Σαντορίνη: Σε πρώτο πλάνο η «αντισεισμική θωράκιση» του τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σαντορίνη: Σε πρώτο πλάνο η «αντισεισμική θωράκιση» του τουρισμού
To καλό και το κακό σενάριο και τα πρώτα απόνερα του φαινομένου.

Σε στάση αναμονής, αλλά με αυξημένα αντανακλαστικά, παρακολουθεί ο τουριστικός κλάδος τις εξελίξεις στη Σαντορίνη, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται προς ώρας στην αντισεισμική θωράκιση του νησιού καθώς οι επιπτώσεις στον τουρισμό να παραμένουν περιορισμένες. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για «καλό» και «κακό» σενάριο, το οποίο θα εξαρτηθεί από την χρονική διάρκεια του φαινομένου, επισημαίνοντας ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το φαινόμενο εξελίσσεται σε εποχή που η τουριστική δραστηριότητα είναι, επί της ουσίας, ανύπαρκτη.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η ενδεχόμενη εκτόνωση του φαινομένου τις επόμενες εβδομάδες, θα σημάνει τη λήξη συναγερμού περιορίζοντας τις όποιες επιπτώσεις στις τουριστικές ροές. Βοηθητικό είναι και το γεγονός ότι στο νησί δεν επιχειρούν μεγάλοι tour operators, ενώ ακόμα και οι κρουαζιέρες έχουν ευελιξία για αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οπότε δεν προχωρούν μαζικά σε αναπροσαρμογή των προγραμμάτων τους.

Τα πρώτα απόνερα

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα πρώτα απόνερα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κρουαζιερόπλοιο, «VIKING STAR», το πρώτο που ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στο νησί στις 10 Φεβρουαρίου, το οποίο αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να προσεγγίσει τα Χανιά την ίδια ημερομηνία. Για τον Φεβρουάριο σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας είναι προγραμματισμένες μόλις δύο κρουαζιέρες, από το ίδιο πλοίο, η δεύτερη στις 15 Φεβρουαρίου. Όσο για τις επόμενες αναμένονται από τις 11 Μαρτίου, πάλι με το «VIKING STAR», ενώ συνολικά τον Μάρτιο αναμένονται στο νησί δέκα κρουαζιερόπλοια.

Πέρα από την κρουαζιέρα, η άμεση αγωνία του τουριστικού κόσμου του νησιού αφορά τον Μάρτιο και σχετίζεται κυρίως με την περίοδο του Πάσχα, το οποίο φέτος συμπίπτει για Καθολικούς και Ορθοδόξους. Σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού δε, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας θα κρίνει εάν υπάρχει κάποια ελπίδα για «διάσωση» της περιόδου της Αποκριάς και του τριημέρου Καθαράς Δευτέρας και της αργίας της 25ης Μαρτίου, αν και για τα δύο πρώτα δεν εκτιμάται πιθανό το σενάριο, καθώς οι προκρατήσεις πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

Πέραν της κρουαζιέρας και της περιόδου του Πάσχα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις για πακέτα που αφορούν το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση όμως και δεδομένου ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται προκρατήσεις από αγορές του εξωτερικού, θα υπάρξει αντίκτυπος, το μέγεθος του οποίου θα κριθεί και πάλι από την άμεση ή μη, εκτόνωση του φαινομένου.

Στα θετικά μπορεί να προσμετρηθεί το γεγονός ότι προς ώρας, δεν λαμβάνονται αποφάσεις από τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες κρουαζιέρας ή άλλους εμπλεκόμενους για ακυρώσεις και τα τηλέφωνα που πραγματοποιούνται σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που λειτουργούν, γίνονται για να τεθούν ερωτήματα. Σύμφωνα με φορείς του κλάδου δε, οι όποιες ακυρώσεις κρίνονται φυσιολογικές, δεδομένων και των συστάσεων των ξένων κυβερνήσεων προς τους ταξιδιώτες στη Σαντορίνη οι οποίες βασίζονται μέχρι τώρα στις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Η ανησυχία βέβαια είναι έκδηλη γεγονός που μαρτυρά και η πρόσφατη επιστολή της ΕΣΕΕ, που υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Καφούνης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Δώρος Καπράλος, μέσω της οποίας ζητείται από τους συναρμόδιους Υπουργούς να υπαχθούν οι επιχειρήσεις του νησιού σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με στήριξη από την Πολιτεία ανάλογη αυτής που ίσχυε την περίοδο της πανδημίας. Η επιστολή που εστάλη ύστερα από αξιολόγηση της κατάστασης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας και Οικονομικό Επόπτη της Συνομοσπονδίας κ. Νίκο Νομικό, επισημαίνει πως οι συνέπειες της σεισμικής έξαρσης είναι ήδη εμφανείς στην τοπική οικονομία, καθώς το νησί ερημώνει και η συνοχή του κοινωνικού ιστού δοκιμάζεται. Οι εμπορικές επιχειρήσεις χάνουν πελάτες και έσοδα και το φημισμένο τουριστικό προϊόν της Σαντορίνης απειλείται με υποβάθμιση καθώς οι εικόνες της μαζικής αποχώρησης κατοίκων και τουριστών μεταδίδονται σε ολόκληρη τον πλανήτη.

Το σίγουρο είναι ότι η θωράκιση του τουρισμού της Σαντορίνης κρίνεται απαραίτητη καθώς το νησί αποτελεί παγκόσμιο προορισμό. Να θυμίσουμε ότι το 2023 υποδέχθηκε 3,4 εκατ. τουρίστες (αεροπορικές αφίξεις, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα) ενώ το 2024 η διεθνής αεροπορική επιβατική κίνηση στο νησί(αφίξεις/αναχωρήσεις) έφτασε τους 1.543.796 επιβάτες (αύξηση 1,8% σε σύγκριση με το 2023) και η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση έφτασε τους 2.877.122 επιβάτες (+3,7%). Υπό αυτό το πρίσμα σε περίπτωση που το φαινόμενο διαρκέσει για πολλές εβδομάδες και μήνες, είναι βέβαια ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις οι θα μπορούσαν να επηρεάσουν και το σύνολο του τουρισμού στο νότιο Αιγαίο.

Στο καλό σενάριο βέβαια, όπου υπάρξει σχετικά γρήγορη εκτόνωση, η περίπτωση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη θα μπορούσε να ομοιάσει με εκείνη των πυρκαγιών της Ρόδου, που ενώ στέρησαν από το νησί περί τις 500.000 αφίξεις το 2023, η ορθή διαχείριση κι οργάνωση έφερε τον επόμενο χρόνο στο νησί μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιβατικής κίνησης στην ιστορία του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη - Ελάχιστα πιθανό το σενάριο των 6 Ρίχτερ, λέει ο Λέκκας

Σαντορίνη: Έφτασαν οχήματα του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του ΔΕΔΔΗΕ

Επιστολή ΕΣΕΕ: Ζητά έκτακτα μέτρα για τις επιχειρήσεις στη Σαντορίνη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider