Υπ. Υγείας: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με διαγνωστικά, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Υγείας: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με διαγνωστικά, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς
Ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης  απεύθυνε πρόσκληση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση. 

Σε φάση διαπραγματεύσεων μπαίνουν διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μετά το τριήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης απεύθυνε πρόσκληση στους ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κ. Πλεύρης, αναγνώρισε για μία ακόμη φορά το μεγάλο πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), τονίζοντας ότι «είναι μια πιεστική κατάσταση».

«Πράγματι, υπάρχει ένα clawback το οποίο κινείται στο 30% και αντιστοίχως υπάρχουν και οι παλαιές οφειλές clawback από το 2012 που δεν είχαν ρυθμιστεί και έχουν ρυθμιστεί τώρα (…) Βρίσκομαι σε συνεννόηση με τα διαγνωστικά και μάλιστα για το 2021 είχαμε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 57 εκατομμύρια και για το 2022 πάλι θα έχουμε μια αύξηση σε αυτό το ποσό», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς ΠΦΥ ζητούν τον περιορισμό του clawback, με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023 παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback (στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών), με συνυπευθυνότητα της πολιτείας και με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψή του καθώς και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).

Επίσης, ζητούν το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών που -όπως χαρακτηριστικά τονίζουν- τους «φόρτωσε» ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Πάγιο αίτημα, βέβαια, είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις

«Θα συνεχίσουμε την κουβέντα. Εγώ έχω ζητήσει από τους παρόχους με την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων, από την άλλη εβδομάδα να βρεθούμε και να δούμε και θεσμικά μέτρα και για ενίσχυση του προϋπολογισμού -που ήδη γίνεται και οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί ότι υπήρξε ενίσχυση του προϋπολογισμού- αλλά και για θεσμικά μέτρα», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου κρίνουν ως «πετυχημένη» την κινητοποίησή τους στην οποία υπήρχε μαζική ανταπόκριση, όπως αναφέρουν, και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις του κ. Πλεύρη: «Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στα ΜΜΕ, που αναγνωρίζει την πιεστική και μη βιώσιμη κατάσταση στα διαγνωστικά εργαστήρια, στα πολυϊατρεία και στους κινικοεργαστηριακούς ιατρούς λόγω του υψηλού clawback, είναι προς την θετική κατεύθυνση», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Έχοντας ως παρακαταθήκη, την μέχρι τώρα συνεχή επαφή μαζί του, αναμένουμε από εβδομάδα διάλογο με τον Υπουργό Υγείας, με γνώμονα την εξεύρεση λύσεων για την επιβίωση του κλάδου», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού - Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Τριήμερο «λουκέτο» σε διαγνωστικά και πολυϊατρεία – Αποχή από ιατρικές πράξεις οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί

Πλεύρης για διαγνωστικά κέντρα: Θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider