«Φρένο» στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έχει μπει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, σε αντίθεση με την πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία εξακολουθεί να διαγράφει ανοδική πορεία.
Ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει μείωση 19,5%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, την ώρα που οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Ειδικότερα, στον αντίστοιχο δείκτη των εισαγωγών καταγράφεται αύξηση σχεδόν 20%, με τις νοσηλείες αυτή τη στιγμή να ανέρχονται σε περίπου 5.100, ενώ άνοδος κατά 3% σημειώνεται και στους διασωληνωμένους. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι διασωληνώσεις προέρχονται από τα περιστατικά με την παραλλαγή Δέλτα, τα οποία αποτελούν και περίπου τις μισές νοσηλείες. Αύξηση της τάξεως του 9% καταγράφεται και στους θανάτους, σε επταήμερη κυλιόμενη βάση.
Οι ειδικοί αποδίδουν την σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από τις 30 Δεκεμβρίου, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να τηρήθηκαν περισσότερο σε αυτή τη φάση και πιθανολογούν ότι ενδεχομένως να έχει συμβάλλει και η ευρεία διασπορά της παραλλαγής Όμικρον στις νεαρές ηλικίες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία πιθανώς έχει επιφέρει «κορεσμό» των κρουσμάτων στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ που εμφανίζει και τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Σημαντικό ρόλο έχουν, βεβαίως, παίξει και οι αυξημένοι εμβολιασμοί, οι οποίοι διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, κάτι που όμως είχε ήδη ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις.
Η πορεία των κρουσμάτων προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, εάν η επιπέδωση της καμπύλης συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος της Όμικρον. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα. Υπάρχουν, ωστόσο, και επιστήμονες που κρούουν το «καμπανάκι του κινδύνου», επισημαίνοντας ότι σε άλλες χώρες, στις οποίες προηγείται χρονικά η επικράτηση της Όμικρον, μετά από μία σταθεροποίηση επήλθε νέα αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και στη χώρα μας.
Σημαντικό είναι και το «αποτύπωμα» του ανοίγματος των σχολείων στη διασπορά του ιού, το οποίο αναμένεται να φανεί στα στοιχεία της ερχόμενης Παρασκευής (14.01.2022) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα επιφέρει δραστικές αλλαγές στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας, η οποία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που αποτέλεσε και το βασικό κριτήριο στην απόφαση των ειδικών να εισηγηθούν παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου.
Η παραλλαγή Όμικρον έχει επιφέρει αύξηση στις απλές νοσηλείες, ενώ δυσανάλογα μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα εξακολουθούν να προκαλούν τα περιστατικά με την παραλλαγή Δέλτα. Τα μηνύματα για την επίπτωση του νέου στελέχους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι θετικά, ωστόσο, «κόκκινη σημαία» αποτελεί το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα στις μεγαλύτερες ηλικίες, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά νόσηση, τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα.