις λειτουργικές και οικονομικές της επιδόσεις.