Παπαστεργίου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση της ΑΙ για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παπαστεργίου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση της ΑΙ για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος
Ως διεθνές case study ανέδειξε η Microsoft το σύστημα ΑΙ του Κτηματολογίου

Η στρατηγική της Ελλάδας για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), τον αλγοριθμικό εθισμό των ανηλίκων, καθώς επίσης και οι εφαρμογές ΤΝ που έχει αναπτύξει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημάνθηκαν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του «AI Action Summit» σήμερα στο Παρίσι.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το ελληνικό εργοστάσιο ΤΝ, ο «Φάρος», ένα από τα πρώτα 7 «σχήματα» που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αναπτυχθεί έχοντας ως υπολογιστικό πυρήνα τον «Δαίδαλο», έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως. Ο «Φάρος» τοποθετεί τη χώρα μας στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς επίσης και μεταξύ των πρωτοπόρων στην υπεύθυνη χρήση της ΤΝ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο «Kids Wallet», μια εφαρμογή στα πρότυπα του «Gov.gr Wallet» για παιδιά, που θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη παρέχοντας προεγκατεστημένες δυνατότητες γονικού ελέγχου, ενώ συγχρόνως θα αποτελέσει το μέσο επιβεβαίωσης της ηλικίας σε εθνικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του «AI Action Summit» υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από πλήθος χωρών για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Ορόσημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους οι τρεις εφαρμογές ΤΝ

Οι εφαρμογές ΤΝ, που ήδη έχει υλοποιήσει και εφαρμόζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την αποτελεσματικότητα του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αποτέλεσαν ξεχωριστό σημείο αναφοράς.

Σημειώθηκε το γεγονός ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναδείχθηκε από τη Microsoft ως διεθνές παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας, καθώς μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών ΤΝ πέτυχε:

  1. Επιτάχυνση διαδικασιών: Η αξιολόγηση συμβολαίων ακινήτων μειώθηκε από τρεις ώρες σε λιγότερο από δέκα λεπτά.
  2. Σημαντική εξοικονόμηση κόστους: Το κόστος αξιολόγησης κάθε συμβολαίου περιορίστηκε από 15 ευρώ σε μόλις 0,14 ευρώ, μειώνοντας κατά 99% τις δαπάνες για κάθε πράξη που επεξεργάζεται με AI.
  3. Ψηφιοποίηση συναλλαγών: Το 90% των συναλλαγών πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά μέσω του ενιαίου, συνεχώς ενημερωμένου συστήματος του Ελληνικού Κτηματολογίου.
  4. Βελτιωμένη διαφάνεια και παρακολούθηση: Η κεντρική εποπτεία των υποθέσεων επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάθεση πόρων, ενώ παράλληλα παρέχει πολύτιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε άλλες δημόσιες αρχές για τον καλύτερο προγραμματισμό του εθνικού προϋπολογισμού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2024, η παραγωγικότητα έχει υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τον Φεβρουάριο τις 13.500 πράξεις ανά εβδομάδα, ενώ πριν την εφαρμογή του συστήματος ΤΝ ο μέσος όρος των νομικών ελέγχων ανά εβδομάδα ήταν στους 5.562. Παράλληλα, ο χρόνος διεκπεραίωσης μειώθηκε έως και 90% - από 1-2 ώρες σε μόλις 10 λεπτά - ενώ το κόστος έχει περιοριστεί κατά 99%, από 15 ευρώ σε μόλις 0,11 ευρώ. Η δραστική αυτή επιτάχυνση των ελέγχων και η μείωση του λειτουργικού κόστους οδηγούν σε αποτελεσματική εκκαθάριση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών.

Περισσότεροι από 1,6 εκατ. διάλογοι στο «mAigov» ισοδυναμούν με λιγότερες ουρές, mail, τηλέφωνα σε δημόσιες υπηρεσίες

Ο ψηφιακός βοηθός, «mAigov», η πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή ΤΝ για το ελληνικό Δημόσιο, αποτελεί ένα ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, απλουστεύοντας και επιταχύνοντας τη διάδραση των πολιτών με τον δημόσιο τομέα. Οι περισσότεροι από 1,6 εκατ. διάλογοι με τους πολίτες, ισοδυναμούν με λιγότερα τηλέφωνα, email, αποστολές εγγράφων, αναμονή σε ουρές σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Συγχρόνως, ο ψηφιακός βοηθός συνεισφέρει στην μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr.

Με στόχο την παροχή μιας εξατομικευμένης εμπειρίας στους επισκέπτες και τους ταξιδιώτες της Ελλάδας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, σχεδίασε και υλοποίησε τον ψηφιακό βοηθό, «mAiGreece». Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι όλοι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες πολίτες, έχουν εύκολα και γρήγορα στο κινητό τηλέφωνο έναν προσωπικό ταξιδιωτικό «οδηγό».

Να σημειωθεί ότι στους ψηφιακούς βοηθούς «mAigov» και «mAiGreece» ανάδοχος των έργων είναι ο ΟΤΕ με υπεργολάβους την Accenture και τη UBITECH η οποία έκανε την υλοποίηση, ενώ τεχνολογικός πάροχος είναι η Microsoft με την τεχνολογία Azure Open AI. Όσον αφορά στην εφαρμογή του Κτηματολογίου το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία του ΟΤΕ με την UBITECH, με την ίδια τεχνολογία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νομπελίστα Demis Hassabis (Deepmind), ξεχωριστή αναφορά έγινε στο παρόν και το μέλλον του οικοσυστήματος ΤΝ με έμφαση στα εργαλεία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επίσης, συζητήθηκε η ηθική διάσταση και η υπεύθυνη χρήση της ΤΝ, με την επισήμανση ότι τα κράτη οφείλουν αξιοποιήσουν την τεχνολογία ανθρωποκεντρικά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: «Η τεχνητή Ννοημοσύνη αναμφίβολα θα επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, σε τέτοιο βαθμό, που σε ορισμένους κλάδους θα μιλάμε για την εποχή "προ και μετά" τεχνητής νοημοσύνης. Ζητούμενο για την κυβέρνηση αποτελεί η αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής, με στόχο ένα κράτος ακόμα πιο σύγχρονο, ακόμα πιο αποτελεσματικό, ένα κράτος που κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών γιατί βελτιώνει διαρκώς την καθημερινότητά τους. Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος μας δεν είναι μόνο να ενισχύσουμε με τεχνολογικά εργαλεία το ψηφιακό άλμα της χώρας μας, αλλά να καθιερωνόμαστε και ως παραγωγός καινοτομίας. Μια τέτοια περίπτωση πρωτοπορίας αποτελεί και το 'Kids Wallet', μια εφαρμογή που αξιοποιεί τα οφέλη της τεχνολογίας για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην προστασία των ανηλίκων από τον αλγοριθμικό εθισμό. Και αυτή είναι η απόδειξη ότι διαθέτουμε και ταλέντο, ενώ σταδιακά αποκτούμε και τις απαραίτητες υποδομές, όπως με το Ai Factory, τον «Φάρο» που θα πρωτοστατήσει στην υποστήριξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος τεχνολογίας».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα έχει αποδείξει στην πράξη εδώ και μήνες ότι εφαρμόζει πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την τεχνητή νοημοσύνη για να λύσει πραγματικά προβλήματα. Το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που το καταφέρνει και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Θέλω να συγχαρώ τους προγραμματιστές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τους προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων και τους συνεργάτες μας στη Microsoft Ελλάδος, για αυτή τη μεγάλη τεχνολογική επιτυχία. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, για να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα. Συνεχίζουμε με την ίδια αφοσίωση, ώστε στο τέλος αυτής της διαδρομής, κανένας πολίτης να μην ταλαιπωρείται στις συναλλαγές του με το Κτηματολόγιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider