Για ταχύτερο Internet ετοιμάζονται Cosmote, Nova, Vodafone και Inalan

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για ταχύτερο Internet ετοιμάζονται Cosmote, Nova, Vodafone και Inalan
Που φτάνει η κάλυψη του δικτύου οπτικών ινών και του 5G σήμερα, πως προχωρούν οι επενδύσεις των Cosmote, Nova, Vodafone, Inalan και τα σχέδια για το 2025

Για υψηλότερες ταχύτητες στα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα μέσω των οπτικών ινών αλλά και για καλύτερη εμπειρία στα κινητά δίκτυα μέσω του 5G SA ετοιμάζονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, προχωρώντας παράλληλα και τις επενδύσεις που έχουν προαναγγείλει για την ανάπτυξη των δικτύων. Στόχος η αποχαλκοποίηση της χώρας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους στόχους, το 2028.

Η κάλυψη FTTH και 5G σήμερα

Η μετάβαση έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά ασχέτως της χαμηλής μέχρι σήμερα ζήτησης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Κωνσταντίνος Μασσέλος, στο πλαίσιο του Advanced Telecoms & IoT Summit που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ζάπειο Μέγαρο, η κάλυψη των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), παρότι παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (64%), παρουσιάζει διψήφιο αριθμό ανάπτυξης. Για την ακρίβεια πλέον φτάνει στο 40%, όταν το 2018 ήταν μόλις στο 0,4%. Αντίστοιχα, το «take up» των συνδέσεων από 100 Mbps και πάνω είναι σήμερα στο 33%, όταν το 2018 ήταν στο 1%.

Σε επίπεδο 5G, δε, η χώρα καταγράφει ακόμα καλύτερες επιδόσεις, με την κάλυψη να φτάνει το 98% υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος εκτιμάται στο 89%. Εντυπωσιακή είναι δε και η πορεία των αγροτικών περιοχών, όπου η κάλυψη φτάνει το 92% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 74%.

Πού βρίσκονται Cosmote, Nova, Vodafone και Inalan

Την εικόνα επιβεβαιώνουν και τα μεμονωμένα στοιχεία των παρόχων οι οποίοι προχωρούν την τελευταία τετραετία επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την ανάπτυξη της νέας γενιάς κινητών και σταθερών δικτύων.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Chief Technology Officer του Ομίλου, Γιώργος Τσώνης η ανάπτυξη του FTTH αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και προχωρά με ταχείς ρυθμούς μέσω του επενδυτικού πλάνου ύψους 3 δισ. ευρώ που έχει ξεκινήσει. Μέχρι σήμερα η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι φτάνει σε 1,5 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να φτάσει τα 1,8 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις. Παράλληλα έχει ξεκινήσει και το roll out του UFBB, όπου ο ΟΤΕ έχει αναλάβει 3 από τα 7 lots. Μέχρι το 2027 δε που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επενδυτικό πλάνο του ομίλου ο ΟΤΕ υπολογίζει να καλύπτει με δίκτυα οπτικών ινών τα 2/3 της χώρας.

Σε επίπεδο συνδρομητών σε γραμμές FTTH ο ΟΤΕ διατηρεί τη μερίδα του λέοντος, 350.000, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών όπως επεσήμανε ο κ. Τσώνης, να έχει πρόσβαση μέσω των υποδομών του ΟΤΕ και ένα μικρότερο ποσοστό μέσω των δικτύων άλλων παρόχων που διατίθενται μέσω χονδρικής.

Αντίστοιχα o Chief Technology Officer της Nova, κ. Μανώλης Γρηγοράκης, ανέφερε ότι ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος προσθέτει περίπου 30.000 σπίτια κι επιχειρήσεις το μήνα στο δίκτυο του FTTH που αναπτύσσει μέσω του επενδυτικού πλάνου ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 έφτανε τα 20.000 γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο θα οδηγήσει στο τέλος του 2024 σε κάλυψη 550.000 σπιτιών και επιχειρήσεων στο FTTH. Παρά την ανάπτυξη βέβαια, o κ. Γρηγοράκος επεσήμανε ότι η ζήτηση παραμένει χαμηλή, φτάνοντας μόλις στο 10% των διαθέσιμων δικτύων.

Όσον αφορά στην Vodafone, βάσει των όσων επεσήμανε ο Αργύρης Δαρζέντας, Engineering Engagement Executive, ο στόχος για το FTTH είναι η κάλυψη να φθάσει στις 850 χιλιάδες γραμμές μέχρι το τέλος του 2028 με την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία να εκτιμά ότι στο τέλος Δεκεμβρίου θα καλύπτει με FTTH πάνω από 300 χιλιάδες σπίτια.

Με ταχείς ρυθμούς φαίνεται να αναπτύσσει το δίκτυο οπτικών ινών της και η Inalan, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ιωάννης Παπαδήμος, Government Affairs, Sustainability & Community Engagement Manager της εταιρείας. Η Inalan που προσφέρει συμμετρικό internet (σ.σ. ίση ταχύτητα download και upload) σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχει φθάσει στα 500.000 νοικοκυριά με τον πήχη να μπαίνει στα 2,2 εκατ. τα επόμενα χρόνια.

Στόχος το ταχύτερο Internet

Χαρακτηρίζοντας ικανοποιητική την υφιστάμενη εικόνα, τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών παρόχων δήλωσαν αισιόδοξα για την συνέχεια επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα δε ανέφεραν ότι το μέλλον πέρα από την επέκταση των δικτύων προβλέπει και αύξηση των υφιστάμενων ταχυτήτων.

«Σήμερα η χρήση των υποδομών οπτικής ίνας φτάνει στο 20-25%, ποσοστό που εκτιμούμε ότι θα ανέβει δραματικά τα επόμενα χρόνια βελτιώνοντας και την θέση της Ελλάδας στους ευρωπαικούς δείκτες. Σε αυτό θα συμβάλλουν και τα vouchers που θα τρέχουν ή θα τρέξουν αυτή την περίοδο, (Gigabit Voucher και Smart Readiness) οδηγώντας του καταναλωτές σε ταχύτητες 250 Mbps και άνω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσώνης. Σημείωσε ωστόσο ότι η Cosmote σχεδιάζει ήδη να προσφέρει στο άμεσο μέλλον ταχύτητες άνω του 1 Gbps - ενδεχομένως και έως 3 Gbps - ενώ άμεσα αναμένεται να αυξηθεί και το upload. Μάλιστα ανέφερε ότι ήδη πραγματοποιούνται δοκιμές και για ταχύτητες που φτάνουν τα 40 Gbps οι οποίες θα μπορούσαν να διατεθούν για επιχειρήσεις. Σε επίπεδο 5G ο ΟΤΕ, που λάνσαρε πρώτος το 5G Stand Alone με την ονομασία 5G+, εκτιμά ότι μέσα στο 2025, θα υποστηρίζει και τα iPhone, προσφέροντας καλύτερη εμπειρία συνδεσιμότητας, υψηλότερες ταχύτητες, μεγαλύτερη αξιοπιστία στις επικοινωνίες αλλά και χαμηλότερο latency σε ακόμα περισσότερους χρήστες.

Στην περίπτωση των Nova και Vodafone, η συνέχεια περιλαμβάνει το λανσάρισμα του 5G SA. Όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Γρηγοράκης όσο και ο κ. Δαρζέντας, Nova και Vodafone έχουν ξεκινήσει με πιλοτικά έργα και η εμπορική διάθεση του «αναβαθμισμένου» 5G προγραμματίζεται εντός του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα COSMOTE – ΕLTRUN 2024: Συνεχής αύξηση στην ψηφιακή ωριμότητα των ΜμΕ στην Ελλάδα

Vodafone Ελλάς: Σε πλήρη ανάπτυξη το επενδυτικό πλάνο ύψους 1 δισ. ευρώ

Σε θέση «μάχης» για 5G και οπτικές ίνες η Nova - Τα νέα smartphones, οι επενδύσεις και τα σενάρια πώλησης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider