Τον τίτλο του κόμβου διακίνησης δεδομένων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα διεκδικήσει με αξιώσεις τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα, καθώς πληθαίνουν οι επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα περνούν και από την χώρα μας. Δεδομένης της κινητικότητας στον συγκεκριμένο τομέα μάλιστα, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθούν και οι επενδύσεις σε data centers εντός της ελληνικής επικράτειας.
Στις νέες επιλογές συνδεσιμότητας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ανήκει και το υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα India-Europe-Xpress (IEX), το οποίο όπως ανακοίνωσε η Vodafone, αναμένεται να συνδεθεί με τον καλωδιακό σταθμό της, στο Τυμπάκι Ηρακλείου.
Πρόκειται για ένα εκ των μεγαλυτέρων υποθαλάσσιων καλωδίων - έχει μήκος 10.000 χιλιόμετρα - το οποίο θα συνδέει το Μουμπάι της Ινδίας με την Ευρώπη, προσεγγίζοντας παράλληλα και τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (Ομάν, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος) καθώς και τη Μεσόγειο Θάλασσα με προσαιγιαλώσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Από την Κρήτη, το IEX θα συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου που έχει υλοποιήσει η Vodafone στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.
Έρχονται ανακοινώσεις για δύο ακόμα υποβρύχια καλώδια
Ωστόσο δεν είναι το μόνο που αναμένεται να προσαιγιαλωθεί στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόσφατα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο πλαίσιο του Advanced Telecoms & IoT Summit, σύντομα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για δύο άλλα αντίστοιχα συστήματα. Πρόκειται για το East Med Corridor, το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα που αναπτύσσεται από το MENA HUB της STC της Σαουδικής Αραβίας και της ελληνικής TTSA στο οποίο συμμετέχουν μετοχικά η ΔΕΗ και ο κρατικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών της Κύπρου (CYTA) καθώς και για το Blue Submarine Cable System που υλοποιείται από την Google μαζί με την ιταλική Sparkle και άλλους φορείς για να διασυνδέει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου.
Να θυμίσουμε ότι το BlueMed, μέρος του ευρύτερου έργου Blue Submarine Cable System έχει τέσσερα ζεύγη οπτικών ινών και δυνατότητα μετάδοσης άνω των 25 Tbps (Terabits/sec) ανά ζεύγος. Στόχος του να προσφέρει συνδέσεις Internet με υψηλές ταχύτητες και λύσεις συνδεσιμότητας υψηλής απόδοσης, σε Internet Service Providers, παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρόχους περιεχομένου, επιχειρήσεις και ιδρύματα, υποστηρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας. Η πόντιση του ξεκίνησε το 2023 στην Τυρρηνική Θάλασσα, από τη Γένοβα έως το Παλέρμο, με διακλαδώσεις στη Μασσαλία και τη Μπαστιά (Κορσική), το Golfo Aranci (Σαρδηνία) και την Πομέτζια (Ρώμη). Από το Παλέρμο, το καλώδιο διέσχισε το στενό της Μεσσήνης για να φτάσει στην Κρήτη από όπου θα συνεχίσει με περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, μέχρι και την Άκαμπα της Ιορδανίας. Τα χερσαία τμήματα της Τυρρηνίας και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται ήδη σε πλήρη λειτουργία, ενώ περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, καθώς και η πλήρης λειτουργία του τμήματος από τη Γένοβα στην Άκαμπα, αναμένονται εντός του έτους.
Παράλληλα μάλιστα η Sparkle επενδύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κόμβου για να φιλοξενήσει επιπλέον έργα υποβρυχίων καλωδίων, συμπεριλαμβανομένου του GreenMed που θα διασχίζει την Αδριατική διασυνδέοντας την Ιταλία με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία μιας εναλλακτικής διαδρομής low latency (χαμηλής καθυστέρησης) μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι προαναφερθείσες συνδέσεις είναι μόνο η αρχή και εκτιμούν ότι ο αριθμός των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα «σταματούν» θα ξεπεράσει τα 20, γεγονός που θα καθιστούσε την χώρα μας κόμβο της ευρύτερης περιοχής, κατά το παράδειγμα της Μασσαλίας.
Χάρη στα υποθαλάσσια καλώδια μάλιστα αναμένεται να αυξηθούν και οι ανακοινώσεις σχετικά με τις επενδύσεις σε data centers, τόσο για αυτές που έχουν δρομολογηθεί και μπαίνουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης όσο και για νέες που σχεδιάζονται.
Σε κάθε περίπτωση ήδη η λίστα των εταιρειών που δρομολογούν σχετικές επενδύσεις στη χώρα μας περιλαμβάνει εγχώριους αλλά και διεθνείς «παίκτες» μεταξύ των οποίων η Digital Realty, η Microsoft, η Google, η Amazon Web Services (AWS), η ΔΕΗ, η Lancom και η γαλλική Data4.