MWC 2022: Η επόμενη ημέρα του 5G και το Μetaverse στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
MWC 2022: Η επόμενη ημέρα του 5G και το Μetaverse στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας
mobile world congress 2022
Οι νέες τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως σκιαγραφήθηκαν στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας MWC Barcelona 2022.

Αποστολή στη Βαρκελώνη

Η εξέλιξη των 5G δικτύων, η επέκταση του διαδικτύου των πραγμάτων και των έξυπνων πόλεων αλλά και ο «θαυμαστός καινούργιος κόσμος» του Metavesrse είναι μερικές από τις βασικές τάσεις που θα απασχολήσουν στο μέλλον τεχνολογία και συνδεσιμότητα. Το παραπάνω ήταν σαφές αν διέσχιζε κανείς του διαδρόμους του αχανούς εκθεσιακού κέντρα Fira Barcelona που φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα την διεθνή έκθεση κινητής συνδεσιμότητας, MWC Barcelona 2022.

Το σημαντικό ετήσιο ραντεβού των ψηφιακών τεχνολογιών το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία με φυσικό τρόπο, συγκέντρωσε περίπου 1500 εκθέτες. Παρότι μικρότερο σε μέγεθος σε σχέση με τις προπανδημικές χρονιές το συνέδριο κατάφερε να δώσει την αίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα και να συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες εταιρείες και τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, για να σκιαγραφήσουν τόσο τις τρέχουσες ψηφιακές εξελίξεις όσο και τα θέματα που θα απασχολήσουν δυνητικά τον κόσμο μας, καθώς πραγματοποιεί με εντατικούς ρυθμούς την ψηφιακή στροφή του.

Ξημερώνει... η επόμενη ημέρα του 5G

Στο σήμερα αλλά και στο αύριο των τεχνολογικών εξελίξεων δομικό ρόλο θα έχουν τα 5G δίκτυα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία στοιχεία του Global Mobile Economy Report 2022, τα οποία ανακοίνωσαν τα στελέχη του GSMA στο πλαίσιο της έκθεσης, ο συνολικός αριθμός των 5G συνδέσεων μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως και μέχρι το 2025 θα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών συνδέσεων. Η επέκταση της πληθυσμιακής κάλυψης θα συμβάλλει ώστε το 40% και πλέον των χρηστών κινητών τηλεφώνων να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί δίκτυο 5G μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με το υπόλοιπο ποσοστό ωστόσο να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί για την επικοινωνία του το 4G.

Η διείσδυση της νέας γενιάς κινητών επικοινωνιών όμως δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο της βιομηχανίας. «Το 5G είναι μέχρι και σήμερα στην αρχή του» επεσήμαναν ουκ ολίγες φορές εκπρόσωποι εταιρειών στο insider.gr, συμπληρώνοντας ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του 5G είναι οι εφαρμογές του. Και πράγματι οι βιομηχανικές κι όχι μόνο εφαρμογές του 5G παρουσιάστηκαν ίσως για πρώτη φορά τόσο εκτενώς στους διαδρόμους της έκθεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το μισό περίπου περίπτερο της Huawei, η οποία παραδοσιακά καταλαμβάνει έναν από τους μεγαλύτερους χώρους της έκθεσης συστήνοντας στο κοινό τις λύσεις συνδεσιμότητάς της, παρουσίαζε πλήθος εφαρμογών του 5G οι οποίες εκτείνονταν από ορυχεία κι εργοστάσια έως μουσεία και gaming.

«Η επόμενη ημέρα του 5G είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος ή για την ακρίβεια η επαναδημιουργία του» επεσήμανε χαρακτηριστικά στο insider.gr, o Mikael Back, corporate officer στο τμήμα Group Function Technology της Ericsson, διευκρινίζοντας ότι η εντύπωση που έχει μέχρι σήμερα δοθεί ότι το 5G αφορά τους χρήστες κινητών είναι κάπως εσφαλμένη. «Το 5G αφορά επιχειρηματικές και βιομηχανικές εφαρμογές και πλέον το ενδιαφέρον για τα παραπάνω είναι έντονο» ξεκαθάρισε το στέλεχος του σουηδικού κολοσσού. «Εφαρμογές που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο για παράδειγμα, τα εργοστάσια αλλά κι εφαρμογές που απευθύνονται στους καταναλωτές μέσω του Gaming ή του AR/VR είναι μερικούς από τους τομείς που εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον.

Για να χτιστεί ωστόσο το προαναφερθέν οικοσύστημα θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Back να περάσουμε στην επόμενη «φάση» του 5G η οποία περιλαμβάνει την αναβάθμιση των «πυρήνων» των δικτύων των παρόχων σε αρχιτεκτονική 5G Stand Alone (SA). Η εν λόγω μετάβαση θα δώσει την δυνατότητα να ενεργοποιηθούν ορισμένα από τα νέα χαρακτηριστικά του 5G, όπως για παράδειγμα, η εξαιρετικά γρήγορη -της τάξεως των ελάχιστων milliseconds- απόκριση (low latency) των δικτύων ή και το network slicing, γεγονός που θα ενεργοποιήσει με την σειρά του πολλές περισσότερες εφαρμογές. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει ,αν σκεφτεί κανείς ότι στα περίπτερα των Huawei, Ericsson, Deutche Telecom κ.ά. η έννοια του network slicing - αυτή η διαδικασία τεμαχισμού του δικτύου, όπου ο πάροχος «απομονώνει» ένα κομμάτι του για την παροχή μίας συγκεκριμένης υπηρεσίας - ήταν παρούσα. Ωστόσο μέχρι και σήμερα κινείται με αργούς ρυθμούς και λίγοι είναι οι πάροχοι που έχουν κάνει το σχετικό βήμα.

Πέρα από το οικοσύστημα βέβαια, η επόμενη ημέρα των δικτύων επικεντρώνεται και στη δημιουργία private networks, τη δημιουργία δηλαδή δικτύων που καλύπτουν τις εγκαταστάσεις μίας επιχείρησης και βασίζονται σε 5G τεχνολογίες. Ωστόσο, όπως φάνηκε, τα private networks του μέλλοντος θα μπορούσαν να λειτουργούν είτε από την ίδια την εταιρεία είτε από κάποιον οργανισμό ο οποίος δεν είναι απαραίτητα τηλεπικοινωνιακός. Το μοντέλο αυτό που προβλέπει δηλαδή να εκχωρείται φάσμα σε τρίτες εταιρείες -πλην των παρόχων- για να δημιουργούν «ιδιωτικά» 5G δίκτυα έχει αρχίσει να υιοθετείται σε διεθνές επίπεδο και δεν είναι απίθανο να το δούμε και στην Ελλάδα.

Η συνέχεια του 5G ωστόσο περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των 5G δικτύων - διαδικασία ευρύτερα γνωστή ως 5G Advanced. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη στους διαδρόμους της έκθεσης εντόπιζε κανείς κατασκευαστές που παρουσίαζαν συστήματα που υποστηρίζουν το 5G Advanced, υποσχόμενα καλύτερες επιδόσεις, υψηλότερες ταχύτητες αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Η ώρα του 5G Αdvanced βέβαια εκτιμάται ότι θα έρθει μετά το 2025 όπου οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο 5G Stand Alone.

Τέλος η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά και για το Open RAN, δηλαδή για την αρχιτεκτονική εκείνη που επιτρέπει σε έναν πάροχο να λειτουργεί ένα δίκτυο όπου οι κεραίες θα προέρχονται από πολλούς διαφορετικούς παρόχους.

Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος του Metaverse

Η εξέλιξη του 5G βέβαια δείχνει να μας οδηγεί πέρα από τις βιομηχανικές εφαρμογές και στο Metaverse, το παράλληλο αυτό σύμπαν που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Ως η πρώτη έκθεση μετά και την αποκάλυψη των σχεδίων του Zuckerberg, το Metaverse αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της έκθεσης και φάνηκε να απασχολεί πολλές από τις εταιρείες του κλάδου. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών μάλιστα το ενδιαφέρον για εφαρμογές στο Μetaverse είναι μεγάλο και προέρχεται από ποικίλους κλάδους, όπως η λιανική, η μόδα, ή και ο τομέας της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ακόμα και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δείχνουν ένα πρώτο ενδιαφέρον, περιμένουν ωστόσο να οδηγηθούν από τις εξελίξεις. Άλλωστε οι τομείς στους οποίους έχει εφαρμογή το Μetaverse επεκτείνονται μέχρι τις ιατρικές εφαρμογές γεγονός που αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς της έκθεσης να δημιουργήσει έντονη κινητικότητα και σε επίπεδο εξαγορών και επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

MWC 2022: Laptop που αντέχουν όσα τα smartphones και αλλαγές στο gaming «βλέπουν» οι κατασκευαστές

Όλα τα νέα smartphones που έκαναν ντεμπούτο στο MWC 2022

MWC 2022: H γιορτή της τεχνολογίας ξεκινά σήμερα στη Βαρκελώνη - Όλα όσα αναμένουμε

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider