BBC για Αλβανία: Η πιο παρεξηγημένη χώρα της Ευρώπης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
BBC για Αλβανία: Η πιο παρεξηγημένη χώρα της Ευρώπης
Ταξιδιωτικό αφιέρωμα στην Αλβανία κάνει το BBC, όπου αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της γειτονικής μας χώρας σε πολλαπλούς τομείς με αφορμή το project «Κορυφές των Βαλκανίων».

Ταξιδιωτικό αφιέρωμα στην Αλβανία κάνει το BBC, όπου αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της γειτονικής μας χώρας σε πολλαπλούς τομείς. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Πίτερ Ελία, η Αλβανία αποτελεί εδώ και χρόνια «το αίνιγμα της Ευρώπης», καθώς η αλβανική γλώσσα αποτελεί σημασιολογική ανωμαλία και δεν «συγγενεύει» με τις γλώσσες της ινδο-ευρωπαϊκής οικογένειας, υπό τον Χότζα έγινε το πρώτο αθεϊστικό κράτος, ενώ μέχρι και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα έχει δηλώσει πως «κάποτε η Αλβανία ήταν η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης». Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η προπαγάνδα του Χότζα πως ο υπόλοιπος πλανήτης ήθελε να ανατρέψει το καθεστώς του είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 500.000 τσιμεντένιων μπούνκερ ως καταφύγιο για τους πολίτες της χώρας.

Επισημαίνεται δε πως παρά το καθεστώς Χότζα, η Αλβανία δεν ήταν κομμάτι του Ανατολικού Μπλοκ, ενώ από το 1991 και τη μετάβαση της σε δημοκρατικό κράτος δεν ανήκει ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ελία χαρακτηρίζει την Αλβανία «παράδοξο» της Γηραιάς Ηπείρου: είναι μία από τις δύο χώρες της Ευρώπης (η άλλη είναι το Κόσοβο), με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, ενώ περισσότεροι Αλβανοί ζουν εκτός συνόρων της χώρας, με μόλις 2,8 εκατ. εντός Αλβανίας και περίπου 10 εκατ. εκτός. Μάλιστα είναι η χώρα που το ναι σημαίνει όχι, και το όχι ναι, καθώς το γνέψιμο προς τα κάτω με το κεφάλι σημαίνει άρνηση, ενώ το κούνημα του κεφαλιού προς τα δεξιά και τα αριστερά υποδηλώνει κατάφαση.

Στη συνέχεια, το BBC αναφέρει πως οι διεθνείς ταξιδιώτες είχαν άγνοια για τις χρυσές παραλίες της Αλβανίας, τα άγρια βουνά και τα ιστορικής σημασίας ρωμαϊκά και οθωμανικά μνημεία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι τουρίστες ανακαλύπτουν την ομορφιά της χώρας και κυρίως όσοι ενδιαφέρονται για μία από «τις τελευταίες ανεξερεύνητες γωνιές της Ευρώπης». Σε αυτό συνέβαλε και το διασυνοριακό project «Κορυφές των Βαλκανίων», που ξεκίνησε το 2013, ένα μονοπάτι πεζοπορίας 192 χιλιομέτρων που συνδέει την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο μέσα από σειρά μονοπατιών που διατρέχουν την οροσειρά Προκλετίγιε, γνωστή ως Αλβανικές Άλπεις, αλλά και ως τα «Καταραμένα Βουνά».

Ο Ελία πραγματοποίησε το οδοιπορικό στις «Κορυφές των Βαλκανίων», τονίζοντας πως η πεζοπορία στα Καταραμένα Βουνά τον βοήθησε να κατανοήσει τις διαφορετικές πτυχές της Αλβανίας, αλλά και πως μέσω αυτού του μονοπατιού η χώρα έχει βρει τον τρόπο να προσκαλέσει ταξιδιώτες και να τους διδάξει το «πως ένας τόπος μπορεί να θεραπεύσει (τις πληγές του) και να αλλάξει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει στο πρόσωπό μου έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας

Αλβανία: Ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη στον Μητσοτάκη - «Είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός»

gazzetta
gazzetta reader insider insider