Data gravity αναμένεται να αποκτήσει η Ελλάδα την επόμενη πενταετία με τις επενδύσεις που δρομολογούνται στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των data centers, τόσο από διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς όσο κι από εγχώριες εταιρείες. Σύμφωνα με νέα έρευνα της Arizton μάλιστα, οι εν λόγω επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ και συνδυαστικά με τα υποθαλάσσια καλώδια που ποντίζονται να μετατρέψουν τη χώρα σε κόμβο δεδομένων της ευρύτερης περιοχής.
Επενδύσεις 1,1 δισ την επόμενη πενταετία
Με το τέλος της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται το τελευταίο διάστημα στο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, αλλά και με την ψηφιακή μετάβαση του Δημοσίου και των επιχειρήσεων, η αγορά των data center εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 8,78% ετησίως την επόμενη πενταετία, αυξάνοντας την ισχύ των κέντρων δεδομένων της στα 139 ΜW έως το 2028. Μόνο το 2022 στην Ελλάδα, προστέθηκαν περίπου 13 MW δυναμικότητας ενώ οι επενδύσεις που δρομολογεί η Digital Realty και η Microsoft αναμένεται να προσθέσουν πάνω από 25 MW ισχύος στο δίκτυο των κέντρων δεδομένων της χώρας. Για μια τάξη μεγέθους να αναφέρουμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ορίζοντα το 2025, δρομολογούνται 32 νέα κέντρα δεδομένων με συνολική ισχύ 600 MW.
Πώς προχωρούν οι σχετικές επενδύσεις
Η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς είναι εμφανής κι από τις επενδύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, από τον Οκτώβριο του 2020, όπου και ανακοινώθηκε η σχετική επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft για τη δημιουργία συμπλέγματος κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με την μελέτη, Digital Realty-Lamda Hellix και Google συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους επενδυτές που ακολούθησαν, με την πρώτη εκ των δύο να έχει ολοκληρώσει ήδη μέρος του επενδυτικού της σχεδίου για την χώρα μας. Να θυμίσουμε ότι Lamda Hellix εγκαινίασε το τρέχον έτος την πρώτη φάση του «Athens 3» που είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα και το τρίτο της εταιρείας στην Αθήνα με χωρητικότητα 6,8 MW το 2022. Την ίδια χρονιά η ελληνική εταιρεία Lancom, που επενδύει σε σχετικές υποδομές, έθεσε σε λειτουργία το νέο κέντρο δεδομένων της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των σχετικών εγκαταστάσεων σε τρεις.
Το ίδιο έτος η Google προχώρησε στην ανακοίνωση της σχετικής επένδυσης, που προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική. Επένδυση το αποτύπωμα της οποίας στο εγχώριο ΑΕΠ, σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να φτάσει τα 2,2 δισ. έως το 2030 δημιουργώντας 19.400 θέσεις εργασίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Amazon Web Services (AWS) προχωρά στη δημιουργία ενός local zone στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και επέκταση του.
Όσο για την επένδυση της Microsoft, η οποία έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, προχωρά το τελευταίο διάστημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι κατασκευαστικές εργασίες στα δύο οικόπεδα που έχει διασφαλίσει η εταιρεία θα ξεκινήσουν το τρέχον έτος.
Στην επιλογή της χώρας για σχετικές επενδύσεις συμβάλλουν σύμφωνα με την έρευνα τόσο η διαθέσιμη προς εκμετάλλευση γη και η τιμή της, όσο και οι καιρικές συνθήκες που μειώνουν τις απαιτήσεις ψύξης κατά τους χειμερινούς μήνες. Στα πλεονεκτήματα της χώρας συμπεριλαμβάνονται και τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για τέτοιου τύπου επενδύσεις αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη ενεργειακή συνδεσιμότητα.
Σύμφωνα με την αγορά μάλιστα, η διεύρυνση του αποτυπώματος της χώρας στον εν λόγω κλάδο δεν αποκλείεται να προσελκύσει κι άλλους μεγάλους επενδυτές για να οικοδομήσουν κέντρα δεδομένα στη χώρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις για μια ακόμα τέτοια επένδυση από διεθνή εταιρεία.
Αυξάνεται η συνδεσιμότητα της χώρας
Τα κέντρα δεδομένων βέβαια είναι η μια συνιστώσα της εξίσωσης που θα μετατρέψει την χώρα σε τεχνολογικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Η άλλη, εξίσου σημαντική, είναι η ενίσχυση της συνδεσιμότητας της χώρας με την Δύση και την Ανατολή χάρη στα υποθαλάσσια καλώδια που ποντίζονται.
Στις πρόσφατες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνεται η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Grid Telecom και της Tamares Telecom, κορυφαίο διεθνή πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, διαχειριστή δικτύων οπτικών ινών και θυγατρική εταιρεία της Aluma Infrastructure Fund για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών ANDROMEDA. Πρόκεται για ένα υποθαλλάσιο καλωδιακό σύστημα που θα διασυνδέει την Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ, προσφέροντας μια εναλλακτική ψηφιακή λεωφόρο στην μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
Ένα ακόμα καλώδιο που αναμένεται να περνά και από την χώρα μας είναι το EMC που δρομολογεί μια κοινοπραξία της ΔΕΗ, της STC από την Σαουδική Αραβία, της PCCW και μία σειρά άλλων εταιρειών. Το εν λόγω σύστημα υποθαλάσσιων καλωδίων θα διασυνδέει τη Σιγκαπούρη με τη Μασσαλία δημιουργώντας τοπικούς κόμβους σε Κύπρο, Κρήτη και Αθήνα. Η κοινοπραξία έχει ήδη ανακοινώσει την συμφωνία μεταξύ της center3, μέλους της STC με την Alcatel Submarine Networks, για την κατασκευή και εγκατάσταση δύο καλωδίων που θα συνδέουν την πόλη Haql της Σαουδικής Αραβίας με τη Γένοβα και τη Μασσαλία και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ο κατασκευαστής για το ανατολικό κομμάτι που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2026.