Νόμος του Κράτους θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, ή το αργότερο έως αύριο Παρασκευή, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα, εκτός εάν πάει σε δεύτερη συνεδρίαση η Ολομέλεια της Βουλής λόγω αυξημένων τοποθετήσεων εκ μέρους των βουλευτών, οπότε σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να καθυστερήσει κατά μία μέρα.
Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Τρίτη αναμένεται να υποστεί νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να ενσωματωθεί σε αυτό το προϊόν της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Τροποποιήσεις μπορούν γίνουν στον Νόμο και μέσω των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που θα εκδοθούν στη συνέχεια, αλλά και στη δευτερογενή νομοθεσία, όπως είναι ο πτωχευτικός κώδικας για την αναθεώρηση του οποίου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον των Θεσμών.
Πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας ζητούν οι Θεσμοί
Ο νέος Νόμος Κατσέλη «ανοίγει ομπρέλα» για 160.000-180.000 δανειολήπτες περίπου, οι οποίοι οφείλουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία, συνολικού ύψους 10-11 δισ. ευρώ. Οι δανειστές, όμως, δεν έχουν εγκαταλείψει τα «όπλα» και ζητούν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας που θα κρατήσουν μακριά από την προστασία τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ήδη στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί διατάξεις που στόχο έχουν να αποτρέψουν την «επ’ αόριστον ασυλία» όσων δανειοληπτών εσκεμμένα έχουν αθετήσει τις πληρωμές τους. Συγκεκριμένα:
• Το όριο της αντικειμενικής αξίας για τα επιχειρηματικά δάνεια διαφοροποιήθηκε από τα στεγαστικά, στις 175.000 ευρώ.
• Σε περίπτωση αθέτησης πληρωμής τριών δόσεων, η προστασία παύει να ισχύει και η τράπεζα μπορεί να διενεργήσει πλειστηριασμό εντός 30 ημερών από τις επίδοση των σχετικών δικογράφων.
• Η κινητή περιουσία του οφειλέτη (καταθέσεις) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ -ποσό πολύ χαμηλότερο από αυτό που είχε προτείνει η κυβέρνηση (65.000 ευρώ).
• Η ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, δεν μπορεί να ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.
• Σε περίπτωση που ο οφειλέτης στραφεί σε δικαστική ρύθμιση της οφειλής του, θα πρέπει να καταβάλλει το 50% της τελευταίας ενήμερης δόσης εάν η τράπεζα δεν του έκανε πρόταση ρύθμισης και, εάν έχει απορρίψει ο ίδιος την πρόταση της τράπεζας, να καταβάλλει τη μηνιαία δόση που όριζε η απορριφθείσα πρόταση, χωρίς να αφαιρέσει την επιδότηση. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπονται οι πολυετείς «ουρές» που δημιούργησε ο Νόμος Κατσέλη.
• Απορρίπτονται εξ ορισμού οι στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι «εντοπίστηκαν» από το Δικαστήριο μέσω της προηγούμενης διαδικασίας. Παρότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν να υποβάλουν αίτημα οφειλέτες των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε στο προηγούμενο καθεστώς, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που το αίτημα απορρίφθηκε λόγω δόλου και αυτό αναγράφεται στη δικαστική απόφαση.