ΕΟΠΥΥ: Επένδυση 11 εκατ. σε νέο σύστημα logistics για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΟΠΥΥ: Επένδυση 11 εκατ. σε νέο σύστημα logistics για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους
Βασική επιδίωξη του Οργανισμού είναι να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές δίκτυο διανομής κατ’ οίκον, που θα καλύπτει έως και 200.000 ασθενείς πανελλαδικά.

Σε διαγωνισμό για τη λειτουργία εξελιγμένου συστήματος logistics, μια επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ., προχωρά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με στόχο να ενισχύσει τη διανομή κατ’ οίκον, να κεντρικοποιήσει τη διαχείριση των συνταγών και να διασφαλίσει την τήρηση των ορθών πρακτικών διανομής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, επιδιώκεται o σχεδιασμός και λειτουργία του συστήματος logistics διανομής φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος περιλαμβάνει:

Αποστολή κατ’ οίκον στους ασθενείς
• Αποστολή στα 63 σημεία διανομής
• Αποστολή στα 4 φαρμακεία ειδικού καθεστώτος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
• Μεταφορά φαρμάκων μεταξύ των 35 φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (εφόσον απαιτηθεί)
• Ενδεχόμενες επιστροφές και ανακλήσεις των ανωτέρω

Η αποστολή θα γίνεται από το κέντρο διανομής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην εγκατάσταση του φαρμακείου του Ρέντη, η οποία θα σχεδιαστεί, διαμορφωθεί και στελεχωθεί κατάλληλα για τον σκοπό αυτό. Δυνητικά και ανάλογα με το στόχο του έργου και τις ανάγκες του κυκλώματος logistics, το έργο μπορεί να υποστηριχθεί από εγκαταστάσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στον Εύοσμο, την Πάτρα και την Κρήτη.

Σήμερα, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διαχειρίζεται συνολικά 3.246 κωδικούς ΦΥΚ, από τους οποίους διακινούνται περίπου 1.500 ανά έτος. Μόνο το 2023 εκτελέστηκαν περισσότερες από 3.6 εκατ. συνταγές για τα 1500 σκευάσματα της κατηγορίας. Όλα τα φάρμακα διανέμονται και αποθηκεύονται είτε σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες 15-25ο C, είτε σε ψυγεία σε θερμοκρασίες 2-8ο C, ανάλογα με την κατηγορία του σκευάσματος.

Οι υφιστάμενες ροές

– Παραλαβή από φαρμακεία Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Μέχρι σήμερα, η διακίνηση των φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γίνεται κατά κύριο λόγο μέσα από τα 35 φαρμακεία που λειτουργούν Πανελλαδικά. Κατά 85% οι ασθενείς επισκέπτονται τα 35 φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να παραλάβουν μόνοι τους τις συνταγές. Το 2023 εκτελέστηκαν 1.435.415 συνταγές στα φαρμακεία του Οργανισμού στην Αττική (40%), 505.577 (18%) στη Θεσσαλονίκη και 1.148.023 (42%) στην υπόλοιπη Ελλάδα.

– Διανομή κατ’ οίκον

Η διανομή κατ’ οίκον μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε φαρμακείο. Δεδομένου όμως ότι μέχρι σήμερα ο όγκος των αποστολών κατ’ οίκον είναι μικρός, σχεδόν το σύνολο των αποστολών γίνεται από τα δύο φαρμακεία αποστολών του Ρέντη και του Ευόσμου.

Η διανομή κατ’ οίκον περιλαμβάνει σήμερα δύο βασικές κατηγορίες:

Αποστολή περιορισμένου αριθμού φαρμάκων υψηλού κόστους σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ή σε δυσπρόσιτες περιοχές
• Αποστολή αντιικών από του στόματος φαρμάκων

Το πρόγραμμα αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στις διατάξεις σχετικά με την covid, όταν και υπεγράφη σύμβαση με εταιρεία ταχυμεταφορών για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Το σύνολο των ποσοτήτων των ΦΥΚ (99,6% των τεμαχίων) διακινείται σήμερα από τα Φαρμακεία του Οργανισμού, ενώ ο αριθμός των αποστολών κατ’ οίκον είναι πολύ χαμηλός. Ειδικότερα, αν και εξυπηρετούνται περίπου 5.000 ασθενείς, οι αποστολές ΦΥΚ το 2023 δεν ξεπέρασαν τις 101.

Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες συνολικές αποστολές αντιικών (για covid) κατ’ οίκον ανέρχονταν σε 46.942 την περίοδο 3/2022-12/2022, και σε 26.817 το πρώτο ενιάμηνο του 2023 (01/2023-09/2023).

Στόχος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι να ενισχύσει σημαντικά τους όγκους της υπηρεσίας διανομής κατ’ οίκον. Βασική επιδίωξη του Οργανισμού είναι να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές δίκτυο διανομής κατ’ οίκον, που θα καλύπτει έως και 200.000 ασθενείς πανελλαδικά.

Της μαζικής εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος, προηγείται ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν περίπου 2.000 Δικαιούχοι πανελλαδικά και οι οποίοι θα λαμβάνουν 4 κατηγορίες φαρμάκων χωρίς απαιτήσεις ψυχρής αλυσίδας.

– Παραδόσεις σε σημεία εξυπηρέτησης

Δύο από τα 35 φαρμακεία, του Ρέντη και του Ευόσμου, είναι εξειδικευμένα σημεία αποστολών φαρμάκων στα 63 ειδικά σημεία παράδοσης πανελλαδικά.

Λειτουργούν επίσης 4 εικονικές φαρμακαποθήκες, οι οποίες μετά από αίτημα Δικαιούχου διαχειρίζονται την αποστολή των φαρμάκων στο ιδιωτικό φαρμακείο που επιθυμεί να επισκεφτεί για παραλάβει τη συνταγή του ο Δικαιούχος. Επί της αρχής, ο Δικαιούχος μπορεί να αιτηθεί να παραλάβει τη συνταγή σε οποιοδήποτε από τα 11.000 ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας.

–Φαρμακεία Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ειδικού καθεστώτος

Σήμερα, εκτός από τα 35 φαρμακεία, ακόμα 4 (Βόλος, Άγιος Νικόλαος, Κομοτηνή και Τρικάλων) λειτουργούν με ειδικό καθεστώς, που απαιτούν την παραλαβή του συνόλου του φαρμάκων του από άλλο κεντρικό φαρμακείο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της παραλαβής. Η αποστολή των φαρμάκων στα συγκεκριμένα γίνονται από 3 κεντρικά φαρμακεία (Λάρισας, Ηρακλείου και Αλεξανδρούπολης). Τα φαρμακεία ενδέχεται να μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού.

– Ιδιωτικές Κλινικές (Daily Clinic)

Σχετικά με το κύκλωμα των ιδιωτικών κλινικών, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν αποστέλλει σε αυτές φάρμακα, αλλά εκπρόσωποι των κλινικών επισκέπτονται τα φαρμακεία του Οργανισμού για να παραλάβουν τις συνταγές τους από εκεί, μετά από σχετική εξουσιοδότηση που έχουν λάβει από τον Δικαιούχο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η διαδικασία αφορά σε φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης.

Ο σκοπός του έργου, οι στόχοι και τα αναμενόμενα οφέλη

Σκοπός του έργου είναι η αναδιοργάνωση του κυκλώματος λειτουργίας των logistics του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω του οποίου ο Οργανισμός επιδιώκει:

• Ενίσχυση και ευρεία εφαρμογή του συστήματος διανομής κατ’ οίκον
• Κεντρικοποιημένη διαχείριση των συνταγών που αφορούν τα 63 σημεία διανομής των φαρμάκων και τα 4 φαρμακεία ειδικού καθεστώτος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τον πλήρη έλεγχο τον μέγιστο βαθμού εξυπηρέτησης των Δικαιούχων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,
• Καθορισμός και διασφάλιση τήρησης των ορθών πρακτικών διανομής σε όλους τους εναλλακτικούς τρόπους διανομής των φαρμάκων και από όλους τους εμπλεκόμενους και συνεργάτες
• Μείωση της γραφειοκρατίας

Όσον αφορά στους στόχους που θα επιτευχθούν με την υλοποίηση του έργου καθώς και τα αναμενόμενα οφέλη, αυτά είναι:

- Οφέλη για την Δημόσια Διοίκηση

• εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,
• εναρμόνιση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο,
• παροχή πρακτικών εργαλείων για την εφαρμογή αποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής,
• παροχή πρακτικών εργαλείων για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δράσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των συμβεβλημένων παρόχων υγείας

- Αποδοτικότητα και ανάπτυξη

• αύξηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των εργαζομένων,
• αύξηση της ασφάλειας, αλλά και της διαφάνειας των εργασιών,
• παροχή ανοικτών δεδομένων στους τρίτους ενδιαφερόμενους
• βελτίωση των διαδικασιών κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του μεταφορικού έργου και την εναρμόνισή τους με διεθνείς πρακτικές, ιδίως σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό επιδόσεων και την επισκόπηση δαπανών και δραστηριοτήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση στηρίζει το ΕΣΥ, αλλά κυρίως την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Στα «σκαριά» νέο Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας για το ΕΣΥ – Χρηματοδότηση άνω των 7 εκατ.

Φάρμακα: Σε οικονομική ασφυξία οι χρονίως πάσχοντες λόγω των υψηλών ιδιωτικών πληρωμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider