Σε φάση εκ νέου κινητικότητας εισέρχεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην χώρα μας.
Η οικονομική κρίση αλλά και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις έντονες διεργασίες που αναμένεται να συντελεστούν την χρονιά που έρχεται.
Μια «πρώτη γεύση» των επερχόμενων εξελίξεων πήραμε προ ημερών με την απόκτηση του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Wind από το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο Golden Tree.
H GoldenTree η οποία ήταν ήδη μικρός μέτοχος στην Wind Hellas είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους διαχειριστές κεφαλαίων, με ειδίκευση στην εταιρική και δομημένη πίστη, με γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας η Wind είναι τρίτος παίκτης ενώ στην σταθερή τηλεφωνία όπως η ίδια ανακοινωσε πρόσφατα, ξεπέρασε τους 500.000 συνδρομητές. Από τα σημαντικότερα περιουσιακά της στοιχεία είναι ότι κατέχει το 33% των μετοχών της Forthnet - Nova, για την οποία μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι θέλει να προχωρήσει στην εξαγορά της, από κοινού με την Vodafone.
Να σημειωθεί ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Vodafone και Wind είχε φουντώσει τα σενάρια για εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη.
Οι φήμες ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν από καμμία πλευρά.
Όσον αφορά την Forthnet, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων, οι οποίες στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε επίπεδο ομίλου στα 400 εκατ.ευρώ. Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, οι δανείστριες τράπεζες διενέργησαν ήδη ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο (financial due diligence) ο οποίος ολοκληρώθηκε μέσα στον προηγούμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Aπριλίου του 2015 η Forthnet υπέβαλε προς τις τράπεζες, επικαιροποιημένη πρόταση αναχρηματοδότησης, στα πλαίσια της οποίας εξετάζει την έκδοση μετατρέψιμου oμολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι Vodafone - Wind συνεχίζουν να συνεργάζονται στην ανάπτυξη του δικτύου τους (3G και 4G) στην επαρχία μέσω της Victus Networks, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 50% η καθεμία.
Τέλος, με κεφάλαια ύψους 350 εκατ ευρώ που άντλησε προσφάτως από τις διεθνείς αγορές ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την μάχη διεκδίκησης της Nova, επιτυγχάνει την επιμήκυνση της λήξης των δανειακών του υποχρεώσεων.
Μέρος των κεφαλαίων του νέου ομολόγου θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ομολόγων που λήγουν τον Μάιο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2018 στο πλαίσιο της τρέχουσας πρότασης επαναγοράς που λήγει στις 27 Νοεμβρίου 2015. Επιπλέον μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου.
Ήδη ο ΟΤΕ έχει εξαγγείλει για την επόμενη τετραετία, επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. μόνο στην Ελλάδα, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά σε δίκτυα νέας γενιάς.