Μαγνήτης για τις διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες αποδεικνύονται τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού και δη της πρωτεύουσας, με τα διεθνή ξενοδοχειακά brands που εντοπίζει κάποιος σήμερα στην Αθήνα να καταγράφονται υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2017 και τις διεθνείς αλυσίδες που έχουν κάνει απόβαση στην Αττική να παρουσιάζουν άνοδο άνω του 90%.
Αρωγός σε αυτό είναι, φυσικά, τα τουριστικά ρεκόρ που σπάει το ένα μετά το άλλο η χώρα και η άνοδος του προορισμού της Αττικής, η οποία έφτασε το 2024 στο +12% έναντι του 2023 και στο +24% έναντι του προπανδημικού 2019. Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ετήσια Έρευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών» που πραγματοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την GBR Consulting, και παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, από το 2017 μέχρι και πέρυσι 11 επιπλέον διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες έκαναν την εμφάνισή τους στην Αττική, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 23 αλυσίδες που διαχειρίζονται 40 brands το 2024.
Αυξάνονται και πληθαίνουν τα πεντάστερα
Ειδοποιός διαφορά είναι μάλιστα ότι η διείσδυση των διεθνών brands παραμένει ισχυρότερη στην κατηγορία των 5 αστέρων, όπου εντοπίζεται σήμερα το 43% των ξενοδοχείων και το 52% των δωματίων τους ανήκουν σε διεθνή αλυσίδα. Σημειωτέον ότι τα αντίστοιχα ποσοστά το 2017 έφταναν το 38% και το 39%.
Ισχυρό, αν και αισθητά μικρότερο, είναι το αποτύπωμα και στην κατηγορία των 4 αστέρων. Εκεί η διείσδυση των διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων φτάνει στο 12%, όσο ήταν και το 2017, έχει ωστόσο αυξηθεί η διείσδυση από πλευράς δωματίων που ανήκουν σε διεθνή brands, στο 25% έναντι του 21% του 2017.
Οι τρεις άλλες κατηγορίες παραμένουν στάσιμες ή κινούνται καθοδικά. Συγκεκριμένα, η διείσδυση των διεθνών αλυσίδων φιλοξενίας στο ξενοδοχειακό δυναμικό τριών αστέρων της πρωτεύουσας έφτασε στο 2% από 4% που ήταν το 2017 διατηρώντας όμως τον αριθμό των δωματίων της στο 6%. Επιπλέον τα καταλύματα 1 και 2 αστεριών που ανήκουν σε διεθνή brand ανέρχονται μόλις στο 1% του ξενοδοχειακού δυναμικού των εν λόγω κατηγοριών.
Σε κάθε περίπτωση, μόνο στην πρωτεύουσα εντοπίζει κανείς το 7% των διεθνών αλυσίδων φιλοξενίας που υπάρχουν στη χώρα μας, από 6% το 2017, και το 22% των αντίστοιχων δωματίων ανεξαρτήτως κατηγορίας, έναντι του 17% του 2017.
Ποιοι «ψηφίζουν» Αθήνα για διακοπές
Στην προαναφερθείσα τάση αύξησης των διεθνών πεντάστερων συμβάλλει φυσικά η ανοδική πορεία του προορισμού, η οποία αποτυπώνεται τόσο στις επιδόσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών όσο και στην πορεία των πληροτήτων και των τιμών ξενοδοχείων και καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2024 η πρωτεύουσα υποδέχτηκε 7,9 εκατ. επισκέπτες, 12% περισσότερους από το 2023, με την χειμερινή περίοδο μάλιστα (Νοέμβριο – Μάρτιο) να εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις – αύξηση 14% - έναντι της καλοκαιρινής – αύξηση 11% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μάλιστα σημείωσε σημειώνει διψήφια αύξηση στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών που υποδέχεται.
Από άποψη επισκεπτών όπως προκύπτει από την έρευνα της GBR το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην Αθήνα έχουν πλέον οι Αμερικανοί τουρίστες. Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί που έφτασαν στη χώρα το 2024 ανήλθαν σε 1,1 εκατ., ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς (738.000), τους Γερμανούς (647.000) και τους Γάλλους (505.000). Την μεγαλύτερη αύξηση όμως σημείωσαν οι Κινέζοι τουρίστες, παρότι σε απόλυτους αριθμούς ήταν η αγορά με την μικρότερη συνεισφορά. Την προηγούμενη χρονιά στην Αθήνα έφτασαν 139.000 Κινέζοι τουρίστες καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 45%. Ανοδικά πέρα από τους Βρετανούς και του Γάλλους κινήθηκαν και οι επισκέπτες από τον Καναδά αλλά και εκείνοι από την Αυστραλία (+11% και +17% αντίστοιχα) γεγονός που αποδεικνύει ότι οι υπερπόντιοι προορισμοί ανέκαμψαν με ταχείς ρυθμούς.
Ενισχυτικά στις αποφάσεις των διεθνών αλυσίδων λειτουργεί και η αύξηση της μέσης τιμής των δωματίων ξενοδοχείων, η οποία το 2024 έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα για τα αθηναϊκά δεδομένα. Συγκεκριμένα καταγράφηκε αύξηση 10% σε σχέση με το 2023 και 42% σε σχέση με το 2019 στις τιμές των δωματίων (ADR) με την Αθήνα να ξεπερνά την Μαδρίτη, κλείνοντας την ψαλίδα και με την Βαρκελώνη.