Ακόμα ισχυρότερες γίνονται οι προβλέψεις για νέο ρεκόρ στον τουρισμό την τρέχουσα χρονιά, καθώς πέρα από τις αεροπορικές αφίξεις που κινήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2019, δείχνει να ανακάμπτει και ο οδικός τουρισμός σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ανακάμπτει και ο οδικός τουρισμός
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόσφατο στατιστικό δελτίο του INSETE Intelligence, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 καταγράφηκαν 1,1 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 583 χιλ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022. Ο οδικός τουρισμός δηλαδή κινήθηκε κατά 89,7% υψηλότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ μόνο τον Μάρτιο του 2023 οι οδικές αφίξεις ήταν κατά 59,2% αυξημένες από αυτές του Μαρτίου του 2022.
Η ώθηση μάλιστα προέκυψε από όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες και τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, γεγονός που συνετέλεσε στο να κλείσει η ψαλίδα των οδικών αφίξεων και σε σχέση με την προπανδημική χρονιά του 2019. Για την ακρίβεια τον Μάρτιο του 2023 οι οδικές αφίξεις ήταν κατά 16,8% λιγότερες από αυτές του 2019, όταν η αντίστοιχη διαφορά τον περσινό Μάρτιο έφτανε το -47,7%. Σε επίπεδο τριμήνου οι αφίξεις καταγράφηκαν -19,7% λιγότερες από αυτές του πρώτου τριμήνου της χρυσής χρονιάς, όταν η μείωση στο σύνολο της περσινής χρονιάς - περιλαμβάνοντας δηλαδή και τους ισχυρούς μήνες του καλοκαιριού - κυμάνθηκε στο -35%.
Οι χώρες τροφοδότες του οδικού τουρισμού τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ήταν η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, από τις οποίες έφτασαν στη χώρα μας 191 χιλιάδες, 145 χιλιάδες και 96 χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρήθηκε από την Τουρκία - έφτασαν 179% περισσότεροι επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι.
Πάνω από το 2019 αεροπορικές αφίξεις και έσοδα
Οι θετικές επιδόσεις του οδικού τουρισμού ήρθαν να συμπληρώσουν τα ρεκόρ των αεροπορικών αφίξεων του πρώτου τριμήνου του έτους. Να θυμίσουμε ότι οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου 2023 ξεπέρασαν τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2022 κατά +87,5% (+646 χιλ. αφίξεις), ενώ σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 ήταν +12,8% περισσότερες.
Ενδιαφέρον για τις επιδόσεις του τρέχοντος έτους είναι και το ότι η αύξηση του πρώτου τριμήνου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες. Το γεγονός θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλυτικό για την κατάργηση της «διαφοράς ταχυτήτων» που παρατηρήθηκε πέρυσι στους κατά τόπους τουριστικούς προορισμούς, με την Βόρεια Ελλάδα να ανακάμπτει με βραδύτερους ρυθμούς, εξαιτίας της μεγάλης της έκθεσης σε Ρώσους τουρίστες.
Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και σε επίπεδο εισπράξεων, οι οποίες το πρώτο δίμηνο του έτους (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) διαμορφώθηκαν στα 465 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά +76,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, όπου η πανδημία είχε φρενάρει τις τουριστικές ροές. Μάλιστα οι εισπράξεις κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα της χρυσής χρονιάς του 2019, κινούμενες το πρώτο δίμηνο κατά +8,5% υψηλότερα.
Πρωταγωνιστές των τουριστικών εισπράξεων αποδείχτηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους οι Γάλλοι τουρίστες, οι οποίοι συνεισέφεραν 45 εκατ. ευρώ, ποσό κατά +240% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι και οι Γερμανοί, η συνεισφορά των οποίων έφτασε τα 40 εκατ. ευρώ, κινούμενη ωστόσο οριακά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι (αύξηση +2,3%).
Αυξημένες ήταν και οι τουριστικές ροές από την Μεγάλη Βρετανία, με τους Βρετανούς να συνεισφέρουν το πρώτο δίμηνο 38 εκατ. ευρώ, +52,7% περισσότερα απ' ότι πέρυσι. Τέλος αισθητά υψηλότερη ήταν και η συνεισφορά των Αμερικανών. Χάρη στη διατήρηση των απευθείας πτήσεων μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +86,9% και διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ.