Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν ολοένα και πιο συχνά πιο «ασφαλείς» προορισμούς, εξετάζουν οι Financial Times. Στο επίκεντρο η Ρόδος με τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές που έκαναν στάχτη 125.000 στρέμματα δάσους.
Οι υπεύθυνοι των ξενοδοχειακών μονάδων της Ρόδου, εκτός από τις συνήθεις προετοιμασίες εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, έπρεπε να «ξύσουν τα δέντρα ώστε οι επισκέπτες να μην τρομάξουν από τα απομεινάρια της φωτιάς», δήλωσε ο διευθυντής του Rodos Princess Hotel, Χρήστος Παναγιώτου.
Οι φωτιές στη Ρόδο έγιναν πρωτοσέλιδο για την αλόγιστη καταστροφή που προκάλεσαν αλλά και για την αναγκαστική απομάκρυνση 25.000 ανθρώπων από τα ξενοδοχεία τους. Η εικόνα φέτος είναι καλύτερη μετά από πολυδάπανες φυσικά ανακαινίσεις και επισκευές, ωστόσο με τους κινδύνους των πυρκαγιών, της ξηρασίας και των καυσώνων να αυξάνονται, γίνεται φανερό ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον τουρισμό», όπως ανέφερε και η Teodora Marinska, διευθύνουσα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και μιας ομάδας βρετανικών και ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και οργανισμών, η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τα έτη 2023 -2024 που είναι πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιές, εξαιρετικά πιο συχνά για την Ελλάδα.
Το βρετανικό πρακτορείο πολυτελών ξενοδοχείων Little Emperors με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρατηρήσει αυτή την αλλαγή και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό της Ελλάδας, καθώς οι κρατήσεις οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά 20% ετησίως τα τελευταία χρόνια, μειώθηκαν κατά 7% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, η επισκεψιμότητα στα περίχωρα της Βρετανίας σημειώνει άνοδο 17% και σε Νορβηγία και Σουηδία 23%.