Σταθερά υψηλή παραμένει η πρόθεση των Ευρωπαίων να επισκεφτούν την Ελλάδα στα μελλοντικά τους ταξίδια, με τη χώρα να κατατάσσεται στην πέμπτη θέση των δέκα προτιμητέων προορισμών της ευρωπαϊκής ηπείρου για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από τώρα έως και το επόμενο καλοκαίρι. Παρότι όμως η πρόθεση των ταξιδιωτών είναι ισχυρή και δεν δείχνει να κάμπτεται πλέον από τις εξελίξεις σε υγειονομικό επίπεδο, οι πληθωριστικές πιέσεις μετατρέπονται σε βασική ανησυχία ή και ανασταλτικό παράγοντα για ταξιδιώτες μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commission) η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 6.000 Ευρωπαίων μέσα στο Σεπτέμβριο.
Το 70% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ταξιδέψει τους επόμενους μήνες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η πρόθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια παραμένει ισχυρή και μάλιστα καταγράφεται υψηλότερη κατά 4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Για την ακρίβεια το 70,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει προσεχώς έναντι 66,3% πέρυσι. Τη μεγαλύτερη πρόθεση για ταξίδια δείχνουν οι Πολωνοί (84,6% χαρακτηρίζουν πιθανό έως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν), οι Ισπανοί (74,7%), οι Βέλγοι (73%) οι Ιταλοί (71,6%) και οι Βρετανοί (71,2%), με τους Πολωνούς και τους Ιταλούς να καταγράφουν ωστόσο την μεγαλύτερη αύξηση στην πρόθεση για ταξίδια σε σχέση με πέρυσι (13% και 3% αντίστοιχα).Το γεγονός είναι ενθαρρυντικό αν σκεφτεί κανείς ότι μερικές από τις προαναφερθείσες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, αποτελούν βασικές αγορές τροφοδότες για τον ελληνικό τουρισμό.
Επιπλέον, αυξημένο κατά 7% καταγράφεται και το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για ενδοκοινοτικά ταξίδια, ενώ 2 στους 5 Ευρωπαίους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μεταξύ Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2022, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει το ελληνικό «στοίχημα» για επέκταση της σεζόν.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δυνητικών ταξιδιωτών
Εντονότερη καταγράφεται η διάθεση για ταξίδια στους Ευρωπαίους άνω των 35 ετών με το 74,5% των ερωτηθέντων της ηλικιακής κατηγορίας 45-54 να χαρακτηρίζει πιθανό έως πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Στον αντίποδα οι νέοι έως και 24 ετών, που ανήκουν στην περίφημη GEN Z, δείχνουν την ισχνότερη πρόθεση για ταξίδια, με μόλις το 57,9% να δηλώνει πιθανό ή πολύ πιθανό ένα ταξίδι μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ταξιδιών, το 63% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι προτίθεται να ταξιδέψει για έως και 6 διανυκτερεύσεις, ποσοστό κατά 9% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι, και να ξοδέψει κατά μέσο όρο μεταξύ 500-1.000 ευρώ.
Παρότι όμως οι γηραιότεροι - άνω των 55 ετών -υποδεικνύουν ως πιθανή διάρκεια παραμονής σε έναν προορισμό τις 12 ημέρες, οι νέοι έως 24 ετών προτίθενται να ξοδέψουν περισσότερα - το 19% άνω των 2.000 ευρώ.
Οι προορισμοί που κερδίζουν το ενδιαφέρον
Όσο για την χρυσή πεντάδα των χωρών της Ευρώπης που κερδίζουν τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία αλλά και η Ελλάδα. Αντίστοιχα Κροατία, Αυστρία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα και το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά στην περίπτωση της χώρας μας και ειδικότερα του προορισμού της Αθήνας, είναι και η ανάκαμψη των city break προορισμών. Βάσει της έρευνας η προτίμηση για ταξίδια σε αστικούς προορισμούς ανακάμπτει ελαφρά, +5% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2021, καθώς τα ταξίδια για «ήλιο και θάλασσα» ολισθαίνουν (-8%) καθώς πλησιάζουμε στον χειμώνα.