Οι πιο «αντισυμβατικοί» λόγοι για ακυρώσεις πτήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πιο «αντισυμβατικοί» λόγοι για ακυρώσεις πτήσεων
Έλλειψη νερού κι άλλα παράδοξα.

Μπορεί τα στατιστικά να δείχνουν μια κάποια βελτίωση όσον αφορά τις καθυστερήσεις πτήσεων, ωστόσο ακόμα και σήμερα κατά μέσο όσο, πάνω από 20 πτήσεις ανά ημέρα δεν ξεκινούν βάσει πλάνου. Βάσει στατιστικών κάποιες από αυτές τις καθυστερήσεις και αναστατώσεις των πτήσεων θα μπορούσαν σίγουρα να αποφευχθούν. Ακόμα καλύτερα όμως θα μπορούσαν να σας δώσουν τη δυνατότητα οικονομικής αποζημίωσης όσο «αντισυμβατικός» κι αν ακούγεται ο λόγος της καθυστέρησης.

Σύμφωνα μάλιστα με έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς δικαιωμάτων των επιβατών παγκοσμίως, την AirHelp, υπάρχουν πράγματι αρκετά παράξενοι λόγοι, οι οποίοι παρακωλύουν την εναέρια κυκλοφορία. Παρακάτω αναφέρουμε τέσσερις εξ αυτών σύμφωνα με την Airhelp.

Χωρίς χαρτί τουαλέτας κι ακουστικά

Όσο παράδοξο κι αν ακούγετα η έλλειψη εξοπλισμού, όπως χαρτί τουαλέτας, ακουστικών ή και νερού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση ολόκληρης της πτήσης. Τρανό παράδειγμα αποτελεί μια πτήση της British Airways, το 2017, η οποία δεν μπορούσε να ξεκινήσει από το Λονδίνο για τα Μπαρμπέϊντος, λόγω της έλλειψης χαρτιού τουαλέτας και ακουστικών. Ο χρόνος για να βρεθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός έφτασε τις πέντε ώρες και εξαιτίας αυτού οι 280 επιβάτες της πτήσης είχαν δικαίωμα αποζημίωσης, 600 ευρώ ανά άτομο.

Το νερό... νεράκι

Δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία λόγω έλλειψης εξοπλισμού του αεροσκάφους καταγράφηκαν και στην low cost εταιρεία Jet2. Το αεροπλάνο από τη Γλασκόβη για την Τενερίφη μπορεί να απογειώθηκε στην ώρα του ωστόσο αναγκάστηκε να κάνει έκτακτη προσγείωση στο Μάντσετσερ μετά από λίγο λόγω.... έλλειψη νερού για την προετοιμασία του καφέ και του τσαγιού. Μάλιστα οι επιβάτες της πτήσης επιβιβάστηκαν σε άλλο αερολάνο στο Μάντσεστερ.

Το αλκοόλ ως αιτία για τις καθυστερήσεις των πτήσεων

Μπορεί το αλκόολ να μην παρουσίαζε έλλειψη στην πτήση, ήταν όμως η αιτία για μην απογειωθεί ένα αεροπλάνο από το αεροδρόμιο Schiphol της Νέας Υόρκης για το Άμστερνταμ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου ανακαλύφθηκε ότι είχε υψηλό ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του, υπερβαίνοντας τρεις φορές το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 0,2. Ο πιλότος έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 3.400 ευρώ και η πτήση ακυρώθηκε με τους επιβάτες να δικαιούνται και πάλι αποζημίωση από την αεροορική.

Το αλκόολ υπήρξε αιτία για μια ακόμα προβληματική πτήση στη Φινλανδία. Αυτή τη φορά όμως υπαίτιοι ήταν δύο μεθυσμένοι επιβάτες οι οποίοι έσπασαν ένα παράθυρο του αεροσκάφους πριν αυτό απογειωθεί. Το πλήρωμα αναγκάστηκε να τους απομακρύνει και το αεροπλάνο να επισκευαστεί πριν αναχωρήσει. Δεδομένου όμως ότι η αεροπορική εταιρεία θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα εκ των προτέρων, οι επιβάτες που επλήγησαν θα δικαιούνται οικονομική αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία.

Τα δικαιώματα των επιβατών

Ακυρώσεις πτήσεων ή και καθυστερήσεις μπορεί να δικαιολογήσουν αποζημίωση μέχρι και 600 ευρώ ανά επιβάτη. Το ποσό της αποζημίωσης υπολογίζεται από τη διάρκεια της διαδρομής. Η αξίωση αποζημίωσης εξαρτάται από την πραγματική καθυστέρηση στον τόπο άφιξης και τον λόγο της ακυρωμένης ή καθυστερημένης πτήσης. Οι επηρεαζόμενοι επιβάτες μπορούν να απαιτήσουν την αποζημίωσή τους αναδρομικά, μέχρι τρία χρόνια μετά την ημερομηνία πτήσης τους.

Ωστόσο εξαιρετικές περιστάσεις, όπως οι έκτακτες καιρικές συνθήκες ή οι ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να απαλλάξουν την αεροπορική από την καταβολή αποζημίωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η AirHelp είναι είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο που ειδικεύεται στα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, βοηθώντας τους ταξιδιώτες να αποζημιωθούν για καθυστερημένες ή ακυρωμένες πτήσεις και σε περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης. Η εταιρεία αναλαμβάνει επίσης νομική και πολιτική δράση για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών παγκοσμίως. Η AirHelp έχει βοηθήσει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους με αντίστοιχες υποθέσεις. Είναι διαθέσιμη μέσω εφαρμογής σε 30 χώρες και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 600 υπαλλήλους "

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider