Σε καινοτομία και startups συνεχίζει να ποντάρει η Ελλάδα - Τα πρόσφατα deals και τα funds που έρχονται

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε καινοτομία και startups συνεχίζει να ποντάρει η Ελλάδα - Τα πρόσφατα deals και τα funds που έρχονται
Έρχονται τρία νέα funds την ώρα που το οικοσύστημα συνεχίζει να εγγράφει στο ενεργητικό του σημαντικά deals

Σερί χρηματοδοτήσεων νεοφυών επιχειρήσεων και καινούργια επενδυτικά funds περιλαμβάνουν τα πρόσφατα νέα από το ελληνικό οικοσύστημα των startups, επισφραγίζοντας τόσο την ωρίμανσή του όσο και τις θετικές προοπτικές για την συνέχεια.

Έρχονται τρία νέα funds

Η σημαντική ροή επενδύσεων προς τις ελληνικές startups, η αξία των οποίων υπερβαίνει πλέον τα 8,2 δισ. ευρώ, έχοντας υπερεπταπλασιαστεί σε μια πενταετία, θα συνεχιστεί με τρία νέα funds που θα ενεργοποιηθούν τους επόμενους έξι με οκτώ μήνες και θα διαχειριστούν έκαστο επενδυτικά κεφάλαια ύψους 200-250 εκατ. ευρώ το καθένα.

«Τους επόμενους 6-8 μήνες αναμένουμε τη δημιουργία 2-3 νέων funds ύψους 200 εκατ. - 250 εκατ., επιπέδου growth», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Δρ Λαμπρόπουλος, σε πάνελ που συμμετείχε στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, η εγχώρια χρηματοδοτική σκηνή περνά, πλέον, στη λογική των μεγαλύτερων funds, ώστε η μόχλευση - ιδιωτική συνεισφορά να είναι μεγαλύτερη ενώ η προσοχή στρέφεται σε συνέργειες και σε vertical funds ώστε να στηριχτούν τομείς αιχμής, με υψηλό ρίσκο αλλά και υψηλές αποδόσεις, όπως για παράδειγμα η βιοτεχνολογία.

Επενδυτικό άλμα την τελευταία διετία

Ενδεικτικό της ωρίμανσης αλλά και της δυναμικής εξέλιξης του οικοσυστήματος στην Ελλάδα είναι και το επενδυτικό άλμα που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μεταξύ 2021-2023 έχουν συσταθεί 16 νέα επενδυτικά ταμεία (VC/PE) που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω του 1 δισ. με το μερίδιο της ΕΑΤΕ να ξεπερνά τα 400 εκατ. Τα επενδυτικά αυτά ταμεία έχουν πραγματοποιήσει 55 επενδύσεις, με το δημόσιο να έχει επενδύσει περισσότερα από το σύνολο των κεφαλαίων που έχει επενδυθεί τα τελευταία 20 χρόνια από αντίστοιχα προγράμματα (ΤΑΝΕΟ-JEREMIE-Equifund).

Εξίσου ενθαρρυντικό είναι και το μείγμα των χρηματοδοτήσεων, το οποίο πέρα από τα εθνικά υπερταμεία κι από τα διεθνή VC περιλαμβάνει πλέον και περισσότερους επενδυτικούς αγγέλους, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το «deal flow» του οικοσυστήματος για τα επόμενα χρόνια.

Σημειωτέον ότι μέσα σε έναν μόλις χρόνο, οι επενδύσεις angel investors προς ελληνικές startups διπλασιάστηκαν, ενώ διογκούμενο βαίνει το ενδιαφέρον επενδυτικών ταμείων του εξωτερικού. Ήδη τα εγχώρια και διεθνή κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών -VCs- συνεισφέρουν πάνω από το 61% των χρηματοδοτήσεων προς τις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, ενώ οι angel investors εισφέρουν ποσοστιαία περίπου το 12% των χρηματοδοτήσεων.

Οι χρηματοδοτήσεις των τελευταίων εβδομάδων

Η πρόσθετη δύναμη πυρός για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας έχει ήδη από την αρχή του χρόνου αυξήσει θεαματικά τις σχετικές ειδήσεις στον χώρο των startups. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, τρεις νέες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν στον εγχώριο οικοσύστημα. Ο λόγος για τις χρηματοδοτήσεις των Αriadne και Anodyne αλλά και για την νέα χρηματοδότηση που πραγματοποίησε το ταμείο Φαιστός στη Movandi.

Συγκεκριμένα, η πρωτοποριακή πλατφόρμα Ariadne, που φιλοδοξεί να κάνει disrupt στον πολλά υποσχόμενο τομέα του real estate, σήκωσε σε Series A γύρο χρηματοδότησης, το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων με την Marathon Venture Capital, να ηγείται της επένδυσης και την Lamda Development να παίρνει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή. Η πλατφόρμα της Ariadne επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι real estate operators, όπως αλυσίδες καταστημάτων, σταθμοί συγκοινωνιών, εμπορικά κέντρα και άλλοι οργανισμοί ανά τον κόσμο, αποκτούν δεδομένα για τους επισκέπτες τους και λαμβάνουν αποφάσεις για τη χρήση των πόρων τους, ώστε να διασφαλίσουμε υψηλότερες αποδόσεις. Ειδικότερα, η πλατφόρμα μέσω την σημάτων που εκπέμπονται από τα smartphones, παρέχει δεδομένα υψηλής ακρίβειας σχετικά με τη συμπεριφορά των επισκεπτών σε ένα χώρο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Χρηματοδότηση 4,2 εκατ. δολαρίων από τις Velocity Partners, Relativity Healthcare Fund, και Big Pi Ventures εξασφάλισε προ ημερών και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Anodyne Nanotech, με έδρα τη Βοστώνη. Η εταιρεία, ασχολείται με την ανάπτυξη διαφοροποιημένων, διαδερμικών μορφών φαρμάκων υψηλής αξίας και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει το Hero Patch, ένα τσιρότο με μικροβελόνες, που επιτρέπει την παροχή σημαντικών δόσεων φαρμάκων. Μερικά από τα πλεονεκτήματά του Hero Patch είναι το γεγονός ότι επιτρέπει τη συγκέντρωση μεγαλύτερου όγκου φαρμάκου, ενώ παράλληλα ενισχύει τη σταθερότητα και διευκολύνει τη μεταφορά, εξοικονομώντας χρήματα σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις και αλλάζοντας την αλυσίδα διανομής που λόγω πολύ υψηλών προδιαγραφών αποτελεί πρόκληση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Anodyne έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με φαρμακευτικές εταιρείες για τη δοκιμή της τεχνολογίας αυτής και σχεδιάζει να διεξάγει κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσει την ασφάλεια και τη λειτουργία πολλών προϊόντων Hero Patch.

Τέλος, στη νέα του επένδυση μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο προχώρησε και το Phaistos Investment Fund. Το ταμείο που δημιουργήθηκε με κεφάλαια από τον διαγωνισμό των συχνοτήτων για το 5G με στόχο να συμβάλλει στην δημιουργία του εγχώριου οικοσυστήματος γύρω από την πέμπτη γενιά κινητών δικτύων, συμμετείχε στον νέο γύρο χρηματοδότησης της Movandi. Πρόκειται για εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που αναπτύσσει λύσεις προηγμένης τεχνολογίας 5G, όπως ο έξυπνος ενισχυτής σήματος που καλύπτει από οικιακούς χρήστες έως πολυκαταστήματα και στάδια, όπως το Mall ή το OAKA. Χάρη στην επένδυση του Φαιστός δε, η Movandi ίδρυσε τη θυγατρική «Movandi Greece» για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Οι προαναφερθείσες χρηματοδοτήσεις ήρθαν να συμπληρώσουν την έντονη κινητικότητα που καταγράφεται από την αρχή του έτους στην ελληνική startup σκηνή, όπου οι εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αντλήσει πάνω από 120 εκατ. δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά σημαντικά deals το ύψος των οποίων δεν γνωστοποιήθηκε, ενώ έχουν πραγματοποιήσει και πέντε σημαντικά exits.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Elevate Greece: Στα 8,2 δισ. ευρώ η αξία του οικοσυστήματος των startups το 2022

Η Entersoft αποκτά το 62% στη startup SmartCV

Ανεβάζουν ταχύτητα οι ελληνικές startups

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider