Κλείνουν τα ορυχεία του Bitcoin οι Ισλανδοί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνουν τα ορυχεία του Bitcoin οι Ισλανδοί

Μετά τη βουτιά που έχει καταγράψει το Bitcoin από την αρχή του έτους, λογικό ήταν οι Ισλανδοί να επαναστατήσουν ενάντια στο κρυπτονόμισμα που κατανάλωνε για να παραχθεί την ίδια ενέργεια με όλα τα νοικοκυριά της χώρας.

Όσο το Bitcoin μεσουρανούσε, τα ορυχεία στην Ισλανδία «τραβούσαν» ολοένα περισσότερη ενέργεια για να παράγουν το κρυπτονόμισμα, αναφέρει το Bloomberg. Μετά τη διάψευση των προσδοκιών, όμως, με τον πιο επώδυνο τρόπο για τους επενδυτές, οι Ισλανδοί στρέφουν αλλού το ενδιαφέρον, την τεχνολογία και την ενέργειά τους, όπως σε εφαρμογές βαθιάς εκμάθησης (deep learning), σε αυτοδηγούμενα οχήματα ή αυτόματους διερμηνείς.

Τα ορυχεία του Bitcoin ήδη έχουν ξεκινήσει να μετατρέπονται σε εργαστήρια καινοτομίας, αφού το Bitcoin δεν είναι πλέον της μόδας. Ο λόγος που τα ορυχεία ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια λίγους μήνες πριν είναι λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα, καθώς και επειδή η ενέργεια είναι πολύ πιο φθηνή, λόγω γεωθερμίας και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Το Bitcoin έφυγε, το Blockchain έμεινε

Όπως εξηγεί ο Γκίσλι Κάτριναρσον, οικονομικός διευθυντής του μεγαλύτερου κέντρου δεδομένων της χώρας, Advania, η «κρυπτομανία» άφησε και κάτι θετικό στους Ισλανδούς, οι οποίοι διερεύνησαν τα τεράστια οφέλη της τεχνολογίας Blockchain και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες εφαρμογές. «Αποκομίσαμε τεράστια εμπειρία την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μάλιστα, η εξάρτηση από τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να παραμείνει πολύ ισχυρή για τουλάχιστον 50 χρόνια. «Θα ήταν τραγικό για εμάς τους Ισλανδούς να μην ακολουθήσουμε αυτή την τάση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Άγκειρ Μάργκιρσον, διευθύνων σύμβουλος του σταθμού ενέργειας HS Orka. «Η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί σήμερα περισσότερα δεδομένα παρά υπολογιστική ισχύ», εξηγεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider