Όποιος προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο πράγμα που του κάνει εντύπωση είναι τα κλειστά εμπορικά και καταστήματα εστίασης και ο εντυπωσιακά μικρός αριθμός επιβατών που διακινούνται στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, στην καρδιά του καλοκαιριού.
Το δεύτερο είναι οι μεγάλες ουρές στα δύο κέντρα για τεστ κορονοϊού που έχουν στηθεί στο διάδρομο από τον Τερματικό Σταθμό 1 προς τις αποβάθρες των τραίνων. Συνεργάτες του ενός εξ αυτού - της Centogene, μιας γρήγορα αναπτυσσόμενης εταιρείας με έδρα το Ρόστοκ που ειδικεύεται στη διαγνωστική - με κόκκινα μπλουζάκια, δίνουν πληροφορίες και βοηθούν εκατοντάδες ταξιδιώτες αλλά και απλούς πολίτες να συμπληρώσουν ή να ελέγξουν αιτήσεις για να κάνουν το τέστ.
«Αναλογικά λίγα τα κρούσματα από την Ελλάδα»
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες υψηλού κινδύνου, αρκετοί Γερμανοί προσέρχονται αυτοβούλως και στα δύο κέντρα ελέγχου. «Στην Ελλάδα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αναλογικά χαμηλός, ο κίνδυνος να κολλήσουν κορονοϊό οι τουρίστες είναι μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες» λέει ο Ματίας Μπόλινγκερ. Την ίδια εικόνα έχει σxηματίσει και ο Φόλκμαρ Βεκέσερ από τη Centogena. «Έχουμε τουρίστες που επέστρεψαν από την Ελλάδα, έκαναν τεστ και βγήκε θετικό, αλλά σε σχέση με άλλες χώρες κινούνται σε μεσαίο επίπεδο. Έχουμε μετρήσει μέχρι δέκα θετικά τεστ μέχρι τώρα». Αντίθετα, τα θετικά κρούσματα είναι συντριπτικά περισσότερα από άλλες γνωστές βαλκανικές χώρες. Είναι λοιπόν οι λεγόμενοι επιστροφείς των θερινών διακοπών η πιο επικίνδυνη εστία μετάδοσης του νέου ιού στην κοινότητα, ρωτάμε τον Γερμανό ειδικό.
«Όχι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό» μας απαντά. «Γιατί υπάρχουν και ορισμένες περιοχές όπου καταγράφονται τοπικά κρούσματα αλλά τα τεστ όσων επιστρέφουν στη χώρα από επικίνδυνες χώρες γίνονται με πιο συστηματικό τρόπο, έχουμε δηλαδή μια πιο συστηματική εικόνα της κατάστασης, έτσι ώστε να μην μπορούμε να πούμε ότι είναι η κύρια εστία μολύνσεων». Το νέο κύμα κορωνοϊού που κρατά όλους τους κρατικούς μηχανισμούς ανά τον κόσμο σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας ωθεί τους υπεύθυνους του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, την εταιρεία Centogene και τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, όχι μόνο να παραμένουν στις επάλξεις των διαγνωστικών τεστ αλλά και να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους. «Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας όσο καιρό κρίνεται αναγκαίο για να θέσουμε υπό έλεγχο τη μετάδοση του ιού στη Γερμανία από άλλες χώρες», μας διαβεβαιώνει ο κ. Βερκέσερ. Εξάλλου το τεστ δίνει βεβαιότητα σε ποσοστό 99% και καθησυχάζει όσους «ξέφυγαν» κάπως στις διακοπές τους...
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: Deutsche Welle