Αμερικανοί και Γερμανοί έδωσαν ώθηση στον τουρισμό τον Απρίλιο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμερικανοί και Γερμανοί έδωσαν ώθηση στον τουρισμό τον Απρίλιο
Ποιες αγορές ψήφισαν Ελλάδα τον Απρίλιο - Οι επιδόσεις σε έσοδα κι αφίξεις στο πρώτο τετράμηνο του έτους - Συνεχίζεται η πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι

Την ανοδική πορεία του συνέχισε ο τουρισμός τον Απρίλιο, με το πρόσημο να παραμένει θετικό, μετά από ένα ήδη καλό πρώτο τρίμηνο. Παρά την μείωση της ταξιδιωτικής δαπάνης μάλιστα κατά 8,4%, η αύξηση των επιβατών, τόσο εντός όσο κι εκτός ΕΕ, ήταν τέτοια που πέτυχε να δώσει περαιτέρω ώθηση στα έσοδα.

Συνεχίστηκε η πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 498,2 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 429,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Αναλυτικότερα, αύξηση της τάξης του 19,9% παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις (761,1 εκατ. ευρώ, έναντι 634,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022) ενώ κατά 27,8% αυξήθηκαν και οι ταξιδιωτικές πληρωμές ( 262,9 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023 έναντι 205,7 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 30%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,4% φτάνοντας στα 527,2 ευρώ από 575,8 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Περισσότεροι Αμερικανοί και Γερμανοί επισκέφθηκαν τη χώρα

Τον τέταρτο μήνα του έτους, η ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε αύξηση σχεδόν από σε όλες τις βασικές αγορές τροφοδότες της χώρας, με το υψηλότερο ποσοστό - 88,6% - να σημειώνεται στην αγορά των ΗΠΑ. Ακολούθησε η αγορά της Γερμανίας, όπου τον προηγούμενο μήνα είχε κινηθεί υποτονικά, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 33,2% και αυτή της Γαλλίας, η ταξιδιωτική κίνηση από την οποία αυξήθηκε κατά 12,3%. Στον αντίποδα αρνητικό πρόσημο εμφάνισε η Βρετανική αγορά η επιβατική κίνηση από την οποία κινήθηκε οριακά πτωτικά κατά 0,5% και φυσικά η αγορά της Ρωσίας η πτώση από την οποία σε επίπεδο ταξιδιωτικής κίνησης υπολογίστηκε στο 89,5% (0,3 χιλ. ταξιδιώτες).

Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο, η χώρα υποδέχτηκε περισσότερους Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες με την επιβατική κίνηση από τις δύο αυτές χώρες να φτάνει τους 199,7 χιλ. ταξιδιώτες και 122,7 χιλ. ταξιδιώτες αντίστοιχα. Στην τρίτη και την τέταρτη θέση βρέθηκαν η Γαλλική και η Αμερικανική αγορά, με την ταξιδιωτική κίνηση από τις εν λόγω χώρες να φτάνει τις 103,8 χιλ. και 78,5 χιλ. ταξιδιώτες αντίστοιχα.

Οι τουρίστες που άφησαν τα περισσότερα

Η κατάταξη ωστόσο ήταν διαφορετική από άποψη ταξιδιωτικών εισπράξεων, με την Αμερικανική και την Βρετανική αγορά να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 89,7% και από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 8,4% όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Γερμανία αυξήθηκαν μόλις κατά 1,9% και αυτές από την Γαλλία παρουσίασαν οριακή αύξηση της τάξης του 0,8%.

Παρά τις όποιες αυξομειώσεις βέβαια, η Γερμανική αγορά, λόγω της αυξημένης ταξιδιωτικής κίνησης, συνέχισε να έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδα, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να φτάνουν τα 117,3 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την οποία έφτασαν τα 82 εκατ. ευρώ, των ΗΠΑ (71,2 εκατ. ευρώ) και της Γαλλίας (69,1 εκατ. ευρώ).

Οι επιδόσεις του πρώτου τετραμήνου

Σε επίπεδο τετραμήνου (Ιανουάριος - Απρίλιος 2023), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 38% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 1.494 εκατ. ευρώ ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 52,5% και διαμορφώθηκε σε 3.246,8 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 2.128,7 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Στην περίπτωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, δεδομένης και της πτώσης της γερμανικής αγοράς τον προηγούμενο μήνα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία παρέμειναν σταθερές και διαμορφώθηκαν στα 180,7 εκατ. ευρώ. Την αμέσως μικρότερη αύξηση (18%) παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 136,9 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων, συγκεκριμένα 93,9%, παρατηρήθηκε από την αγορά των ΗΠΑ. Οι εισπράξεις των Αμερικανών έφτασαν τα 138,1 εκατ. ευρώ, κινήθηκαν δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα από αυτές των Βρετανών, παρότι οι Βρετανοί που αφίχθησαν στη χώρα το πρώτο τετράμηνο του έτους ήταν 2,5 φορές περισσότεροι από ότι οι Αμερικανοί ( σ.σ. η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε σε 271,0 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ 165,0 χιλ. ταξιδιώτες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τα σύννεφα της ύφεσης και οι νέες αγορές στόχοι

Κοινωνικός Τουρισμός: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για όσους δεν πρόλαβαν

Τουρισμός: Τα αντιφατικά μηνύματα για τη σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider