Νησιά και εξωτερικό ψήφισαν οι Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νησιά και εξωτερικό ψήφισαν οι Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Σε παραθαλάσσιους ή νησιωτικούς προορισμούς ταξιδεύουν οι Έλληνες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, κατά το οποίο η κίνηση αναμένεται ιδιαιτέρως αυξημένη, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που επιλέγουν προορισμούς εκτός συνόρων. Οι πληρότητες των καταλυμάτων κινούνται σε υψηλά επίπεδα ενώ αυξημένη είναι και η μέση πληρότητα των πτήσεων, με τον καύσωνα αλλά και την ημερομηνία του συγκεκριμένου τριημέρου, που πέφτει στο τέλος Ιουνίου, να λειτουργούν ενισχυτικά για τον προγραμματισμό αποδράσεων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι κρατήσεις των ξενοδοχείων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 22 – 24 Ιουνίου ξεπερνούν το 80% ενώ κινούνται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, για προορισμούς που γειτνιάζουν με την πρωτεύουσα όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Αντίστοιχα αυξημένη παρατηρείται και η κίνηση προς παραθαλάσσιους προορισμούς στους οποίους μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς, με τους ταξιδιώτες να προσπαθούν ενδεχομένως να αποφύγουν το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Μεταξύ αυτών των προορισμών, την τιμητική τους έχουν η Ύδρα και οι Σπέτσες με τις πληρότητες να ξεπερνούν το 85% και 75% αντίστοιχα ενώ ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται και για τη Τζια, την Κύθνο, την Αίγινα και την Τήνο. Εξίσου ενισχυμένη παρατηρείται και η κίνηση σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως το Ναύπλιο, η Ναύπακτος, η Καλαμάτα, το Ξυλόκαστρο και τα Καμένα Βούρλα.

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλετούν στο έπακρο την ολιγοήμερη απόδραση πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να ταξιδέψουν και αεροπορικώς είτε εντός είτε εκτός συνόρων.

Οι δημοφιλείς επιλογές εντός κι εκτός συνόρων

Πρωταγωνιστές βέβαια την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι οι εγχώριοι προορισμοί σε αντίθεση με τα χειμερινά τριήμερα που προηγήθηκαν όπου η τάση για αποδράσεις εκτός συνόρων καταγράφηκε έντονη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Aegean, του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα, πέρα από τα κυκλαδίτικα νησιά, τα οποία κερδίζουν κατεξοχήν τις προτιμήσεις των νεότερων ταξιδιωτών, η τάση φέτος θέλει τους εκδρομείς να επιλέγουν λιγότερο κοσμοπολίτικους ή προβεβλημένους προορισμούς, όπως η Ικαρία, η Χίος, η Λήμνος, η Μυτιλήνη και η Σκιάθος.

Υψηλή επισκέψιμότητα παρατηρείται ωστόσο και στους παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη – Ηράκλειο και Χανιά - αλλά και η Ρόδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Aegean δε, η κίνηση προς προορισμούς του εσωτερικού από τη βάση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε ήδη από την Πέμπτη 20/06 ενώ ήταν αυξημένη και την Παρασκευή 21/06, με την μέση πληρότητα να αγγίζει σχεδόν το 90% και 95% αντίστοιχα.

Η εξέλιξη της κίνησης στην επιστροφή ξεκινάει κυρίως ανήμερα του Αγίου Πνεύματος (24/06), αλλά κορυφώνεται μια ημέρα μετά (25/06) και στις δύο βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου παρατηρούνται εξίσου υψηλές πληρότητες.

Από την λίστα των διακοπών ωστόσο δεν λείπουν και οι αποδράσεις σε προορισμούς του εξωτερικού. Ειδικότερα οι επισκέπτες με βάση την Αθήνα επιλέγουν εναλλακτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς ή προορισμούς που ευνοούν σύντομα road trip στις γύρω περιοχές, όπως είναι η Μασσαλία, η Μαγιόρκα, το Μπορντό, αλλά και η Κωνσταντινούπολη. Αντίστοιχα οι ταξιδιώτες που ξεκινούν από την βάση της Θεσσαλονίκης, επιλέγουν πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Ρώμη, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Απώλειες εσόδων άνω του 1 δισ. από τα κενά στον συνεδριακό τουρισμό

Κοινωνικός Τουρισμός: Πάνω από 16.000 έκαναν διακοπές το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου

ΕΤΕ: Σε νέες κορυφές στοχεύει ο τουρισμός το 2024 - Αποφασισμένος να κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider