Νέο παγκόσμιο ρεκόρ καταγράφει ο τουρισμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ καταγράφει ο τουρισμός

Ανοδικά κατά 6% κινήθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2017 οι παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις, σε σχέση με την αύξηση του 4% που σημείωναν από το 2010 κι έπειτα, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 36 εκατ. περισσότερους τουρίστες. Οι πρώτοι έξι μήνες του τρέχοντος έτους μάλιτα αποτέλεσαν την πιο δυναμική περίοδο των τελευταίων ετών αφού σύμφωνα με το Τουριστικό Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) οι τουρίστες έφτασαν τα 598 εκατομμύρια.

Σε διεθνές επίπεδο, οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν δύο μονάδες πάνω από το διατηρούμενη τάση αύξησης του 4%, προσφέροντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από το 2010.

Η ανάπτυξη προέκυψε από ανάκαμψη πολλών προορισμών που τα προηγούμεα χρόνια κατέγραφαν πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη Μ. Ανατολή (9%), στην Ευρώπη (8%) και στην Αφρική (8%) και ακολούθησαν η Ασία-Ειρηνικός (6%) και η Αμερική (3%).

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 46% των συνολικών ετήσιων διεθνών αφίξεων, με το δεύτερο εξάμηνο να διαρκεί περισσότερο κατά τρεις μέρες ενώ συμπεριλαμβάνει και τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο Αύγουστο.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2017 δείχνει μια υγιή ανάπτυξη σε μια ολοένα και πιο δυναμική και ανθεκτική τουριστική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ανάκαμψης σε ορισμένους προορισμούς που επηρεάστηκαν από τις συνθήκες ανασφάλειας που επικράτησαν το περασμένο έτος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.

«Όπως μάλιστα ανέφερα στο άρθρο μου “Ο τουρισμός δεν είναι εχθρός», σημασία έχει το πώς διαχεριζόμαστε την τουριστική άνοδο αυτή. Τα ταξίδια δημιουργούν θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν ευκαιρίες για πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, όμως αυτή η πηγή ευημερίας χρειάζεται αποτελεσματική διαχείριση, τόσο για το καλό των επισκεπτών όσο και των τοπικών κοινοτήτων» συμπληρώνει ο γ.γ. του ΠΟΤ.

Ισχυρή ανάπτυξη στη Μεσόγειο

Ισχυρή ανάπτυξη παρουσίασαν και οι μεσογειακοί προορισμοί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα της Νότιας και Μεσογειακής Ευτώπης(12%), της Βόρειας Αφρικής (16%) και της Μέσης Ανατολής (9%). Η τάση αυτή εδράζεται στη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική πολλών προορισμών της εν λόγω περιοχής, σε συνδυασμό με τη σημαντική ανάκαμψη προορισμών που παρουσίασαν πτώση τα προηγούμενα έτη, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, λόγω κυρίως των συνθηκών ανασφάλειας που επικρατούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, παρουσίασαν αύξηση 8% στη Βόρεια Ευρώπη, 6% στη Δυτική Ευρώπη και 4% στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ενώ η υποσαχάρια Αφρική κατέγραψε 4% περισσότερες αφίξεις.

Μεγάλη ώθηση στην συνολική άνοδο της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού έδωσαν οι αφίξει στη Νότια Ασία οι οποίες παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 12%, συνεισφέροντας στην άνοδο συνολικά της περιοχής της.

Μικρότερη ήταν η άνοδος των αφίξεων σε Ωκεανία ( 8%) και Νοτιοανατολική Ασία (7%), ενώ μεικτά ήταν τα αποτελέσματα στη Βορειοανατολική Ασία (4%).

Η Αμερική συνέχισε να απολαμβάνει θετικά αποτελέσματα στους περισσότερους προορισμούς. Η ανάπτυξη ήταν σταθερή στη Νότια Αμερική (6%), στην Κεντρική Αμερική (5%) και στην Καραϊβική (4%). Στη Βόρεια Αμερική (2%), τα ισχυρά αποτελέσματα για το Μεξικό και τον Καναδά αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των αφίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο προορισμό της περιοχής.

Η άνοδος των άφιξεων αυτής της περιόδου οφείλεται στην ισχυρή εξερχόμενη ζήτηση από μεγάλες αγορές – πηγές τουριστών. Συγκεκριμένα, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να αναφέρουν σταθερή αύξηση στις εξερχόμενες δαπάνες. Αυτό το πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε επίσης έντονη ανάκαμψη της ζήτησης από τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider