Η τακτική χρήση κινητού συσχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα – Τι δείχνει μεγάλη μελέτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τακτική χρήση κινητού συσχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα – Τι δείχνει μεγάλη μελέτη
Η τακτική χρήση κινητού τηλεφώνου συσχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά σε καπνιστές και άτομα με διαβήτη, όπως διαπίστωσε νέα μεγάλη μελέτη.

Η τακτική χρήση κινητού τηλεφώνου συσχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά σε καπνιστές και άτομα με διαβήτη, όπως διαπίστωσε νέα μεγάλη μελέτη. Στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology, η συσχέτιση αυτή αποδόθηκε εν μέρει σε κακό ύπνο, ψυχολογική δυσφορία και νευρωτισμό.

«Η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι μια πανταχού παρούσα έκθεση στη σύγχρονη κοινωνία, επομένως η εξερεύνηση του αντικτύπου του στην υγεία έχει σημαντική αξία για τη δημόσια υγεία.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν δυσρύθμιση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, φλεγμονώδεις αποκρίσεις και οξειδωτικό στρες και, ως εκ τούτου, μπορεί να επηρεάσουν διάφορα όργανα, όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο εάν η χρήση κινητού τηλεφώνου σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Yanjun Zhang, MD, Division of Nephrology, Nanfang Hospital, Southern Medical University, Guangzhou, China.

Οι πιθανοί μηχανισμοί

Η μελέτη περιελάμβανε 444.027 άτομα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, που ανέφεραν μόνοι τους τη συχνότητα χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου, από το 2006 έως το 2010. Η τακτική χρήση κινητού τηλεφώνου ορίστηκε ως τουλάχιστον μία κλήση την εβδομάδα. Χρησιμοποιώντας συνδεδεμένα αρχεία νοσοκομείων και θνησιμότητας, η σύνθετη έκβαση του περιστατικού εγκεφαλικού επεισοδίου, της στεφανιαίας νόσου, της κολπικής μαρμαρυγής και της καρδιακής ανεπάρκειας διαπιστώθηκε σε διάμεσο χρόνο παρακολούθησης 12,3 ετών. Οι ερευνητές ερεύνησαν, επίσης, τον ρόλο των προτύπων ύπνου, της ψυχολογικής δυσφορίας και του νευρωτισμού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρότυπα ύπνου, η ψυχολογική δυσφορία και ο νευρωτισμός μπορεί να είναι πιθανοί μηχανισμοί της συσχέτισης μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Το κακό πρότυπο ύπνου και η κακή ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσουν ευνοήσουν την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, μέσω διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού, ενδοκρινικών και μεταβολικών διαταραχών και αυξημένης φλεγμονής. Ως εκ τούτου, η έκθεση σε ακτινοβολία RF-EMF από τα κινητά τηλέφωνα, σε συνδυασμό με το κάπνισμα και τον διαβήτη, μπορεί να έχει συνεργική επίδραση στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Απαιτείται προσεκτική εξέταση

Δεδομένου ότι αυτή η μελέτη (2006-2010) προέκυψε πριν από την ευρεία χρήση των σύγχρονων smartphone, τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται πιο συχνά για άλλες δραστηριότητες (π.χ. ψυχαγωγία, μηνύματα κειμένου/email, κοινωνική δικτύωση κ.α.). η τρέχουσα συνάφεια αυτών των ευρημάτων απαιτεί προσεκτική εξέταση, όπως αναφέρεται σε συνοδευτικό άρθρο.

«Ενώ η τρέχουσα μελέτη υποδηλώνει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να αυξήσει μέτρια τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, απαιτούνται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, με έγκυρες μετρήσεις για τη χρήση κινητών τηλεφώνων προτού αυτή η συσχέτιση γίνει ανησυχητική για το ευρύ κοινό. Αντί για το smartphone σας σήμερα, σκεφτείτε να κατευθυνθείτε προς μια πιο υγιή για την καρδιά δραστηριότητα», καταλήγουν οι συντάκτες του άρθρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΦ: Τα απολυμαντικά χεριών δεν πρέπει να υποκαθιστούν το πλύσιμο με νερό και σαπούνι

ΕΟΠΥΥ: Επένδυση 11 εκατ. σε νέο σύστημα logistics για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

Κορονοϊός: Μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων για όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή

gazzetta
gazzetta reader insider insider