Υποχρεωτική θα παραμείνει η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον για όλον τον Μάιο ενώ οι αποφάσεις από τον Ιούνιο και μετά θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Aπαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα καταργηθεί η μάσκα ανέφερε πως «δεν το ξέρουμε. Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Δεν θα υπάρξει εφησυχασμός. Ακόμα και με τη μετάλλαξη που έχουμε τώρα, όταν θα μπούμε πάλι σε φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, θα υπάρξει μία λογική έξαρση η οποία θα είναι στα επίπεδα της βαριάς γρίπης που είχαμε παλιότερα.», τόνισε ο κ. Πλεύρης, ενώ έσπευσε να αποσαφηνίσει πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, για αυτό δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή.
Ο υπουργός ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου το οποίο θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα μετά από εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα.
Ορισμένα μέτρα, ανέφερε ο κ. Πλεύρης θα ανασταλούν όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Σε αναμονή της εισήγησης του ECDC για την πορεία των εμβολιασμών
Σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού οριζόντια στον πληθυσμό από το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι πρόκειται για ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα για το οποίο θα απαντήσει το ECDC.
Εξήγησε ότι στόχος είναι ένα ετήσιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ωστόσο εάν δεν έχει παρασκευαστεί εγκαίρως από τις εταιρίες ενδέχεται να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση.
Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να διαχειριστούμε τυχόν περιστατικά ηπατίτιδας
Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε έναν ιδιαίτερο τύπο του ιού, που δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί με τις γνωστές ηπατίτιδες που υπάρχουν και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ανέφερε ο υπουργός σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα σε παιδιά, ενώ είπε πως έχουν υπάρξει και κάποιες σοβαρές περιπτώσεις όπου σε έναν μικρό αριθμό έχει χρειαστεί να γίνει και μεταμόσχευση.
Ο υπουργός καθησύχασε πως η Ελλάδα είναι πλήρως προετοιμασμένη να διαχειριστεί σοβαρά περιστατικά, αν και δεν θα χρειαστεί να συζητάμε για αυτό αφού και παγκοσμίως είναι πάρα πολύ λίγες αυτές οι περιπτώσεις. Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε πως «έχουμε συμβάσεις με δύο εξειδικευμένα κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε μικρά παιδιά. Είμαστε πανέτοιμοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο και για αυτό το λόγο θέλω να ξέρουν οι γονείς- όλοι όσοι έχουμε παιδιά, και εγώ έχω παιδιά κάτω των 16 ετών- να ξέρουμε ότι παρακολουθούμε πλήρως όλες τις αναφορές που γίνονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα».
Κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα το Νομοσχέδιο για την ΠΦΥ
Την κατάθεση νομοσχεδίου για την ΠΦΥ που προβλέπει για πρώτη φορά να υπάρχει δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους τους πολίτες, στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας, ανακοίνωσε για την επόμενη εβδομάδα ο κ. Πλεύρης. Αυτός ο γιατρός θα είναι η πρώτη επαφή που θα ενημερώνει τον προσωπικό φάκελο των πολιτών, εξήγησε. Στόχος του υπουργείου είναι ο κάθε γιατρός να έχει την δυνατότητα να εγγράφει τους πολίτες στο Σύστημα Υγείας και από τα τέλη Μαΐου να αρχίσουν οι εγγραφές και προς τα τέλη του χρόνου να έχουμε πλήρη εφαρμογή του μοντέλου.
«Στόχος μας είναι και ο γιατρός να πληρώνεται με βάση τους ασθενείς που θα εγγράφει, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να βλέπουμε και την αποδοτικότητα. Μέχρι στιγμής, υπήρχε ένα μοντέλο μισθού με αποτέλεσμα όταν έχεις ένα μισθό να σε συμφέρει να βλέπεις όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο γίνεται», κατέληξε ο υπουργός.