Τουρισμός: Το δυνατό φίνις του 2024 και τα πρώτα μηνύματα για το 2025

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Το δυνατό φίνις του 2024 και τα πρώτα μηνύματα για το 2025
Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 βάσει των επιδόσεων των τελευταίων μηνών της χρονιάς – Τι δείχνουν οι προκρατήσεις για το νέο έτος – Παραμένουν οι γεωπολιτικοί αστερίσκοι

Με «φόρα» μπήκε το 2025 για τον ελληνικό τουρισμό μετά από τις επιδόσεις ρεκόρ που κατέγραψε το 2024. Παρότι οι πρώτοι οιωνοί είναι θετικοί βέβαια, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για την χειμερινή περίοδο αλλά και αύξηση των προκρατήσεων, παράγοντες του κλάδου δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, λόγω, κυρίως, των ευρύτερων γεωπολιτικών συνθηκών.

Τα ρεκόρ του 2024

Να θυμίσουμε ότι το 2024 αποτέλεσε μια ακόμα χρονιά που ο τουρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία, επιτυγχάνοντας να κλείσει με θετικό πρόσημο τόσο από άποψη αφίξεων όσο κι από άποψη εσόδων και κερδίζοντας το στοίχημα στα άκρα της σεζόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 1.094,6 εκατ. ευρώ ή 5,5% και διαμορφώθηκαν στα 20,935 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 9,2% στην ταξιδιωτική κίνηση.

Παρότι τα δεδομένα για το σύνολο του έτους δεν είναι διαθέσιμα, τα στοιχεία από τις πτήσεις υποδεικνύουν ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι ακόμα καλύτερος. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τον ΔΑΑ, αυξήθηκε κατά 13,1% στο σύνολο του έτους, με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να κλείνει με αύξηση 13,3% και 14,5% αντίστοιχα. Παράλληλα, θετικό πρόσημο εμφάνισαν και τα στοιχεία της Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία στο σύνολο του έτους διακίνησαν πάνω από 36 εκατ. επιβάτες. Η επιβατική κίνηση παρατηρήθηκε αυξημένη κατά 6,4% σε σύγκριση με το 2023. Και στην περίπτωση των περιφερειακών αεροδρομίων η αύξηση της επιβατικής κίνησης τον τελευταίο μήνα της χρονιάς ήταν εντυπωσιακή. Συγκεκριμένα διακινήθηκαν 805.056 επιβάτες, 6,7% περισσότεροι από ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου δε τα τουριστικά έσοδα της χρονιάς που μας πέρασε αναμένεται να φτάσουν και πιθανόν να ξεπεράσουν τα 22 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ εισπράξεων του 2023, οπότε στο ταμείο είχαν μπει 20,5 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες ενδείξεις για το 2025

Με αντίστοιχη δυναμική φαίνεται να μπαίνει και το νέος έτος κατά το οποίο ήδη οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις παρατηρούνται αυξημένες.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ I|ntelligence οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη χειμερινή περίοδο 2024/2025 στη χώρα μας, είναι αυξημένες κατά 16,4%.

Αύξηση καταγράφεται δε και στο σύνολο του χειμερινού πενταμήνου, από όλες σχεδόν τις βασικές αγορές-τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού. Για την ακρίβεια, αύξηση κατά 16,3% παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο του 2024 έναντι του ίδιου μήνα της προηγούμενης χρονιάς ενώ αντίστοιχη (16,5%) ήταν και η αύξηση του Δεκεμβρίου. Επιπλέον, κατά τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις σημειώνουν άνοδο κατά 16,7%, κατά 17,4% και κατά 21,9% αντίστοιχα.

Όσο για τις χώρες προέλευσης, οι προγραμματισμένες θέσεις από την Γερμανία είναι αυξημένες κατά 6%, από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 7,7%, από τις ΗΠΑ κατά 10,5%, από τη Γαλλία κατά 28%, ενώ και από την Ολλανδία παρατηρείται αύξηση της τάξης του 20%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα δεδομένα από την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium. Βάσει αυτών, περισσότερες αεροπορικές πτήσεις από πέρυσι έχουν προγραμματιστεί το 2025 για 8 μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια. Ειδικότερα, οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό με προορισμό 8 μεγάλα αεροδρόμια της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη) παρουσιάζουν αύξηση 6,7% έναντι του 2024 και διαμορφώνονται σε 242.349 από 227.004 πέρυσι. Συνολικά στα αεροδρόμια αυτά έχουν προστεθεί, δηλαδή, 15.345 νέες πτήσεις.

«Θερμό» αναμένεται να είναι και το καλοκαίρι, με την TUI Αυστρίας, έναν από τους βασικότερους tour operators που επιχειρούν στη χώρα, να επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ψηλά στη λίστα των Αυστριακών ταξιδιωτών για την το 2025. Ήδη δε οι προκρατήσεις για τη φετινή, θερινή περίοδο είναι ενισχυμένες, σε σχέση με πέρυσι, και τρία ελληνικά νησιά, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, αποδεικνύονται σταθερές αξίες στην αυστριακή, τουριστική αγορά.

Πάμε καλά, για την ώρα

Παρά τις όποιες ενδείξεις βέβαια οι παράγοντες του κλάδου, παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς η γεωπολιτική συγκυρί θα μπορούσε να ανατρέψει την υφιστάμενη πορεία ανά πάσα στιγμή.

Ενδεικτικές ήταν οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Προέδρου του ΞΕΕ, Αλέξανδρου Βασιλικού, ο οποίος επεσήμανε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στα νούμερα είτε σε ό,τι αφορά για slots, είτε σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις». Προσέθεσε ωστόσο ότι «υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση. Ένα από αυτά να συνέβαινε πριν από 30 χρόνια θα είχαμε μια καταστροφική χρονιά. Σήμερα μαίνονται πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, παρατηρείται ύφεση σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, υπάρχει ένα πολιτικό κλίμα που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε κάποιες χώρες, το ταξιδιωτικό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά και παρ’ όλ’ αυτά η συμπεριφορά των καταναλωτών δείχνει ότι η ζήτηση αντέχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απέδωσε δε την αναπτυξιακή αυτή δυναμική του κλάδου είτε στο revenge travel που παρατηρείται καθόλη την διάρκεια της μεταπανδημικής περιόδου, είτε στην αλλαγή των γενεών, καθώς οι νεότεροι δεν συνηθίζουν να δεσμεύουν χρηματικά ποσά για ιδιοκτησία γεγονός που αφήνει χώρο για τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεισφορά στην άνοδο μπορεί να έχει και η δυνατότητα που έχουν πλέον οι ταξιδιώτες να εργάζονται εξ' αποστάσεως. Ακόμα κι έτσι όμως, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fraport: Ρεκόρ με 36 εκατ. επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για το 2024

Αεροδρόμια: Πώς αναβαθμίζεται το δίκτυο σε Ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά – Οι «νέες» 2+22 υποδομές, ο ΔΑΑ και η Fraport

Τουρισμός: «Εκρηκτικό» κοκτέιλ για την άνοδο του προορισμού της Αθήνας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider