Αισθητή γίνεται σταδιακά η επίδραση των ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων και στον τουριστικό κλάδο, με τις κρατήσεις για την περίοδο των εορτών να κινούνται αυτή τη στιγμή σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο από την προπανδημική περίοδο όσο κι από την προηγούμενη χρονιά. Δεδομένων των συνθηκών βέβαια αλλά και της τάσης των last minute κρατήσεων, που ξεκίνησε από την πανδημία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παράγοντες και φορείς του κλάδου ευελπιστούν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες με εγχώριους και διεθνείς ταξιδιώτες να «εκδράμουν» στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια έστω και την τελευταία στιγμή.
Για την ακρίβεια και σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το insider.gr από την Airdna.co, την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων για μισθώσεις τύπου Airbnb, οι κρατήσεις για διανυκτερεύσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε καταλύματα που ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 55.196 έναντι 73.297 που ήταν πέρυσι και 92.522 που ήταν τη χρυσή, προπανδημική χρονιά. Πρόκειται για πτώση της τάξης του 25% και 40% αντίστοιχα. Παρά την γενικότερη πτωτική πορεία βέβαια υπάρχουν προορισμοί που κερδίζουν την μερίδα του λέοντος των κρατήσεων και κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα κι από το 2019.
Αθήνα vs Θεσσαλονίκη
Σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση τόσο με το 2021 όσο και με το 2019 κινείται φέτος η συμπρωτεύουσα, με τις κρατήσεις να ανέρχονται αυτή την περίοδο σε 12.822 έναντι 8.930 την προηγούμενη χρονιά και 11.965 το 2019. Η ζήτηση κινείται κατά 44% υψηλότερα σε σχέση με το 2021 και 7% υψηλότερα από την προπανδημική χρονιά κι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα. Μάλιστα η Θεσσαλονίκη είναι ο δεύτερος ελληνικός προορισμός που καταγράφει την μεγαλύτερη θετική μεταβολή σε σχέση με το 2019 σε επίπεδο βραχυχρόνιων μισθώσεων - η καλύτερη επίδοση παρατηρείται στο Καρπενήσι με την διαφορά 2022 -2019 να φτάνει στο +8%.
Εν αντιθέσει, η ζήτηση για την πρωτεύουσα κινείται μέχρι στιγμής σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες χρονιές με τις διανυκτερεύσεις που έχουν μισθωθεί μέχρι σήμερα σε καταλύματα τύπου Airbnb να παρατηρούνται κατά 3% μειωμένες σε σχέση με το 2021 και κατά 37% λιγότερες σε σχέση με την προπανδημική χρονιά (17.038 φέτος έναντι 17.605 το 2021 και 27.254 την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019).
Την προτίμηση της Θεσσαλονίκης έναντι της Αθήνας για τα Χριστούγεννα επιβεβαιώνουν εν μέρει και οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις. Συγκεκριμένα βάσει του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς Θεσσαλονίκη καταγράφουν αύξηση της τάξης του 18% την εβδομάδα των Χριστουγέννων σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου (από 24.072 προγραμματισμένες θέσεις την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου με 5 Δεκεμβρίου αυξάνονται σε 28.547 την εβδομάδα 19 με 25 Δεκεμβρίου). Οι χώρες τροφοδότες στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι η Γερμανία, η Κύπρος, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο αρκετοί επισκέπτες αναμένονται την εβδομάδα των Χριστουγέννων κι από το Ισραήλ, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Σουηδία.
Παρότι καθώς πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα η άνοδος παρατηρείται και στις προγραμματισμένες θέσεις για διεθνείς πτήσεις προς την Αθήνα, στην περίπτωση της πρωτεύουσας η αύξηση φτάνει το +14,3% (από 135.972 προγραμματισμένες θέσεις την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου φτάνουμε τις 151.399 την εβδομάδα των Χριστουγέννων). Στην περίπτωση της Αθήνας οι περισσότεροι επισκέπτες αναμένονται από την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία και την Κύπρο. Αισθητά αυξημένες είναι και οι προγραμματισμένες πτήσεις από Ισραήλ και Γαλλία, Ελβετία και Ολλανδία την περίοδο των εορτών.
Οι ισορροπίες ωστόσο αντιστρέφονται σε επίπεδο μέσης τιμής, με την Αθήνα να υπερτερεί έναντι της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα η μέση τιμή δωματίου κινείται σύμφωνα με την Airdna, στα 111 ευρώ για την Αθήνα, 19% και 62% αυξημένη σε σχέση με το 2021 και το 2019 και στα 82 ευρώ για την Θεσσαλονίκη, 12% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι και 45% υψηλότερα σε σχέση με την προπανδημική χρονιά.
Οι κερδισμένοι χειμερινοί προορισμοί
Εξετάζοντας την Ελλάδα στο σύνολό της, η ζήτηση καταγράφεται αυξημένη και σε χειμερινούς προορισμούς της περιφέρειας. Πέρα από το Καρπενήσι, την Θεσσαλονίκη και την Καλαμπάκα που υπερτερούν σε κρατήσεις έναντι του 2019, σε υψηλότερα επίπεδα από το 2021 κινούνται και η Καστοριά (+4%), τα Τρίκαλα (+37%) και τα Γιάννενα (+52%) ενώ οριακά στα ίδια επίπεδα με το 2019 κινείται η Αράχωβα (-0,1%). Η μεγαλύτερη πτώση στις κρατήσεις παρατηρείται στα Γρεβενά (-61%), αν και πρόκειται για μια μικρή αγορά με μόλις 32 ενεργές ενοικιάσεις τον Νοέμβριο.
Σε επίπεδο μέσης τιμής ωστόσο, σχεδόν το σύνολο των προορισμών καταγράφει θετικό πρόσημο έναντι του 2019 με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στα Τρίκαλα (+98%) στα Καλάβρυτα (+69%) και στην Θεσσαλονίκη (+62%). Στον αντίποδα η μικρότερη θετική μεταβολή σε επίπεδο μέσης τιμής καταγράφεται στον Όλυμπο (+2%), στο Πήλιο (+26%) και στην Αθήνα (+26%).
Σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά όμως, όπου η μέση δαπάνη των τουριστών ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας, υπάρχουν και προορισμοί που παρουσιάζουν φέτος αρνητικό πρόσημο. Συγκεκριμένα σε Όλυμπο, Καρπενήσι, Πήλιο και Ιωάννινα η μέση τιμή δωματίου παρατηρείται -40%,-12%, -7% και -5% αντίστοιχα. Αντίθετα σε Αθήνα, Καλάβρυτα, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα η μέση τιμή δωματίου κινείται κατά 19%, 13% και 12% υψηλότερα.
Εξετάζοντας τις απόλυτες μέσες ημερήσιες τιμές, η πιο ακριβή τοποθεσία της χώρας αποδεικνύεται η Αράχωβα, με την μέση τιμή να φτάνει τα 369 ευρώ, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με πέρυσι και 54% σε σχέση με το 2019.
Αρνητικό πρόσημο καταγράφει η μέση τιμή δωματίου και στο σύνολο της χώρας (-13%), παραμένει όμως αυξημένη κατά 26% σε σχέση με το 2019, γεγονός που ενδέχεται να καλύψει την όποια υστέρηση καταγραφεί σε επίπεδο αφίξεων. Το γεγονός παρατηρήθηκε άλλωστε και κατά την θερινή σεζόν. Παρότι οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την χώρα ήταν σε απόλυτο αριθμό λιγότεροι από το 2019, τα έσοδα προσέγγισαν κατά πολύ τα προ πανδημικά επίπεδα. Να θυμίσουμε ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος, το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3,1% ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κινήθηκε κατά 12,1% χαμηλότερα, δεδομένου ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 10,7%.