«Κουμπαράς» για τον τουρισμό και ανάπτυξη σε τρεις πυλώνες, στα σχέδια της νέας ηγεσίας του υπουργείου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κουμπαράς» για τον τουρισμό και ανάπτυξη σε τρεις πυλώνες, στα σχέδια της νέας ηγεσίας του υπουργείου
Τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πράσινο τέλος διαμονής

Να επεκτείνει τον ρόλο που έχει ο τουρισμός στην οικονομία και στην κυβερνητική πολιτική, επιδιώκει η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, χαράσσοντας μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε τρεις άξονες. Μετά από μια περίπου δεκαετία όπου στόχος ήταν τα συνεχόμενα τουριστικά ρεκόρ, σε πείσμα των όποιων κρίσεων περιδινούσαν τη χώρα, η νέα υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και το επιτελείο της, επιθυμούν να οικοδομήσουν, με όρους βιώσιμους και αναπτυξιακούς, την επόμενη ημέρα του κλάδου, που εισφέρει άμεσα κι έμμεσα το 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ.

«Κουμπαράς» για τον Τουρισμό

Ο πρώτος στόχος είναι η δημιουργία ενός «κουμπαρά» που θα χρηματοδοτήσει έργα υποδομών που έχουν μείνει πίσω και θα καταστήσει τους προορισμούς ανταγωνιστικούς κι «ετοιμοπόλεμους» σε κάθε περιβαλλοντική ή άλλου είδους κρίση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, όπως ανέφεραν κύκλοι του Υπουργείου, γίνεται μια προσπάθεια ο περίφημος φόρος διαμονής, ο οποίος καθιερώθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης και έκτοτε βαραίνει τους επισκέπτες της χώρας, να αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Να θυμίσουμε ότι, όπως είχε ανακοινώσει από την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας αλλά τις πυρκαγιές της Ρόδου και του Έβρου, ο φόρος διαμονής επρόκειτο να αυξηθεί, ώστε να συμπεριλάβει κι ένα «πράσινο» τέλος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Στόχος λοιπόν του υπουργείου - το οποίο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με συναρμόδιους φορείς- είναι μέρος του τέλους αυτού να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους ίδιους τους προορισμούς. Το σχέδιο που υπάρχει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων, προβλέπει να δημιουργηθεί ένας «τουριστικός κουμπαράς» ο οποίος αφενός θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις αντίστοιχων κρίσεων κι αφετέρου θα κατευθύνεται σε μελέτες ωρίμανσης για έργα στους προορισμούς. Σημειωτέον ότι η ανταποδοτικότητα αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα του τουριστικού κλάδου. Ένα άλλο είναι και η αναστολή της αύξησης του επιπλέον τέλους από τις αρχές του 2024, ώστε να μην ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά μόνο για την περίοδο Απριλίου Οκτωβρίου, δεδομένης και της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού. Ενδεχόμενο που παραμένει προς ώρας ανοιχτό.

Έτερη πηγή χρηματοδότησης για την επόμενη ημέρα του κλάδου, στην οποία στοχεύει η νέα ηγεσία του υπουργείου είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Βασική επιδίωξη εδώ είναι να επιταχυνθούν τα έργα με τουριστικό προσανατολισμό, είτε αυτά αφορούν σε κρατικές ενισχύσεις, είτε σε διακηρύξεις έργων προς υλοποίηση. Στα βασικά έργα που αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα συγκαταλέγονται η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, οι προσκλήσεις, σε συνεργασία και με τους δήμους, για την προσβασιμότητα των παραλιών. Παράλληλα αναμένεται να προχωρήσουν και έργα που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση του κλάδου, όπως το Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων, που προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας - ονόματι «mydigitaltourism» - που μέσω διαλειτουργικότητας με δημόσια μητρώα και συστήματα θα παρέχει μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας.

Τέλος προσπάθειες γίνονται και για την αναβάθμιση κι αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του ΕΟΤ, το οποίο δεν έχει περάσει στην διαχείριση της ΕΤΑΔ, και αφορά σχολές τουρισμού σε Ανάβυσσο, Άγιο Νικόλαο Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδο και αλλού. Δεδομένου ότι οι πόροι του υπουργείου και του ΕΟΤ για την αναβάθμιση των εν λόγω κτιρίων είναι περιορισμένοι, ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην χρήση του εργαλείου των Συμπράξεων Δημοσίου κι Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ).

Βιωσιμότητα, μέτρο και ισορροπία

Ο δεύτερος πυλώνας έχει ως αναγνωριστικά τη βιώσιμη με μέτρο και ισορροπία τουριστική ανάπτυξη των προορισμών. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η επικαιροποίηση συγκεκριμένων εργαλείων και φορέων, όπως ο ρόλος του άτυπου μέχρι σήμερα Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Τουρισμό, ενώ δεν αποκλείεται και η κατάργηση δομών, όπως η «Ιαματικές Πηγές Α.Ε.», οι οποίες αποδείχτηκαν μέχρι και σήμερα άνευ σκοπού κι αποτελέσματος.

Στα εργαλεία που θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον κλάδο εντάσσεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Και αυτό ωστόσο περνά στη φάση μερικού ανασχεδιασμού, ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων και να βελτιωθεί η απορροφητικότητά του. Πέρα από το εν λόγω κουπόνι επιδότησης διακοπών, ως έχει, παραμένει και ο σχεδιασμός για το «Ρόδος Pass», το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ρόδου για τους επισκέπτες της χώρας που επηρεάστηκαν ενώ αναμένεται να στηριχθούν και οι προορισμοί του Έβρου, της Δαδιάς και της Θεσσαλίας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ειδικά στην περίπτωση του Έβρου βέβαια, συζητήσεις γίνονται και με το υπουργείο Παιδείας ώστε το Έβρος Pass να συνδεθεί και με σχολικές εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Τρίτος και τελευταίος άξονας στον οποίο επικεντρώνεται η νέα ηγεσία του υπουργείου, έχοντας ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής, είναι η επιχειρησιακή πλέον συνεισφορά στη διαχείριση των κρίσεων κι όχι ο περιορισμός στη χάραξη στρατηγικής και τουριστικής προβολής.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, όπως επεσήμανε και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη σε μια πρώτη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ήταν άμεση η ανταπόκριση του υπουργείου στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών της Ρόδου. «Βρέθηκα την επόμενη ημέρα από όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές στο νησί ώστε να περιοριστεί η αρνητική δημοσιότητα που θα μπορούσε να πάρει το θέμα στα διεθνή Μέσα. Μεταφέραμε επισήμως το κλίμα και την πραγματική εικόνα, τόσο στους tour operators όσο και στον Διεθνή Τύπο. Εκεί διαπιστώσαμε ότι και οι ξένοι επισκέπτες του νησιού ήταν πολύ ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της πολιτείας, από το 112, και φυσικά από τους ίδιους του Ροδίτες που υπογράμμισαν σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες τα χαρακτηριστικά της ελληνικής φιλοξενίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Στο φουλ οι μηχανές και τον Οκτώβριο - Οι προσδοκίες και ο αστερίσκος του πολέμου στο Ισραήλ

Τουρισμός: Η καλή πορεία της σεζόν, η δύσκολη εξίσωση της Θεσσαλίας και η αναταραχή που φέρνει ο πόλεμος

Τουρισμός: Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. οι αφίξεις - Οι περιφέρειες πρωταγωνιστές και η Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider