Σημαντική μείωση των καπνιστών (καθημερινών και περιστασιακών), σε ποσοστό που κυμαίνεται από 21.9% μέχρι 38,3%, καταγράφηκε στην Ελλάδα την δεκαετία 2009-2019!
Ακόμη πιο θεαματική ήταν η μείωση την ίδια περίοδο στους νέους ηλικίας 16 με 24χρόνων, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 47,1 μέχρι 69,4! Εντούτοις, "φρένο" στην περαιτέρω μείωση έβαλε η πανδημία.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, σε Ημερίδα του Υπουργείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2021.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μπεχράκη τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για την διακοπή του καπνίσματος μέσω της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE έχει αποτελέσματα με σημαντική απήχηση κυρίως στους νέους.
«Το κύριο μήνυμα της σημερινής ημέρας, «ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ» είναι σαφές και περιεκτικό. Είναι το μήνυμα του πνεύματος ελευθερίας μέσα στο οποίο δομήθηκε και εξακολουθεί να λειτουργεί με επιτυχία, η πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE, ένα δύσκολο αλλά αποτελεσματικό πρόγραμμα για τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα.
Είναι ένα μήνυμα που χωρίς εναντίωση με τον καπνιστή αλλά με την καλλιέργεια της ελεύθερης επιλογής, του μη καπνίσματος ως προτιμητέου τρόπου ζωής, γαλουχεί μια νέα γενιά χωρίς καπνό, μειώνει το κάπνισμα με κοινωνική αποδοχή, χωρίς φόβο, χωρίς καταπίεση, χωρίς άγχος και κυρίως χωρίς συγκρουσιακές διαδικασίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.
Η επίπτωση της πανδημίας
«Φρένο» στην περαιτέρω μείωση των καπνιστών στην χώρα μας έβαλε η πανδημία, χωρίς φυσικά να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH, η οποία πραγματοποιήθηκε 24 με 27 Μαΐου, για λογαριασμό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Κάπνισμα, ΕΠΕ, ΕΑΕ, ΙΡΗ-AGG, EKE, EOO, η πανδημία συνδυάζεται με:
- Μικρού βαθμού αύξηση επιπολασμού καπνίσματος, ιδίως των περιστασιακών καπνιστών,
- Ιδιαίτερη αύξηση επιπολασμού καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή,
- Μέτρια μεταβολή της καπνιστικής συμπεριφοράς και του τύπου των χρησιμοποιούμενων καπνικών προϊόντων.
Όσον αφορά τους καπνιστές (χρήστες καπνικών προϊόντων) η συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε ως εξής:
- Το 1/3 έκαναν χρήση στο εσωτερικό των σπιτιών στη διάρκεια της πανδημίας
- Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο ως προς τη νόσο COVID-19
- Καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, ιδιαίτερα οι άνδρες
- Επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή
- Υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους
- Λιγότερο συχνά ελέγχουν την υγεία τους κλινικά και εργαστηριακά
- Σε μικρότερο ποσοστό εμβολιάζονται έναντι της γρίπης, αλλά περισσότεροι σε σχέση με τους μη καπνιστείς έχουν εμβολιαστεί έναντι του COVID-19.
Τι λένε οι επιστήμονες
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος στην επιστημονική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στα μέτρα, που προτείνει η εταιρεία του για τη διακοπή του καπνίσματος όπως:
- Εκπαίδευση λειτουργών Υγείας,
- Στοχευμένες παρεμβάσεις,
- Προσαρμοσμένες πρακτικές διακοπής καπνίσματος,
- Αντιμετώπιση ρύπανσης περιβάλλοντος,
- Απαγόρευση καπνίσματος σε επιλεγμένους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.
Από την πλευρά του στην δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, αφού έκανε αναφορά στις δράσεις της εταιρείας, τόνισε την σημαντική προσφορά των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, που λειτουργούν σε επτά νοσοκομεία της χώρας, στην μείωση των καπνιστών. Μάλιστα πρόσθεσε πως τα ποσοστά επιτυχίας είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ποσοστό των καπνιστών που κόβουν το τσιγάρο στο τέλος της θεραπείας κυμαίνεται από 50 μέχρι 75% ενώ μετά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας το ποσοστό είναι 25 με 51%.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Κανακάκης, τόνισε πως το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο 7.000.000 ανθρώπους. Εξήγησε δε πως η αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων λόγω του καπνίσματος επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των νοσημάτων αυτών:
- Έμφραγμα μυοκαρδίου,
- Αορτικά ανευρύσματα (κοιλιακά),
- Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,
- Περιφερική αγγειοπάθεια,
- Αιφνίδιος θάνατος
Τέλος, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας, Ελεάνα Στούφη, αναφέρθηκε στις αθώες αλλά και στις επικίνδυνες βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στο στόμα.
Στις αθώες κατατάσσονται η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, μελάχρωση ούλων, ξηροστομία, λευκές γραμμώσεις, νικοτινική στοματίτις, κακοσμία, τριχωτή γλώσσα.
Ενώ οι επικίνδυνες είναι λευκοπλακία και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.