Έρευνα: Χαμένο στη... μετάφραση το κοινό σε θέματα υγείας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρευνα: Χαμένο στη... μετάφραση το κοινό σε θέματα υγείας
Σημαντική δυσκολία στο να κατανοήσει πληροφορίες αναφορικά με την υγεία αντιμετωπίζει το κοινό στη χώρα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που παρουσιάστηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Σημαντική δυσκολία στο να κατανοήσει πληροφορίες αναφορικά με την υγεία αντιμετωπίζει το κοινό στη χώρα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που παρουσιάστηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Ειδικότερα, στον κύκλο εργασιών του Στρογγυλού Τραπεζιού με τίτλο «Εγγραμματοσύνη Υγείας», που συντόνισε η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζην έγινε πρώτη παρουσίαση των ευρημάτων της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία και την υποστήριξη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, για το επίπεδο εγγραμματοσύνης υγείας ασθενών και πολιτών στην Ελλάδα από τον Κυριάκο Σουλιώτη, Καθηγητή Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα περίπου 1/3 ερωτηθέντες εμφανίζει εσφαλμένες αντιλήψεις έως και άγνοια για κάποιο ζήτημα υγείας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων δυσκολεύεται να κατανοήσει πληροφορίες γύρω από θέματα υγείας, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνει ενημερωμένες αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα άπτεται της υγείας του. Ο κ. Σουλιώτης επεσήμανε την καίρια σημασία των προγραμμάτων εκπαίδευσης ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αλλά και των ενεργειών με τις οποίες θα προσεγγίσει η Πολιτεία τον Πολίτη και όχι το αντίθετο. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε το πόσο σημαντικοί είναι οι οδηγοί εγγραματοσύνης, καθώς όπως είπε, βοηθούν στο «να μεταβούμε από ένα περιβάλλον χαμηλής εγγραμματοσύνης υγείας σ’ ένα περιβάλλον υψηλότερης εγγραμματοσύνης» και ανέφερε πως εντός του μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει και ένας οδηγός εγγραμματοσύνης υγείας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως η εγγραμματοσύνη υγείας σε συνδυασμό και με τις ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Δημόσιας Υγείας. Αναφέρθηκε στην ψηφιακή δράση «Σύμβουλος Υγείας», η οποία θα αντλεί δεδομένα από τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από προληπτικά προγράμματα και εξετάσεις που έχει κάνει ένας ασθενής και θα βγάζει το ατομικό προφίλ υγείας. Αυτό το προφίλ θα δείχνει που βρισκόμαστε σε σχέση με παράγοντες κινδύνου, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ποιες εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν και ποια προγράμματα είναι διαθέσιμα δωρεάν, αλλά και τα εμβόλια τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Παράλληλα, η κα Αγαπηδάκη ανακοίνωσε πως αναπτύσσεται μια μεγάλη παρέμβαση στην εγγραμματοσύνη υγείας, το λεγόμενο Healthflix, που όπως το Ertflix ή το Netflix, θα έχει βίντεο με πληροφορίες, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση συμπεριφορών υγείας, αλλά και πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση και άλλα συστήματα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, ο οποίος έκανε αναφορά στο θεσμοθετημένο μοντέλο της Κύπρου "Ο Συνήγορος του Ασθενούς" που συμβάλει στην εκπαίδευση των ασθενών, η Θεοφανία Τσαχαλίνα, Αναπληρώτρια Ταμίας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας & Πρόεδρος Ένωσης Γονέων, Παιδιών και Νέων με Διαβήτη η οποία εστίασε στη σημασία των προγραμμάτων εγγραματοσύνης υγείας για παιδιά και εφήβους και η Χριστίνα Γεωργιάδου, Μέλος ΔΣ Ένωσης Ασθενών Ελλάδας & Πρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου «ADHD Hellas», η οποία επεσήμανε ότι η έλλειψη ψηφιακής εγγραμματοσύνης, αποκλείει μεγάλο μέρος του γηραιότερου πληθυσμού από την πληροφορία και την ενημέρωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider