Καμπανάκι από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τα ευρυζωνικά δίκτυα

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμπανάκι από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τα ευρυζωνικά δίκτυα

Δεκαεννέα κράτη μέλη ανάμεσα τους και η Ελλάδα καλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν κανόνες για τη μείωση του κόστους ,οι οποίοι θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσουν κανόνες που επιδιώκουν να αυξήσουν την κοινή χρήση και επαναχρησιμοποίηση της υπάρχουσας υλικής υποδομής σε διάφορους τομείς (ενέργεια, μεταφορές κ.λπ.). Η χρήση αυτή υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση κατά 30% το κόστος ανάπτυξης διαδικτύου υψηλής ταχύτητας.

Μάλιστα η Επιτροπή είχε χτυπήσει καμπανάκι στα κράτη μέλη από τον Μάρτιο του 2016 με προειδοποιητική επιστολή καθώς δεν είχαν μεταφέρει τα μέτρα στην εθνική τους νομοθεσία .

Οι κανόνες για τη μείωση του κόστους υποστηρίζουν τους στρατηγικούς στόχους συνδεσιμότητας που πρότεινε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το 2025, όλοι οι βασικοί κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, οι συγκοινωνιακοί κόμβοι, όλοι οι πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών, όπως τα νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι επιχειρήσεις που βασίζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά υψηλή (της τάξης των gigabit– συνδεσιμότητα), που θα επιτρέπει στους χρήστες να τηλεφορτώνουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω δεδομένα με ταχύτητα 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο. Επίσης όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά ή αστικά, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα με ταχύτητα τηλεφόρτωσης τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε Gbps, και όλες οι αστικές περιοχές καθώς και οι μεγάλοι οδικοί άξονες και οι σιδηρόδρομοι θα πρέπει να έχουν συνεχή κάλυψη 5G (πέμπτης γενιάς συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας).Ως ενδιάμεσος στόχος, η κάλυψη 5G θα πρέπει να είναι εμπορικά διαθέσιμη τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020.

Τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 για τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία. Τώρα η Επιτροπή αποστέλλει τελική προειδοποίηση στα 19 κράτη μέλη που δεν μετέφεραν την οδηγία στην εθνική νομοθεσία και δινει πλέον δύο μήνες προθεσμία για να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβαν για την ευθυγράμμιση της εθνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ περί παράβασης, να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ και να προτείνει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider