Μπορεί οι Έλληνες στις 28 Οκτωβρίου να γιορτάζουν το ένδοξο «ΟΧΙ», ο υπόλοιπος κόσμος όμως και κυρίως η αμερικανική ήπειρος γιορτάζει ή... μέμφεται την γέννηση ενός ανθρώπου που κατάφερε να φέρει την επανάσταση στους υπολογιστές, να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου συγκεντρώνοντας στον τραπεζικό του λογαριασμό περί τα 89 δισ. δολάρια και φυσικά να απασχολεί από μικρή ηλικία μέχρι και τα 62 του χρόνια τους πυχιαίους τίτλους εφημερίδων και περιοδικών.
Ο λόγος για τον Μπιλ Γκέιτς, τον ιδρυτή της Microsoft ο οποίος κατάφερνει να διατηρεί τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από το 2013 αλλά και πολλά περισσότερα...
Το σχολείο πηγή έμπνευσης και διορατικότητας
Ήταν 28 Οκτωβρίου 1955 όταν ήρθε στον κόσμο ο Ουίλλιαμ Χένρυ Γκέιτς. Μεγάλωσε σε μια σχετικά εύπορη οικογένεια - ο πατέρας του είναι δικηγόρος και η μητέρα του δασκάλα - μαζί με τις δύο αδερφές του.
Ως σκεπτόμενος έφηβος πήγε σε ιδιωτικό σχολείο του Σιάτλ στο οποίο και διέπρεψε σε πολλά μαθήματα. Το 1967, σε ηλικία 12 χρόνων είχε την πρώτη του συνάντηση με υπολογιστή κι έκτοτε περνούσε πολλές ώρες στην αίθουσα υπολογιστών του σχολείου όπου ξεκίνησε να γράφει το πρώτο του πρόγραμμα.
Η όρεξή του για γνώση ως έφηβος ήταν τέτοια που διάβαζε όλους τους τόμεις της εγκυκλοπαίδειας «World Book Encyclopedia», από την αρχή μέχρι το τέλος.
Ο Γκέις και ο φίλος του ο Πολ Άλεν ενθουσιάστηκαν τόσο από τις δυνητικές δυνατότητες των υπολογιστών που ξεκίνησαν να χτίζουν ένα υπολογιστικό πρόγραμμα βασισμένο στο τσιπ 8008 της Intel προσπαθώντας να αναλύσουν τα δεδομένα της κίνησης για το τμήμα των αυτοκινητοδρόμων της πολιτείας της Ουάσινγκτον.
«Η εμπειρία και η διορατικότητα που κέρδισα εγώ κι Πολ σε αυτό το σχολείο μας έδωσαν την εμπιστοσύνη να ξεκινήσουμε μια εταιρεία βασισμένη στην τρελή ιδέα – την οποία κανένας άλλος δεν ασπαζόταν τότε- όταν τα τσιπ και οι υπολογιστές θα γίνονταν τόσο ισχυρά ώστε οι υπολογιστές και το λογισμικά θα γίνονταν απαραίτητο εργαλείο για κάθε γραφείο και σπίτι», είχε ο ίδιος αναφέρει σε μια ομιλία του στο σχολείο το 2005.
Λίγο αργότερα ο Γκέιτς θα γίνει δεκτός στο Χάρβαρντ. Στην αρχή διάλεξε την κατεύθυνση της δικηγορίας αλλά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έπαιρνε μαθήματα μεγαλύτερων τάξεων με κατεύθυνση τα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών. Το 1975 θα παρατήσει τις σπουδές του για να ξεκινήσει την δική του εταιρεία με τον φίλο του τον Άλεν.
Μια τρελή ιδέα γεννά την Microsoft
Στα μέσα της δεκαετία του 1970, όταν οι γραφομηχανές και τα καρμπόν ήταν ο κανόνας, ο Γκέιτς και ο Άλεν οραματίστηκαν έναν υπολογιστή σε κάθε γραφείο και σε κάθε σπίτι.
Εμπνευσμένοι από ένα άρθρο περιοδικού για τον πρώτο μικρουπολογιστή του κόσμου, το ζευγάρι άρισε να αναπτύσσει μια εκδοχή γλώσσας προγραμματισμού BASIC για τον πρώτο μικρουπολογιστή – τον MITS Altair 8800.
Προσέγγισαν την εταιρεία με το δημιούργημά τους και εκείνη συμφώνησε να εκδόσει το πρόγραμμα με τον τίτλο Altair Basic. Ο Άλεν τότε προσελήφθη στην MITS και ο Γκέιτς πήρε άδεια σπουδών από το Χάρβαρντ για να μπορέσει να δουλέψει μαζί του στην έδρα της εταιρείας στο Μεξικό.
Η αρχική ομάδα της Microsoft
Επί της ουσίας οι δυό τους έχτισαν μια μικρή ομάδα των 11 ατόμων ονομάζοντάς την Micro-Soft στις 4 Απριλίου του 1975, με τον Γκειτς στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Φυσικά η άδεια από πανεπιστήμιο έγινε διαρκείας και ο Γκέιτς δεν τελείωσε ποτέ το Χάρβαρντ. Παρότι όμως δεν πήρε το μπάτσελόρ του το Χάρβαρντ του απένειμε ένα τιμητικό ντοκτορά το 2007. «Είμαι κακή επιρροή. Αυτός είναι και ο λόγος που με κάλεσαν να μιλήσω στην αποφοίτησή σας. Αν με είχαν καλέσει να μιλήσω κατά την έναρξη της φοίτησής σας εδώ πολλοί από εσάς δεν θα βρισκόσασταν εδώ σήμερα», είχε πει όταν πήρε το πτυχίο του...
O Γκέιτς κατά την τιμητική αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ
Δύο χρόνια αργότερα η Microsoft έγινε ανεξάρτητη από την Mits αλλά συνέχισε να αναπτύσσει λειτουργικά συστήματα για τους επόμενους προσωπικούς υπολογιστές της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η Microsoft αγόρασε ένα σύστημα με την ονομασία 86DOS από μια εταιρεία με την επωνυμία Seattle Computer Products και αφού το προσάρμοσε στα pc, το έδωσε στην ΙΒΜ ως PC DOS με αντίτιμο 50.000 δολάρια. Ωστόσο ο Γκέιτς αρνήθηκε να δώσει το copyright του συστήματος γιατί πίστευε ότι κι άλλες εταιρείες λογισμμικού θα προσπαθούσαν να κλονοποιήσουν το σύστημα της IBM.
Όπως αποδείχτηκε είχε δικιο και οι πωλήσεις των PC DOS έκαναν την Microsoft ένα πολύ σημαντικό παίκτη της αγοράς των υπολογιστών. Παρά το όνομα της IBM στο λειτουργικό σύστημα, ο Γκέιτς γρήγορα αναγνωρίστηκε ως ο άνθρωπος πίσω απο τις μηχανές. Καπως έτσι η εταιρεία κατάφερε να εκτοξευτεί στα 7 εκατ. δολάρια 1980 και 16 εκατ. δολάρια το 1981.
Ο ίδιος άλλωστε αναγνωρίζει την δημιουργία των προσωπικών υπολογιστών ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της επιχειρηματικής του πορείας. «Το πιο σημαντικό πράγμα που είχα την τύχη να ασχοληθώ στην καριέρα μου ήταν ο προσωπικός υπολογιστής. Ήξερα ακόμα κι όταν δεν θα μπορουσα να παντρευτώ μέχρι να το υλοποιήσω γιατί ήμουν εμμονικά παθιασμένος εμ την ιδέα του. Αυτό είναι το έργο της ζωής μου» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Η άνοδος των Windows και τα Office
Η συσώρρευση των χρημάτων οδήγησε στην αναδιάρθρωση της εταιρείας τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Η Microsoft έγινε ανώνυμη εταιρεία εγκαταστάθηκε στην Ουάσινγκτον και ο Γκέιτς έγνε ο πρόεδρος του συμβουλίου της.
Εκείνη την περίοδο η φήμη ήθελε τον Γκέιτς να κρατά αποστάσεις από το λοιπό προσωπικό της εταιρείας, και να συναντά σπάνια τα λοιπά στελέχη και τους προγραμματιστές της επιχείρησης. Πολλοί αναφέρουν πως ήταν επιθετικός φραστικά και κατσάδιαζε τους διευθυντές για τα κενά των στρατηγικών του τμήματός τους τα οποία έβαζαν σε κίνδυνο τα κέρδη της επιχείρησης.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1985, η εταιρεία κυκλοφορεί το πρώτο λειτουργικό σύστημα Windows 1.0 αλλά οι κριτικές αναφέρουν πως είναι αργό και βαρύ. Τα μεγαλύτερα όμως προβλήματα έρχονται όταν ο αντίπαλος της Microsoft, μια εταιρεία ονόματι Apple μεγαλώνει και ισχυρίζεται πως τα Windows είναι κακή απομίμηση κακή απομίμιση του δικού της εύκολου στη χρήση λειτουργικού Macintosh. Η Apple σέρνει την Microsoft στα δικαστήρια παρότι αυτά αποφαίνονται μια δεκαετία περίπου αργότερα ότι η δεύτερη είναι αθώα.
Όταν το 1986 η εταιρεία μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο Ρέιμοντ, αποφασίσει να προχωρήσει στη δημόσια εγγραφή της και οι επενδυτές την υποδέχονται με ανοιχτές αγγάλες. Η επιτυχία είναι τέτοια που ένα χρόνο αργότερα ο Γκέιτς, στην ηλικία των 31 χρίζεται ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του κόσμου.
Τα χρόνια περνούν και ο Γκέιτς εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει τα Windows και να συστήσει στην αγορά το πιο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις λειτουργικό Office . Ταυτόχρονα πείθει κατασκευαστές υπολογιστών να τρέχουν εξαρχής τo λειτουργικό της Microsoft σε κάθε κομπιούτερ πυ πωλείται. Μέχρι το 1993 , τα Windows εκτιμάται ότι έτρεχαν στο 85% των υπολογιστών που υπήρχαν παγκοσμίως.
Η απογείωση του internet
Ίσως το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λάθος του Γκέιτς να είναι πως δεν σκέφτηκε εγκαίρως ή δεν κατάφερε να μετακυλήσει την κυριαρχία της Microsoft από τους προσωπικούς υπολογιστές στον παγκόσμιο ιστό.
Το 1995 ο Γκέιτς έγραψε ένα σημείωμα «επιστράτευσης» στους εργαζόμενούς του με τον τίτλο The internet tidal wave(το παλιρροιακό κύμα του ίντερνετ) ισχυριζόμενος ότι το διαδίκτυο είναι η μόνη σημαντική ανακάλυψη του πλανήτη μετά την επανάσταση που έφερε το IBM PC. Την ίδια χρονιά γίνεται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία ύψους 12,9 δισ. δολαρίων. Έκτοτε βρίσκεται στην κορυφή ή κοντά σε αυτή της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.
Παρόλα αυτά η Microsoft είδε αργά την ευκαιρία να φτιάξει μια δική της μηχανή αναζήτησης και για αρκετά χρόνια εναπόθεσε το δύσκολο έργο σε συνεργάτες όπως η Inktomi. Την στιγμή που αποφάσισε να λανσάρει το δικό της αντίστοιχο προϊόν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού είχε εμπιστευτεί την Google. Όταν αργότερα η Google λάνσαρε τη δική της λύση online προγραμμάτων παρόμοιων με αυτών των Office (κειμενογράφο κλπ), κατάφερε να πάρει μέρος των πιστών της Microsoft, όχι γιατί ήταν απαραίτητα καλύτερα αλλά γιατί ήταν δωρεάν.
«Η Google μας νίκησε» ανέφερε ο Γκέιτς σε συνέντευξή του 2005, όταν ανακοίνωσε την απόφαση της Microsoft να μην προσπαθήσει να επιχειρήσει να κατασκευάσει μια μηχανή αναζήτησης από την αρχή.
Η επανάσταση των home computers
Παρότι όμως δεν έκανε το μεγάλο άλμα στηνμετά ίντερνετ εποχή, τα χρόνια που περνούσαν είχε πολλά σημαντικά επιτεύγματα να επιδείξει. Το 1995 ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησαν τα Windows 95.
Πέρα από την τεχνολογική καινοτομία, το λανσάρισμά τους αποτέλεσε ένα πρωτοφανές πολιτισμικό φαινόμενο και μετατράπηκε σε τεράστιο παγκόσμιο γεγονός.
Στις λειτουργίες τους περιλαμβάνονταν το μενού Έναρξης και η γραμμή εργασιών, που εξακολουθούν να ορίζουν το χαρακτηρίζουν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft μέχρι και σήμερα. Το λογισμικό ήταν επίσης ένα άλμα προς τα εμπρός από γραφιστικής απόψεως ενω ιδανική ήταν και η ημερομηνία κυκλοφορίας τους, μεσούσης της ανόδου των προσωπικών υπολογιστών οι οποίοι γίνονταν όλο και πιο προσιτοί οικονομικά.
Το λανσάρισμα τους έβαλε την εταιρεία στην πρώτη γραμμή της επανάστασης της οικιακής πληροφορικής και το 1998 έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως. Εκείνη την περίοδο ωστόσο, η εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια με την κατηγορία ότι εκμεταλλεύεται την εξουσία που της δίνει το μονοπωλιακό λογισμικό. Η δημοτικότητα του ιδρυτή της πέφτει κατακόρυφα εκείνη την περίοδο.
Ο Γκέις παραδίδει τα ηνία
Πέντε χρόνια αργότερα, το 2000, ο Γκέις παραδίδει τα ηνία της εταιρείας στον Στήβ Μπάλμερ, έναν παλιό φίλο και υπάλληλο της εταιρείας από το 1980. Ο Γκέις παίρνει τον τίτλο του chief software architect και παραμένει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Οι δυό τους είχαν φοιτήσει στο Χάρβαρντ, παρότι μάλιστα έμεναν ο ένας κοντά στον άλλο δεν γνωρίστηκαν παρά μόνο στο τέλος στο μάθημα των οικονομικών. Έκτοτε παραμένουν στενοί φίλοι. Η εταιρεία κυκλοφορεί τα Windows XP το 2001, στη συνέχεια τα Windows Vista το 2007, τα Windows 7 το 2009 και τα Windows 8 το 2011.
Η εταιρεία μέχρι τότε έχει εισέλθει στην αγορά των παιχνιδιών με το πρώτο Xbox το 2001, αγορά που ήδη κυριαρχούν η Sony και η Nintendo. Κατανοώντας τον αντίκτυπο των κινητών τηλεφώνων ήδη από το 2011 μπαίνει και σε αυτή την αγορά, κυκλοφορώντας το πρώτο Windows Phone και δύο χρόνια αργότερα εξαγοράζει την Nokia .
Ήδη βέβαια ο εμπνευσμένος ιδρυτής της έχει ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει τα καθημερινά του καθήκοντα για να αφοσιωθεί στην φιλανθρωπία,. Το 2008 αποχωρεί από την θέση του Chief software architect τον Ιούνιο του 2008 και το 2014 απχωρεί από πρόεδρος.
Παντρεμένος ήδη από το 1994 με την Melinda French, συναντήθηκαν το 1989 όταν εκείνη έπιασε δουλειά στη Microsoft, έχει αποκτήσει τρία παιδιά την Τζένιφερ, το Ρόρι και την Φοίβη.
Στροφή στην φιλανθρωπία
Με επίσημη έναρξη το έτος 2000, το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates είναι ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός στον κόσμο και έγινε η βασική ενασχόληση του Γκέιτς από όταν εγκατέλειψε το ρόλο του στη Microsoft το 2008.
Εκτός από τη χρηματοδότηση παγκόσμιων προγραμμάτων υγείας για την πρόληψη ασθενειών και τον εμβολιασμό, στοχεύει επίσης στη μείωση της φτώχειας, στην δημιουργία εκπαιδευτικών ευκαιριών για όλους και στη βελτίωση της πρόσβασης στην τεχνολογία της πληροφορίας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει επίσης στρέψει την προσοχή του και στο περιβάλλον.
Στο χωρό της φιλανθρωπίας έχε καταφέρει να στρέψει κι άλλους εκατομμυριούχους. Το 2006, ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε 31 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, στο ίδρυμα.
Ο ίδιος ο Γκέιτς και η σύζυγός του σχεδιάζουν να δωρίσουν το 95% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.