Με την επίσημη «έναρξη» της Άνοιξης να βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά και τους Έλληνες να βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σε κατάσταση «κρίσιμων εβδομάδων» και απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού φαίνονται όλο και πιο θελκτικά.
Μετά από «εγκλεισμό» μηνών, το σχέδιο της Ελλάδας προβλέπει επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου για το 2021 στις 14 Μαΐου και στο πλάνο της κυβέρνησης, κεντρική θέση έχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού / διαβατήρια εμβολιασμού / πράσινα ψηφιακά pass – όπως είναι μερικά από τα ονόματα που τους έχουν δοθεί. Μια πρωτοβουλία που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να εντάξει στην ατζέντα της ΕΕ από τον Ιανουάριο, αναγνωρίζοντας πόσο θα βοηθήσει την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού αυτό το καλοκαίρι.
Προς έγκριση στην Ευρώπη
Η συζήτηση για τα λεγόμενα «διαβατήρια εμβολιασμού» στην Ευρώπη έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή, ούτως ώστε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να μπορέσουν να ανοίξουν σταδιακά τα σύνορά τους.
Στο κυριακάτικο άρθρο του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισημαίνει πως αποτελεί μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την ΕΕ και εξηγεί: «Κατ' αρχάς, γιατί- χωρίς να δημιουργεί διακρίσεις- διευκολύνει όλους τους Ευρωπαίους να μετακινηθούν ελεύθερα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία. Αλλά και γιατί η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων καταφέρνει και πάλι να συντονιστεί και να επιλύσει ενιαία ένα μείζον κοινό πρόβλημα. Αποφεύγει τους διχαστικούς ανταγωνισμούς και διαφυλάσσει τη συνοχή της χωρίς κατακερματισμούς, που θα σηματοδοτούσαν μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για την ίδια μετά από όλη αυτή την υπερπροσπάθεια των τελευταίων μηνών. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού γίνεται, έτσι, το πρώτο βήμα για να ανοίξει ο τουρισμός και η οικονομία μας. Για να κερδίσουμε, τελικά, πίσω την ελευθερία μας».
Στόχος ο Ιούνιος
Αυτό το πιστοποιητικό, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, θα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως: αν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί για την Covid-19, αν έχει αναρρώσει ή αν έχει αρνητικό τεστ, εξήγησε χθες Κυριακή, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.
«Εργαζόμαστε ώστε να υλοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο», διευκρίνισε ο Μπρετόν, εκτιμώντας ότι είναι «πρωταρχικής σημασίας να κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η τουριστική περίοδος».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, τα «πράσινα ψηφιακά pass» θα ισχύουν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια Covid-19 εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αποκλείοντας έτσι το ρωσικό Sputnik και το κινεζικό της Sinopharm. Παράλληλα, το «πράσινο διαβατήριο» θα περιλαμβάνει κώδικα QR, θα δίνεται δωρεάν και θα είναι γραμμένο στη γλώσσα της κάθε χώρας, με μετάφραση του κειμένου και στα αγγλικά. Θα ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, όμως παραμένει ασαφές πόσο θα βοηθήσει στα ταξίδια εκτός ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή, μόνο η Κίνα έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός «διεθνούς ταξιδιωτικού πιστοποιητικού» με πληροφορίες για τον εμβολιασμό του ταξιδιώτη, μέσω μίας δωρεάν εφαρμογής. Όμως, σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αμφισβητείται το πόσο θα βοηθήσει στις διεθνείς μετακινήσεις, καθώς για τη δημιουργία του δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τον ΠΟΥ ή συμφωνία με άλλες χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, σε εγχώριο ή διεθνές επίπεδο, ο αστάθμητος παράγοντας θα είναι οι άνθρωποι που θα επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο Covid-19.