Το δικό του ψηφιακό πορτοφόλι αποκτά το Viber

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το δικό του ψηφιακό πορτοφόλι αποκτά το Viber
Τι προσφέρει το ψηφιακό πορτοφόλι του Viber - Πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το Viber Pay - Στόχος η δημιουργία ενός super app.

Πάνε περίπου δύο χρόνια που η Viber, η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στον ιαπωνικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten, φλερτάρει με τον κλάδο του fintech, λανσάροντας υπηρεσίες όπως η μεταφορά χρημάτων και οι πληρωμές μέσω chatbot σε διάφορες χώρες. Μόλις χθες ωστόσο, ανακοίνωσε μια ακόμα υπηρεσία που αναμένεται να διπλασιάσει το αποτύπωμά της στον κλάδο και να την φέρει πιο κοντά στο όραμά της που δεν είναι άλλο από το να δημιουργήσει ένα super app, στα πρότυπα του κινεζικού Wechat.

O λόγος για το Viber Pay - μια νέα υπηρεσία που θα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν ψηφιακά πορτοφόλια μέσω του λογαριασμού τους στο Viber, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, δίνοντας την δυνατότητα να πραγματοποιούν μέσω αυτών πληρωμές λογαριασμών και αγορές αγαθών.

Για την ακρίβεια η νέα λειτουργία που λανσάρει η εταιρεία αρχικά σε Ελλάδα και Γερμανία με στόχο να επεκταθεί άμεσα και σε άλλες χώρες θα επιτρέπει στους χρήστες του Viber να στέλνουν εύκολα χρήματα ο ένας στον άλλον και να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό
πορτοφόλι όπου θα αποθηκεύουν χρήματα. Για να το κάνει αυτό η εταιρεία συνεργάζεται με όλες τις κάρτες Mastercard και Visa αλλά και όλες τις τοπικές τράπεζες, σε Γερμανία και Ελλάδα.

Τα χρήματα που θα μπορούν να αποθηκεύουν οι χρήστες θα είναι αρχικά ευρώ. Στόχος βέβαια, είναι στο άμεσο μέλλον τα νομίσματα που θα μπορεί να ανταλλάσσει κανείς να πολλαπλασιαστούν και το ψηφιακό πορτοφόλι του Viber να ενισχυθεί και με άλλες υπηρεσίες.

Για να προσφέρει αδειοδοτημένες υπηρεσίες πληρωμών στις πρώτες δύο αγορές, το Viber συνεργάστηκε με τη Rapyd, μια διεθνή εταιρεία Fintech-as-a-Service, η οποία θα ενσωματώσει υπηρεσίες συναλλαγών υπό άδεια κατευθείαν μέσα στην εφαρμογή του Viber ώστε να ενισχύσει τις δυνατότητες πληρωμών της εφαρμογής. Και φυσικά, η εταιρεία υπόσχεται ενισχυμένη ασφάλεια, χάρη στην προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση end-to-end, κάτι που προσφέρει και στην περίπτωση της ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων.

Τι προσφέρει το ψηφιακό πορτοφόλι του Viber

Για την ακρίβεια οι χρήστες του Viber, τουλάχιστον στις δύο πρώτες αγορές που ενεργοποιείται το ψηφιακό πορτοφόλι, θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν

  • πληρωμές από Πορτοφόλι Viber σε Πορτοφόλι Viber για εγχώριες ή διεθνείς συναλλαγές σε Ευρώ, με το πλάνο να θέλει να προστεθούν κι άλλα νομίσματα σύντομα.
  • τραπεζικές μεταφορές για εύκολη πληρωμή καθημερινών εξόδων όπως είναι οι λογαριασμοί υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
  • καθώς και να λαμβάνουν αποκλειστικές εκπτώσεις και επιβραβεύσεις από τοπικούς συνεργάτες.

Πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το Viber Pay

Για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πληρωμές στο Viber, οι χρήστες θα πρέπει να ορίσουν έναν προσωπικό κωδικό αναγνώρισης ή τη βιομετρική αναγνώριση που θα εξασφαλίσει την ενεργοποίηση ασφαλών συναλλαγών.

Οι χρήστες του Viber στη Γερμανία και την Ελλάδα μάλιστα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις λειτουργίες πληρωμών του Viber πριν από την επίσημη κυκλοφορία του, μπαίνοντας στη λίστα αναμονής ΕΔΩ.

Οι επιβεβαιώσεις πληρωμής αποστέλλονται αυτόματα με κρυπτογράφηση end-to-end, όπως όλες οι ιδιωτικές επικοινωνίες του Viber και σε περίπτωση όποιας δυσκολίας, η ομάδα υποστήριξης του Viber θα είναι διαθέσιμη για να απαντήσει σε ερωτήσεις στις τοπικές γλώσσες.

Στόχος η δημιουργία ενός super app

Η εταιρεία αναμένει η νέα λειτουργία να έχει μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα στην χώρα μας, δεδομένης της χρήσης του Viber. «Η Ελλάδα είναι αυτό που λέμε «μωβ χώρα» αν σκεφτεί κανείς ότι το Viber είναι εγκατεστημένο στο 91% περίπου των smartphones της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Viber Ofir Eyal. Μιλάμε για 7 εκατομμύρια χρήστες του Viber σε έναν πληθυσμό 10,7 εκατομμυρίων, γεγονός που καθιστά τις P2P μεταφορές, πιο βιώσιμες. Η Γερμανία, από την άλλη έχει μόλις 3 εκατομμύρια χρήστες Viber, αλλά σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Viber, υπάρχει στρωμένος διάδρομος για μεταφορές χρημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Πέρα όμως από την στρατηγική απόφαση για έναρξη της υπηρεσίας από την χώρα μας, η κίνηση του Viber να λανσάρει το δικό του ψηφιακό πορτοφόλι είναι στρατηγική. Κι αυτό γιατί φέρνει την Rakuten πιο κοντά στο όραμά της που δεν είναι άλλο από το να δημιουργήσει ένα super app, μια αυτόνομη δηλαδή υπερ-εφαρμογή, στα πρότυπα του κινεζικού WeChat.

«Η Rakuten Viber είναι ήδη ένας από τους κορυφαίους messengers στον κόσμο. Πλέον, με δυνατότητες fintech, το Viber θα επεκτείνει τη χρησιμότητα και την αξία του ώστε να γίνει μια απολύτως απαραίτητη εφαρμογή για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των χρηστών του. Οι φιλικές προς τους χρήστες λειτουργίες πληρωμής θα τους επιτρέψουν να συνδέονται, να διαδρούν και να συναλλάσσονται αβίαστα εντός και εκτός συνόρων, χωρίς ποτέ να εγκαταλείπουν την αγαπημένη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων τους», προσέθεσε κατά την ανακοίνωση του Viber Pay, ο Ofir Eyal, Διευθύνων Σύμβουλος της Rakuten Viber.

«Η παγκόσμιας κλάσης ασφάλεια και προστασία του απορρήτου που προσφέρει το Viber σε συνδυασμό με τα υψηλά πρότυπα υπηρεσιών πληρωμών των συνεργατών του, όπως η Rapyd, δημιουργεί μια απλή και ασφαλή εναλλακτική λύση για τη διεξαγωγή προσωπικών και επιχειρηματικών συναλλαγών μέσα στην ίδια την εφαρμογή.«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Rapyd θα χρησιμεύσει ως η αδειοδοτημένη λύση διασυνοριακών πληρωμών πίσω από αυτό το ιστορικό ορόσημο για τη Rakuten Viber: γίνεται μια από τις πρώτες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο που προσφέρει ασφαλείς πληρωμές εντός της εφαρμογής στους χρήστες της παγκοσμίως», σημείωσε από πλευράς του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rapyd Arik Shtilman.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Viber: Από την Ελλάδα ξεκινάει η επέκταση δραστηριοτήτων - Ψηφιακές συναλλαγές μέσω ψηφιακού πορτοφολιού

Viber: Tο 2021 στην Ελλάδα έγιναν 1 δισ. κλήσεις, άνω των 90 εκατ. ωρών συνομιλίας και 700 μηνύματα το δευτερόλεπτο

Viber, WhatsApp, Signal, Telegram: Σύγκριση όρων και χαρακτηριστικών (pic)

gazzetta
gazzetta reader insider insider