«Κόφτη» στα Airbnb βάζει το νέο χωροταξικό - Οι περιοχές που αφορά

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόφτη» στα Airbnb βάζει το νέο χωροταξικό - Οι περιοχές που αφορά
Σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με την τουριστική ανάπτυξη χωρίζεται η χώρα - Σε ποιες περιορίζεται το Airbnb και σε ποιες προβλέπονται κίνητρα για ανάπτυξη και αναβάθμιση ξενοδοχείων

Ρυθμίσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων βάζει το «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη σύγχρονων τουριστικών προϊόντων και καταλυμάτων. Στόχος να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ κλασικών και αναδυόμενων τουριστικών μοντέλων, όπως ιδίως ο τουρισμός διαμοιρασμού και η τουριστική κατοικία, ανάλογη με την τουριστική ανάπτυξη που βιώνει κάθε περιοχή της χώρας.

Πού θα επιβληθούν περιορισμοί στο Airbnb

Υπό αυτό το πρίσμα, το νέο ειδικό χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, προτείνει την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων τύπου Airbnb ο οποίος θα επιβάλλεται σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ρύθμιση έγκειται «στον καθορισμό περιορισμών στον αριθμό των “χώρων τουρισμού διαμοιρασμού” και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων» ο οποίος θα επιβάλλεται ανάλογα στις διάφορες περιοχές στις οποίες κατηγοριοποιείται ο εθνικός χώρος.

Σημειωτέον ότι με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων η χώρα χωρίζεται σε:

  • Περιοχές ελέγχου,
  • Αναπτυγμένες περιοχές,
  • Αναπτυσσόμενες περιοχές,
  • Περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και
  • Μη αναπτυγμένες περιοχές

Όπως διευκρινίζεται ο παραπάνω περιορισμός αφορά τόσο τις «περιοχές ελέγχου» όπου η συγκέντρωση των τουριστικών υποδομών είναι αρκετά υψηλή, στις οποίες περιλαμβάνονται 18 δημοτικές ενότητες, όσο και στις αναπτυγμένες περιοχές στις οποίες εντάσσονται 84 δημοτικές ενότητες

Να σημειωθεί ότι στις περιοχές ελέγχου περιλαμβάνονται οι περιοχές παραλία Πιερίας, Σκιάθου, Κερκυραίων, Ζακυνθίων, Αρκαδίων Ζακύνθου, Λαγανά Ζακύνθου, Ερμούπολης, Θήρας, Οίας, Κω, Μυκόνου, Αφάντου Ρόδου, Ιαλυσού Ρόδου, Καλλιθέας Ρόδου, Τήνου, Μαλίων Ηρακλείου, Χερσονήσου Ηρακλείου και Νέας Κυδωνίας Χανίων.

Στις «αναπτυγμένες περιοχές» περιλαμβάνονται οι δημοτικές ενότητες: Θάσου, Θεσσαλονίκης, Μενεμένης Θεσσαλονίκης, Αγίου Γεωργίου Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης, Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Παλλήνης Χαλκιδικής, Σιθωνίας Χαλκιδικής, Ιωαννιτών Ιωαννίνων, Συβότων Θεσπρωτίας, Πάργας, Βόλου, Πορταριάς, Μουρεσίου Μαγνησίας, Σκοπέλου, Αιδηψού, Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας, Αχιλλείων Κέρκυρας, Εσπερίων Κέρκυρας, Θιναλίου Κέρκυρας, Κασσωπαίων Κέρκυρας, Κορισσίων Κέρκυρας, Λευκιμμαίων Κέρκυρας, Μελιτειέων Κέρκυρας, Παλαιοκαστριτών Κέρκυρας, Παρελίων Κέρκυρας, Φαιάκων Κέρκυρας, Παξών, Αλυκών Ζακύνθου, Ελείου – Προνών Κεφαλληνίας, Λειβαθούς Κεφαλληνίας, Λευκάδος, Ελλομένου Λευκάδας, Κάστρου – Κυλλήνης, Ναυπλίου, Ασίνης Αργολίδας, Ελαφονήσου, Αθηναίων, Μεταμορφώσεως, Καλλιθέας, Αλίμου, Γλυφάδας, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Βουλιαγμένης, Νέας Μάκρης, Αναβύσσου, Πειραιώς, Αγκιστρίου, Αίγινας, Πόρου, Σπετσών, Μήθυμνας Λέσβου, Χίου, Αγίου Μηνά Χίου, Ποσειδωνίας Σύρου, Ιητών Θήρας, Φολεγάνδρου, Πάτμου, Δικαίου Κω, Ηρακλειδών Κω, Σίφνου, Νάξου, Κουφονησίων, Πάρου, Αντιπάρου, Λινδίων Ρόδου, Πεταλούδων Ρόδου, Γαζίου Ηρακλείου, Γουβών Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Βραχασίου Λασιθίου, Ρεθύμνης, Αρκαδίου Ρεθύμνης, Γεροποτάμου Ρεθύμνης, Χανίων, Αρμένων Χανίων, Βάμου Χανίων, Γεωργιουπόλεως Χανίων και Πλατανιά Χανίων.

Σημειωτέον ότι ειδικά στις περιοχές ελέγχου προβλέπεται η θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού συμπεριλαμβανόμενου του τουρισμού διαμοιρασμού, με σκοπό να χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό.

Στροφή στα καταλύματα 3, 4 και 5 αστέρων

Επιπλέον προκρίνεται η ανάπτυξη νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων ανάλογα με τον κορεσμό και τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής.

Για την ακρίβεια στις «αναπτυσσόμενες περιοχές» και στις «περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης» επιτρέπεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων ενώ στις κορεσμένες περιοχές (περιοχές ελέγχου και αναπτυγμένες περιοχές) προτείνεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων αποκλειστικά σε κατηγορίες 4 και 5 αστέρων, η αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων σε καταλύματα 4 ή 5 αστεριών και η μερική ή ολική απόσυρση μη αξιόλογων, απαξιωμένων ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων χρήσης τουρισμού.

Ειδικά στις αναπτυγμένες περιοχές δε, προβλέπεται και η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Υπό αυτό το πρίσμα στις περιοχές ελέγχου δεν θα παρέχεται χρηματοδότηση για νέα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία ξενοδοχείων αλλά αποκλειστικά για τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένων ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή που σχεδιάζουν να αναβαθμιστούν στην κατηγορία των 4 αστέρων. Στις αναπτυγμένες περιοχές η χρηματοδότηση μπορεί να παρασχεθεί αν αφορά στην ίδρυση ή επέκταση μονάδων 4 αστέρων ή τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση μονάδων λιγότερων αστεριών σε τουλάχιστον 3 αστέρων.

Όσο για τις αναπτυσσόμενες περιοχές ή τις περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και τις μη αναπτυγμένες θα παρέχονται ενισχύσεις για την ίδρυση ή την επέκταση μονάδων 3 αστέρων .

Παράλληλα προβλέπεται και η αξιοποίηση του οικιστικού πλεονάσματος των φθινόντων και εγκαταλελειμμένων οικισμών αλλά και η επανάχρηση παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα στις εντός σχεδίου περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης όπως αυτή προσδιορίζεται στο εκάστοτε ισχύον ΠΧΠ Κεντρικής Μακεδονίας προκρίνεται η παροχή κινήτρων για την επανάχρηση παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων ως τουριστικών.

Όσο για τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς το ειδικό χωροταξικό εισάγει για πρώτη φορά και μια νέα μορφή τουρισμού που αποκαλεί «Σποραδικό Ξενοδοχείο», δίνοντας την δυνατότητα δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων εντός εγκαταλειμμένων οικισμών -προϋφιστάμενων του 1923 ή με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους- σε συνδυασμό με την ανάπλαση τμήματος ή του συνόλου του οικισμού. Στην κατηγορία αυτή υπόκεινται χωριά με διάσπαρτα σπίτια που είναι εγκαταλελειμμένα σε περιοχές όπως η Κοζάνη, η Τήνος και η Πελοπόννησος ώστε να αναβιώσουν και να ξαναχτιστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Στοπ» σε Airbnb και βραχυχρόνιες μισθώσεις από Βαρκελώνη

«Πανηγυρισμούς» φέρνει το Euro 2024 στους ιδιοκτήτες Airbnb της Γερμανίας - Πόσο αυξήθηκε ζήτηση και τιμές

Ανάσα στην αγορά κατοικίας - Σε νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb προσανατολίζεται η κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider