Μήνυμα να αναλάβουν όλοι δράση για την βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών έστειλε από την Βαρκελώνη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι καθώς η χώρα προχωρά με ταχύ ρυθμό την ψηφιοποίηση της, πρέπει απαραιτήτως να βελτιώσει και τη θέση της στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Παράλληλα δήλωσε ικανοποιημένος για την ελληνική παρουσία στο MWC2024 και προαναήγγειλε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ενεργοποιηθεί το νέο κουπόνι επιδότησης οπτικών ινών ενώ μέσα στο Μάρτιο θα βγει και ο οδικός χάρτης για την κατάργηση των πιστοποιητικών.
«Θα πρέπει να πάρουμε όλοι γενναίες αποφάσεις στο θέμα των υποδομών. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι της ψηφιοποίησης, εκεί που ωστόσο δεν πάμε καλά είναι στο κομμάτι των υποδομών. Δεν μπορεί να τρέχει το κομμάτι της ψηφιοποίησης του κράτους και να βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις του Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας από άποψη ταχυτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την έκθεση, τονίζοντας ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν ελληνικές πόλεις που η κάλυψη των οπτικών ινών είναι μηδενική, όπως ο Βόλος, τα Γιάννενα, η Κοζάνη και η Ξάνθη». Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα επεσήμανε ότι σχεδιάζει σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να επανασχεδιάσουν τον χάρτη των επενδύσεων που έχουν παραγγείλει, με σαφή χρονοδιαγράμματα και αποτελέσματα. «Έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα με τους παρόχους η οποία πλέον ωριμάζει. Είναι η ώρα όλοι να δεσμευτούμε ότι θα κάνει έκαστος ότι περνά από το χέρι του για να βελτιωθεί η κατάσταση, και το Δημόσιο θα συμβάλλει από πλευράς του με όποιο τρόπο μπορεί για την άρση υφιστάμενων εμποδίων. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων για να προχωρήσουμε»
80 εκατ. για το νέο voucher για τις οπτικές ίνες
Ερωτηθείς ωστόσο για το φαινόμενο της ασθενικής ζήτησης για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, γεγονός που κάνει τους παρόχους να μιλούν για αδυναμία απόσβεσης των επενδύσεων, ανέφερε ότι το υπουργείο από πλευράς του έχει ήδη συνδράμει μέσω των κουπονιών επιδότησης που έχουν βγει. Σύντομα μάλιστα, όπως επεσήμανε αναμένονται και οι εγκρίσεις για το νέο κουπόνι επιδότησης, Gigabit Voucher, το οποίο θα έρθει να συμπληρώσει το υφιστάμενο που τρέχει επιδοτώντας τις κτιριακές εργασίες για την εγκατάσταση. Στόχος είναι ο προϋπολογισμός της δράσης του νέου κουπονιού να φτάσει περίπου τα 80 εκατ ευρώ για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου. Μέρος αυτού του ποσού, λίγο πάνω από το 1/4, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το λόγο αυτό μάλιστα κουπόνια ύψους 28 εκατ. ευρώ, θα αφορούν μόνο στους δικαιούχους που έχουν ήδη λάβει το Smart Readiness, ενώ γιατο υπόλοιπο ποσό, το οποίο βάλει το ελληνικό δημόσιο, δεν θα υπάρξει περιορισμός.
Επιθυμία υπάρχει από πλευράς του υπουργείου για να προχωρήσει άμεσα προς υλοποίηση και το mega ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband με τον κ. Παπαστεργίου να σημειώνει ότι «εντός των επόμενων ημερών εκπνέει η παράταση που δόθηκε στην δεύτερο ανάδοχο, για την συμβασιοποίηση του έργου και πλέον θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». Να θυμίσουμε ότι το mega ΣΔΙΤ , προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, προβλέπει την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών υπερυψηλών ταχυτήτων 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης έως 1 Gbps, σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους. Τον Ιούνιο υπογράφηκε η σύμβαση με τον έναν εκ των δύο αναδόχων του έργου, τον ΟΤΕ, ενώ τον Νοέμβριο του 2023 το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τη γνωμοδότησή του και για τον δεύτερο ανάδοχο, την Terna Fiber.
«Είναι σίγουρο ότι με την ταχύτητα που κινούνται τα πράγματα παγκοσμίως θα πρέπει να πιέσουμε παραπάνω ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να αποτελεί το καλό παράδειγμα ψηφιοποίησης». Γεγονός που γίνεται αισθητό και στο Mobile World Congress, με τις εταιρείες και τους δημόσιους φορείς που συμμετέχουν στο ελληνικό περίπτερο εκπροσωπώντας την χώρα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου. «Είναι πολύ σημαντικό που βλέπω τόσο κόσμο να σταματά στο ελληνικό περίπτερο. Θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον ΣΕΚΕΕ που εδώ και 11 χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά. Η εξωστρέφεια άλλωστε είναι σημαντικός παράγοντας ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας και θα πρέπει να την ενισχύσουμε περαιτέρω μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες» συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι και η έκθεση τεχνολογίας Beyond που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει τον «σπόρο για να τραβήξουμε το βλέμμα των Βαλκανίων, ενισχύοντας την εξωστρέφειά μας.
Έρχεται η κατάργηση πιστοποιητικών
Όσο για την ψηφιοποίηση του Δημόσιου τομέα, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι το 2024 θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς εστιάζοντας στην απλοποίηση των διαδικασιών. Ο προσωπικός αριθμός είναι ήδη καθοδόν όπως έχει ο ίδιος επισημάνει και στο παρελθόν, μέσα στο Μάρτιο θα βγει και ο οδικός χάρτης για την κατάργηση των πιστοποιητικών, αρχικά αυτών της γέννησης και της οικογενειακής κατάστασης ενώ έρχεται και η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα. «Οι όποιες επιπρόσθετες υπηρεσίες ενεργοποιηθούν θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και το ευρύτερο σύστημα του Δημοσίου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα ήδη με την ψηφιακή επίδοση δικογράφων που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα. «Η ψηφιακή επίδοση των δικογράφων έχει αποδεσμεύσει 200 αστυνομικούς την ημέρα.
Τέλος αναφερθείς στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από το ελληνικό Δημόσιο, η οποία αποτελεί κι ένα από τα βασικά θέματα της φετινής έκθεσης, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι ο νέος υπερυπολογιστής με την επωνυμία Δαίδαλος θα παίξει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι του ΑΙ. Σημείωσε δε ότι υπάρχει πλάνο για τη δημιουργία ενός ελληνικού large language model (LLM).