Με την εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να «ισοφαρίσει» τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με τη δαπάνη του, καθώς δεν προβλέπεται ενίσχυση του προϋπολογισμού, τουλάχιστον όχι όσο δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως τα διαθέσιμα εργαλεία για τον εξορθολογισμό της δαπάνης.
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί σχεδιασμός για τον εξορθολογισμό της δαπάνης και τη μείωση του clawback, μέσω της εφαρμογής ποιοτικών δεικτών αξιολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ιδιώτες πάροχοι στον Οργανισμό, real time ελέγχων των συμβεβλημένων ιδιωτικών δομών υγείας και πληρωμές βάσει των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Για 'μένα το μότο στον ΕΟΠΥΥ είναι "ποιοτικοί δείκτες στην υπηρεσία που παρέχεται". Αυτή τη στιγμή γίνεται κατά βάση ποσοτική αντιμετώπιση της υπέρβασης με το rebate και το clawback. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και ποιοτική προσέγγιση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες Υγείας, τη Δευτέρα (20/9).
Όπως σημείωσε, για το επόμενο έτος οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους θα έχουν ποιοτικά κριτήρια και δείκτες, ώστε σε βάθος χρόνου να εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών του Οργανισμού αλλά και να εξορθολογιστεί το clawback.
«Δεν μπορεί ο καθένας που προσφέρει χαμηλού επιπέδου παροχές να έχει τη δυνατότητα να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Θα μπουν ποιοτικοί δείκτες και θα πληρώνεται βάσει της ποιότητας που προσφέρει», ανέφερε.
Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι τα χρήματα που διατίθενται επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων εάν εξορθολογιστούν οι δαπάνες, ενώ αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε μόνο θα μπορεί να τεθεί το θέμα της υποχρηματοδότησης: «Εάν γίνει ορθολογική διαχείριση του υφιστάμενου προϋπολογισμού, υπάρχουν ποιοτικές αναφορές στην υπηρεσία που λαμβάνει ο Οργανισμός και έλεγχος της δαπάνης, τα χρήματα μπορούν να φτάσουν. Αν εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο θα μπορούμε στη συνέχεια να δούμε ποιος τομέας χρειάζεται οικονομική ενίσχυση και ποιος μείωση».
Σημειώνεται ότι παρέκκλιση από το προωθούμενο μοντέλο θα αποτελέσει η τροπολογία που αναμένεται για την έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ σε ορισμένες κατηγορίες που επιβαρύνθηκαν αποδεδειγμένα λόγω COVID-19 και αφορούν παρόχους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Στο «στόχαστρο» η κατανάλωση και η προκλητή ζήτηση
Βασικά βήματα για τον εξορθολογισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ αποτελούν ο έλεγχος της κατανάλωσης και η καταπολέμηση των φαινομένων προκλητής ζήτησης σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
«Δε μπορεί κατά δίμηνο του σκληρού lockdown του 2020, που κανένας πολίτης δεν έβγαινε από το σπίτι, να υπήρχαν διαγνωστικά κέντρα που είχαν αύξηση διαγνωστικών εξετάσεων έως 130%, ενώ την ίδια στιγμή, άλλα ήταν στο μείον 30% και 40% στο μέσο όρο», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης θα είναι η εφαρμογή real time ελέγχων των δαπανών σε περισσότερες υπηρεσίες. Οι έλεγχοι θα γίνονται από τον ίδιο τον Οργανισμό, υιοθετώντας μοντέλο ανάλογο με αυτό που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις ιδιωτικές δομές Υγείας, εγκρίνοντας τις πράξεις εκ των προτέρων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, χθες, ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε συνάντηση με τη διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης του real time ελέγχου σε επιπλέον υπηρεσίες. «Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σε πολύ λίγες κατηγορίες και φαίνεται ότι σε ορισμένους παρόχους η υπέρβαση για clawback είναι λιγότερο από 5%», τόνισε ο κ. Πλεύρης.