Σχέδιο για γρήγορο Internet στα ακριτικά σχολεία μέσω της Starlink του Έλον Μασκ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο για γρήγορο Internet στα ακριτικά σχολεία μέσω της Starlink του Έλον Μασκ
Μαθητές σε σχολείο / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Οι λύσεις που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία ώστε τα σχολεία σε ακριτικές περιοχές να αποκτήσουν πρόσβαση σε προηγμένες εφαρμογές.

Σχέδιο για Internet στα σχολεία των ακριτικών περιοχών απεργάζονται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Παιδείας, με τον αρμόδιο υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, να δηλώνει προσφάτως ότι η λύση μπορεί να δοθεί είτε μέσω fixed wireless access είτε μέσω του δορυφορικού Internet της Starlink, του Έλον Μασκ που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Στόχος του σχεδίου είναι τα σχολεία σε ακριτικές περιοχές της χώρας, να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες.

«Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε ακριτικά σχολεία να αποκτήσουν συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης από το βήμα του Advanced Telecoms & IoT Summit που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η προσπάθεια συνίσταται στην αύξηση των διαθέσιμων ταχυτήτων, καθώς όλα τα σχολεία της χώρας έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου. Στις περιπτώσεις όμως των ακριτικών νησιών, όπως εξήγησε ο κ. Κυρανάκης, οι ταχύτητες σύνδεσης δεν ξεπερνούν τα 50 Mbps, καθώς δεν φτάνουν σε αυτά προηγμένες ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, όπως είναι η οπτική ίνα (FTTH). Το γεγονός φέρνει σε μειονεκτική θέση τους μαθητές των σχολείων αυτών αφού κάνει αδύνατη την πρόσβαση σε προηγμένες εφαρμογές.

Οι δύο λύσεις που εξετάζονται

Για την επίλυση του προβλήματος τα συναρμόδια υπουργεία φέρεται να εξετάζουν δύο λύσεις. Αφενός τη λύση της σταθερής ασύρματης πρόσβασης (fixed wireless access – FWA) μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς και αφετέρου τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω του δορυφορικού δικτύου της Starlink, την εταιρεία δορυφορικού Internet του Έλον Μασκ, η οποία προσφέρει εδώ και καιρό τις υπηρεσίες της στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μάλιστα ο υφυπουργός, έχουν γίνει κάποιες επαφές με τη Starlinκ καθώς μπορεί να καλύψει ανάγκες για ευρυζωνική σύνδεση σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά. Παράλληλα βέβαια, δεδομένης της ευρυζωνικής κάλυψης που προσφέρουν τα 5G δίκτυα, η οποία φτάνει πλέον στο 98% της ελληνικής επικράτειας, εξετάζεται και η λύση FWA, η οποία προσφέρει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο όπου απουσιάζουν οι τουρίστες και τα δίκτυα δεν είναι φορτωμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του FWA τα σχολεία θα έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες από 100 Mbps και πάνω ενώ και με την Starlink οι πραγματικές ταχύτητες κυμαίνονται μεταξύ 130-150 Mbps, ανάλογα με την περίπτωση.

Πέρα από το Internet στα σχολεία των ακριτικών περιοχών το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την επίλυση ενός ακόμα ζητήματος που παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές, ειδικά στα ακριτικά νησιά. Ο λόγος για την σύνδεση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας γειτονικών χωρών, η οποία συμβαίνει ακούσια, σε νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της χώρας, με αποτέλεσμα κάτοικοι και επισκέπτες να υπερχρεώνονται.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει ξεκινήσει η συζήτηση με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ώστε να ενισχύσουν το σήμα των κεραιών τους και τον αριθμό των σταθμών βάσης που θα βοηθήσει να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα.

Παράλληλα μάλιστα γίνονται κινήσεις και για να περιοριστεί το αντίστοιχο πρόβλημα που δημιουργείται με το σήμα των ραδιοφωνικών σταθμών που «καλύπτονται» από σταθμούς από γείτονες χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρανάκης: Με τον νέο νόμο απεγκλωβίζονται χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων

Για ταχύτερο Internet ετοιμάζονται Cosmote, Nova, Vodafone και Inalan

Κατάργηση τελών σε σταθερή, κινητή και συνδρομητική τηλεόραση ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider