Νέο ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων αναμένεται σήμερα, Τρίτη (28/12), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Μόνο από την πρωινή αποτίμηση του ΕΟΔΥ οι διαγνώσεις ανέρχονται σε περισσότερες από 15.000, ωστόσο ο αριθμός αυτός προκύπτει από περίπου 550.000 τεστ, τη στιγμή που τα συνολικά 9.284 κρούσματα της Δευτέρας προέκυψαν από περίπου 100.000 ελέγχους. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες τα κρούσματα έχουν ήδη φτάσει τις 18.000, με 588.000 τεστ.
Η αύξηση αυτή έχει θορυβήσει Κυβέρνηση και επιστήμονες, ενώ αύριο, στις 12 μ.μ., θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξεταστεί αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα πρέπει ισχύσουν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι ειδικοί εισηγήθηκαν στην Κυβέρνηση την εφαρμογή των μέτρων «το αργότερο μέχρι τις 3 Ιανουαρίου», ενώ ήδη αυτή τη στιγμή εκτιμούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι νέες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αποτίμηση των κρουσμάτων του τελευταίου τριημέρου (και της Τετάρτης βάσει των πρωινών εκτιμήσεων), αλλά και με το πώς διαμορφώνεται η κίνηση στο σύστημα Υγείας. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη, ωστόσο, εάν διαπιστωθεί ότι έρχεται νωρίτερα, τότε θα εξεταστεί η εφαρμογή των μέτρων πριν το τέλος του έτους.
«Αύριο θα συγκληθεί εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων για να δούμε αν θα έρθουν νωρίτερα τα μέτρα. Είναι όλα ανοιχτά για επαναξιολόγηση με βάση την πορεία της πανδημίας. Ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων θα επηρεάσει τις αποφάσεις μας», δήλωσε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι με τα χαρακτηριστικά που έχει δείξει ο ιός δεν αναμένεται να τροποποιηθεί η σύνθεση των μέτρων. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης έντασης στα μέτρα, σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα, αποκλείοντας όμως «γενικευμένες καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου η εφαρμογή των μέτρων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, βασικός στόχος αυτή την στιγμή, με δεδομένη την ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον και στην Ελλάδα, είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις μικρότερες ηλικίες, στους μεγαλύτερους. Όπως είπε, αυτή την στιγμή τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Σχεδόν το 75% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών.
Έως 30% των κρουσμάτων το «μερίδιο» της Όμικρον
Το στέλεχος Όμικρον φαίνεται ότι «σαρώνει», ιδιαίτερα την Αττική, όπου οι καθημερινές αυξήσεις φτάνουν το 200-250%, φέρνοντας συνεχείς ανατροπές στις αποφάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων , η διασπορά της νέας παραλλαγής στην κοινότητα αντιστοιχεί στο 20% με 30% των ημερήσιων διαγνώσεων στην επικράτεια, ενώ στην Αττική αγγίζει το 40-50%.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί 54 κρούσματα με το νέο στέλεχος, ενώ σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 80. Ωστόσο, η πραγματική διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι ελέγχεται για την Όμικρον μόνο το 10% των θετικών στον κορονοϊό δειγμάτων.
Η ανιούσα πορεία αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα φτάσει στην κορύφωση. Ενθαρρυντικά είναι, ωστόσο, τα στοιχεία που έρχονται από τη Ν. Αφρική, όπου φαίνεται ότι το κύμα της Όμικρον κορυφώθηκε σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, χωρίς να επιφέρει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες, θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται με το στέλεχος Δέλτα. «Για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ που είδαμε με 7.000 κρούσματα της Δέλτα, με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Υγιεινής - Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις καθώς, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία από άλλες χώρες, όπου η επικράτηση της Όμικρον προηγείται χρονικά, παραμένει ο κίνδυνος ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων να «μεταφραστεί» τελικά σε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια να του δοθεί χρόνος να «ορθοποδήσει» από το 4ο κύμα.
Μέχρι στιγμής πάντως ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των εισαγωγών, διασωληνώσεων και θανάτων παραμένει σε πτώση, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο, η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι υψηλή, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ αναμένεται να φανεί πώς θα «αποτυπωθεί» η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή η κάλυψη των απλών κλινών Covid στην επικράτεια ανέρχεται σε 54,86%, ενώ των κλινών ΜΕΘ Covid στο 92,94%.